Umrl je dr. Ljubo Bavcon

Foto: Nada Žgank/Memento

Desetega oktobra je umrl eden najvidnejših pravnih strokovnjakov pri nas, upokojeni zaslužni profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerza v Ljubljani dr. Ljubo Bavcon.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je s svojim delovanjem ključno prispeval k dekriminalizaciji homoseksualnosti v Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem in v Črni gori. S tem je prispeval k oblikovanju takšne družbene klime, v kateri se je sedem let po dekriminalizaciji s festivalom Homoseksualnost in kultura začelo LGBT-gibanje v Sloveniji.

»Moška homoseksualnost kot osebnostna lastnost posameznika ni bila nikoli inkriminirana. Pač pa je bilo v jugoslovanskem kazenskem zakoniku iz leta 1951 in 1959 inkriminirano protinaravno nečistovanje med osebami moškega spola – torej je šlo za inkriminacijo dejanja, ne pa osebne lastnosti. Kazenski zakon Slovenije iz leta 1977 tega dejanja ne pozna več.« je dr. Bavcon povedal v intervjuju za Dnevnik leta 2008. Za takšna dejanja je bila zagrožena kazen do enega leta zapora.

Razsežnosti uporabe in zlorabe 186. člena Kazenskega zakonika Socialistične federativne republike Jugoslavije sicer niso dobro raziskane, a je 26. maj 1977 zagotovo prinesel spremembo paradigme in več svobode za istospolno usmerjene osebe pri nas. Ali, kot je spremebo v intervjuju za Narobe leta 2012 ilustriral dr. Bavcon:

»Vse, kar se v spolnosti dogaja sporazumno med dvema odraslima in odgovornima osebama – in namenoma sem rekel ‘osebama’ – ne more biti ne protinaravno ne nečisto pač pa je to njuna zadeva. Oblast se na področje spolnosti lahko vmeša samo, če gre za nasilje, zlorabo, izkoriščanje nemoči ali pa zlorabo moči.«

Profesor Bavcon je s svojim delom na področju človekovih pravic močno zaznamoval oblikovanje nove, demokratične države. Predstavnice_ki LGBT-gibanja so ob slovesu od dr. Bavcona izrazile_i zahvalo z vpisom v žalno knjigo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uredništvo

Povezave:

https://narobe.si/bavcon-o-ceni-demokracije/

https://www.dnevnik.si/1042227600

https://4d.rtvslo.si/arhiv/spomini/174545333

https://www.rtvslo.si/slovenija/umrl-je-pravnik-ljubo-bavcon/596918

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Četrtkovi dialogi: HIV/aids v letu 2014

Katere so bile letošnje novosti na področju zdravljenja HIV/aidsa? Koliko je bilo...
Read More