Sifilis ponovno vstopa skozi vsa tri vrata

ZDRAVJE

Bil je utrujen, bled, po telesu in dlaneh je imel rdečkaste izpuščaje. K meni ga je napotil infektolog. Bral sem dolgo odpustno pismo: »Sprejet zaradi slabega počutja in visoke temperature. Izpuščaji. Ima povečane bezgavke v dimljah, ki so se zagnojile in smo jih morali izprazniti. Za pet let je samovoljno prekinil terapijo za HIV. Ugotovili smo infekcijsko mononukleozo. Ima težave z zadnjikom. Izdamo napotnico za proktologa.« Pregledal sem ga. Imel je neobičajne kondilome zadnjika in globoko razjedo v zadnjikovem kanalu. Opravili smo testiranja za spolno prenosljive bolezni. Potrebna je bila operacija. Dokazali smo sifilis, okužbo s humanim virusom papiloma in displazijo (predrakave spremembe) hude stopnje v zadnjiku. Sifilis so pozdravili dermatologi. Čez dva meseca je prišel na kontrolo. Pred mano je stal mlad, zdrav moški … 

 Sifilis poznamo že stoletja. Gre za spolno prenosljivo bolezen, ki jo povzroča bakterija Treponema  pallidum. V dobi antibiotikov je število primerov okužbe s sifilisom močno upadlo, vendar bolezen nikoli ni bila izkoreninjena. Nasprotno. V zadnjih letih je bolezen ponovno na pohodu. V nekaterih večjih mestih v ZDA in Evropi so imeli v zadnjih letih prave epidemije, več sto primerov sifilisa predvsem med moškimi, ki seksajo z moškimi (MSM). Zdravstvene institucije so ob pomoči GLBT organizacij in združenj izvedle številne bolj ali manj uspešne kampanje testiranj MSM populacije. Tudi pri nas število obolelih narašča. Vsako leto odkrijejo od 10 do 40 novih primerov. Žal izkušnje govorijo, da na to bolezen tudi zdravniki ne pomislijo dovolj pogosto.

Sifilis se prenaša pri nezaščitenem analnem/vaginalnem seksu, oralnem seksu, prenos pa je bistveno redkeje mogoč tudi s poljubljanjem, če ima okuženi v ustih ranice, ali z rimmingom, če ima okuženi ploščate sifilitične kondilome (ti se nekoliko razlikujejo od tistih, ki jih povzroča HPV) zadnjika.

Od okužbe do prvih znakov bolezni običajno minejo trije tedni. Najprej se pojavi majhna, praviloma neboleča trda razjeda, ki ji pravimo trdi čankar. Nastane pa na mestu vstopa okužbe, torej na penisu, v nožnici, v zadnjikovem kanalu, na zunanjem spolovilu ženske, redkeje na ustnicah ali v ustih. Takšne razjede so izjemno kužne. Po tednu dni se v bližini razjede pojavijo povečane, neboleče bezgavke, sledi slabo počutje, povišana temperatura, čez deset tednov pa se pojavi še rdečkast izpuščaj po trupu, dlaneh in stopalih.

Razjede se v dveh do šestih tednih po okužbi zacelijo brez zdravljenja, pa tudi izpuščaj v nekaj mesecih izgine. A če bolezni ne zdravimo, se ta nezadržno širi. Pojavi se izpadanje las, običajno v obliki izpadanja celih šopov, tako da je lasišče videti kot od moljev nažrto blago. Po letu dni naš imunski sistem bolezen večinoma nevtralizira in zunanji vidni znaki bolezni popolnoma izginejo. Bolezen lahko preide v spečo fazo, ki traja več let, praviloma pa se bolezen v polnosti razvije čez 10 ali celo 20 let z nepopravljivimi okvarami srca, možganov, živčevja in drugih organov.

Bolezen je možno ozdraviti z antibiotiki. Potrebne so večmesečne kontrole in testiranje partnerja.

Na sliki kipec okuženega s sifilisom iz 16. stoletja. Foto: Michail Jungierek
 
Cepi se!

Škuc Magnus v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo Ljubljana v okviru svojih preventivnih akcij ponuja možnost brezplačnega cepljenja proti virusni zlatenici A+B ali samo B (hepatitis) za moške.

Letos je na voljo 25 brezplačnih cepljenj. Če se boste zanj odločili, se prijavite po elektronski pošti skucmagnus@hotmail.com. Po prijavi po mejlu boste dobili naše napotilo, s katerim boste upravičeni do brezplačnega cepljenja.

Tags from the story
More from Boštjan Mlakar

Sporočanje in sprejemanje slabe novice

AIDS Dr. Boštjan Mlakar Moj oder je operacijska dvorana. Vse je načrtovano....
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja