Rožnati zmaj po izboru publike filmu Transspolna življenja v Sloveniji

Včeraj se je končal 32. festival LGBT filma, ki je v Ljubljani, Mariboru, Ptuju, Bistrici ob Sotli in na Ptuju potekal med 26. in 4. decembrom. Organizatorke_ji sporočajo iz Društva ŠKUC poročajo, da je bila letošnja udeležba precej večja kot lani. Publiko je najbolj prepričal domači dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji, ki je tako prejel nagrado Rožnati zmaj po izboru publike. Žirija pa je Rožnatega zmaja za najboljši film podelila francoskemu filmu Théo in Hugo v istem čolnu.

Transspolna življenja v Sloveniji, ki ga je režirala Michelle Emson in je nastal v sodelovanju z Zavodom TransAkcija, predstavlja deset transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz raznih krajev Slovenije. Govori o raznolikih doživljanjih lastne spolne identitete ter položaja transspolnih oseb v družbi. Film želi povečati ozaveščenost o življenju transspolnih oseb, predvsem pa prispevati k povečanju vidnosti in legimitiranja transspolnih oseb, tako razkritih kot (še) nerazkritih.

Film Théo in Hugo v istem čolnu, ki sta ga podpisala režiserja Olivier Ducastel in Jacques Martineau, s preprostimi sredstvi prehaja od naturalističnih do poetičnih prikazov dogajanja v nekaj nočnih urah, ko se Théo in Hugo srečata v seks klubu v Parizu. Po seksu razvijeta odnos posebne povezanosti, hkrati pa ugotovita, da sta imela nezaščiten spolni odnos. Ker je eden od njiju živi s hivom, se takoj odpravita v bolnišnico na pregled. Kljub težavam in konfliktnim situacijam preživita skupaj noč in se zaljubita. Projekcije filma sta se udeležila tudi oba režiserja.

Na letošnjem festivalu so predvajale_i 22 dolgih in 18 kratkih filmov. Prihajali so kar iz 22 držav, festival pa so pospremili tudi tuji gostje. Letos je festival predvajal rekordno število domačih filmov, vsega skupaj kar šest. Domačim ustvarjalcem pa je nudil tudi dvodnevno filmsko delavnico, ki jo je vodil nemški režiser Jochen Hick.

Začetki festivala segajo v konec aprila 1984, ko je je v Ljubljani potekal prvi festival Magnus, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. V tednu dni so se poleg razstave in predavanj v galeriji Škuc in v Križankah odvrteli tudi filmi Fassbinderja, Friedkina, Lamberta, Praunheima in drugih. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualne kulture ne samo v Jugoslaviji, temveč na celotnem področju Vzhodne Evrope. Filmski del tega festivala se zato šteje kot prvi filmski festival, ki se je nato pod različnimi imeni selil na druge lokacije, tudi v Cankarjev dom in Kapelico, dokler se ni pod imenom Festival gejevskega in lezbičnega filma ustalil v Slovenski kinoteki. Ob 30-letnici se je organizatorkam_jem zaradi razširitve tematskega polja v zadnjih letih zdelo primerno, da ga poimenujejo festival LGBT filma.

Se vidimo na prihodnje leto na 33. festivalu LGBT filma.

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Napad neonacistov_k na Metelkovo

V noči s sobote na nedeljo (27.–28. avgust 2016) je bila AKC...
Read More