Za prostore svobode

prostori

prostoriV teh dneh je nastala še ena civilna pobuda »Za prostore svobode«, ki opozarja na nevzdržnost razmer v Sloveniji in ki za izhodišče vzame prav dogajanje okrog družinskega zakonika. Poziv, ki so ga kot prvi podpisali dr. Aleš Črnič, sociolog, Nataša Briški, novinarka, Simon Kardum, kulturnik in Valter Kobal, ekonomist, je podpisala še vrsta uglednih imen – od umetnikov in umetnic do znanstvenikov in znanstvenic, novinarjev in novinark in tako naprej. Osnovno sporočilo pobuda »Za prostore svobode« je: Svobodna Slovenija lahko temelji le na doslednem spoštovanju človekovih svoboščin, na strpnem sobivanju razlik, na solidarnosti in aktivnem spodbujanju potencialov prav vsakega posameznika in posameznice.

V poziv so med drugim zapisali: »Podpisani smo v aktualni javni razpravi o družinskem zakoniku zaslutili razsežnosti, ki daleč presegajo črko zakonika in duh zakona. Segajo tja, kamor smo po vseh družbenih in državljanskih bojih zadnjih desetletij upali, da si nihče več ne bo drznil seči: po prostorih svobode. Enega najtrdnejših temeljev reflektirane civilne družbe je ves ta čas predstavljala prav neodtujljiva pravica vsakogar, da je, kar je: da živi svoje življenje na svobodno izbrani način, če le s tem ne ogroža pravic drugih. […] Zakaj se danes zdi, da se mora ena, krhka manjšina, ki ji gre prav tako za srečo in ljubezen, umakniti drugi, glasni manjšini? Kdo zna izmeriti večino v tako nemerljivih rečeh, kot so človekovo dostojanstvo, spoštovanje človekovih pravic in ljubezen? Ustavno sodišče? Referendum? Množične demonstracije?«

Pobuda »Za prostore svobode« 13. oktobra vabi vse podpornike na zborovanju v centru Ljubljane od 16. ure naprej. Izjave podpornikov in celotno pobudo si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

Več:

Spletna stran “Za prostore svobode” >>>

Written By
More from Uredništvo

Na srečanje o človekovih pravicah tudi Kul.si

Na današnje srečanje predstavnikov in predstavnic nevladnih organizacij z zunanjim ministrom Karlom...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja