Narobe in prav

UVODNIK

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je na enem od svojih javnih razpisov zavrnilo prijavo društva Legebitra. Menili so, da ima že neko drugo društvo, ki se ukvarja z geji in lezbijkami, dovolj denarja, da poskrbi zanje. Zato njihove prijave sploh niso prebrali. Kar je bilo narobe. Sodišče je odločilo, da mora Ministrstvo razpis razveljaviti.

Vlada Republike Slovenije je pred dvema letoma sprejela zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti. Gejevska in lezbična društva so opozarjala, da je zakon diskriminatoren. Prinaša le izbrane pravice in dolžnosti ter v pravni red vnaša vrsto nedoslednosti, napak in novih izključevanj. Že samo ime zakona, so trdili, je problematično. A vlada ni dala nič na te pripombe. Stvari je prikrojila po svoje. Kar je bilo narobe. Pred ustavnim sodiščem je že pobuda za presojo ustavnosti.

 Salome so dvakrat povabili v oddajo Piramida. In jo dvakrat zavrnili. Slišati je bilo, da zato, ker je neprimerna. Tega ji sicer niso rekli v obraz – le prestavili naj bi jo na »kdaj drugič«. Kar je bilo narobe. Salome je za vedno odklonila sodelovanje.

Janez Rugelj je leta 2001 v intervjuju za Sodobnost homoseksualce označil kot spolno nagnusne, saj »penetrirajo v smrdljivo rit«. Širil je nestrpne in homofobične izjave. Podana je bila kazenska ovadba zaradi domnevnega širjenja nestrpnosti. A Rugelj nikoli ni bil obtožen. Kar je bilo narobe.

Na Nizozemskem je župan mlajšim od šestnajst let prepovedal udeležbo na letošnji paradi ponosa. Tako naj bi zaščitil mlade ljudi pred potencialno spotakljivim in vulgarnim dogodkom. Kar je bilo narobe. Nizozemska GLBT organizacija COC je že dosegla, da prepoved ne velja več, mestni svet pa bo celo financiral poseben čoln za mlade, s katerim se bodo lahko pridružili paradi ponosa na amsterdamskih kanalih.

Predsednik države je v svojih nasvetih, ki jih podeljuje bralkam Jane, dal prav gospe, ki se je pritožila nad sosedoma, ki sta geja in to tudi pokažeta. Menil je, da je kaj takega demonstrativno izkazovanje seksualnosti in da naj to raje skrijemo za štiri stene. Kar je bilo narobe. Na njegovo pisanje se je že odzval gejevski aktivist Mitja Blažič.

Še preden je izšla prva številka Narobe, je nekdo pripomnil, da revija s takim imenom ne more dolgo izhajati. Prerokovane so nam kvečjemu tri številke. Drugi so spraševali, če to revijo izdaja kakšna blazna verska skupina. Če gre za zvito anti-gejevsko propagando? Še nekoga je zanimalo, če z imenom revije želimo sporočiti, kaj si mislimo o homoseksualnosti. O nas samih. In če smo res tako zelo zafrustrirani, da sebe dajemo v nič. Kar bi bilo narobe. Pa ni. Kajti v Narobe je vse prav.

Tags from the story
Written By
More from Roman Kuhar

Homofobija: Policist Oliver leto pozneje

Lansko poletje je bila zgodba britanskega policista Oliverja McNallyja in njegovih dveh...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja