Z in brez vezaja med dvema priimkoma

prstan

prstanAvstrijska zakonodaja določa, da morajo poročeni heteroseksualni pari, ki ohranijo svoj priimek in hkrati prevzamejo priimek svojega partnerja, oba priimka zapisovati z vmesnim vezajem. Prav nasprotno velja za registrirane pare; ti lahko prevzamejo priimek svojega partnerja, vendar morajo oba priimka zapisovati brez vezaja. Vezaj med priimki je tako postal znak razkritja: če ga imaš, si heteroseksualec, če ga nimaš, si homoseksualec.

Na to diskriminatorno prakso se je pritožil Jörg Eipper Kaiser (na sliki), ki se je s svojim partnerjem kot prvi istospolni par registriral v Grazu. Ob registraciji je želel prevzeti priimek svojega partnerja, vendar je to lahko storil le tako, da med priimkoma ni zapisan vezaja.

Primer je pristal na avstrijskem Ustavnem sodišču, ki je prejšnji teden razsodilo, da je tovrstna praksa diskriminatorna in da morajo tako kot poročeni heteroseksualni pari tudi registrirani istospolni pari v Avstriji uživati pravice, ki izhajajo iz ustavne zaščite družine. Ustavno sodišče je hkrati odločilo, da registrirani pari priimek lahko prevzamejo tudi pozneje in ne nujno samo ob registraciji – to pravico so do sedaj imeli le heteroseksualni pari.

Predsednik avstrijske glbt-organizacije LAMBDA Helmut Graupner je pozdravil odločitev Ustavnega sodišča in poznal avstrijske politike, da čimprej odpravijo še preostalih 59 razlik, ki v Avstriji ločuje poroko od registracije.

Written By
More from Uredništvo

Predstavitev knjige: Nataša Sukič: Kino

Petek, 25. oktober, ob 18.00 bo v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja