51 glasov za novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

glasovanje ZZZDR

Včeraj so poslanke in poslanci z 51 glasovi za in 28 proti sprejeli predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Zakon so podprli v predlagateljici novele Združeni levici, SD-ju, Zavezništvu Alenke Bratušek in v SMC-ju, v DeSUS-u so poslanke in poslanci glasovali različno. Proti so bili v opozicijskih strankah NSi in SDS. Novela zakona, ki jo zdaj čaka še glasovanje v Državnem svetu, zagotavlja enako obravnavno raznospolnih in istospolnih parov.

Slovenija je tako postala 21 država na svetu, 13 v Evropi, prva v srednji Evropi in prva iz nekdanjega (širšega) vzhodnega bloka, ki zagotavlja enakopravnost sklenitve zakonske zveze. Istospolni pari lahko zakonsko zvezo sklenejo v Argentini, Belgiji, Braziliji, na Danskem, v Franciji, na Islandiji, v Južnoafriški republiki, Kanadi, Luksemburgu, na Nizozemskem, Norveškem, Portugalskem, v Španiji, na Švedskem, v Urugvaju, na Novi Zelandiji, v Združenem kraljestvu ter nekaterih zveznih državah Mehike in ZDA. Na Finskem bo zakon stopil v veljavo 1. marca 2017.

Pri Društvu informacijski center Legebitra pozdravljajo sprejem novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). V včerajšnjem sporočilu za medije so tudi zapisali, da sprejetje »novele ZZZDR v slovenski prostor prinaša spoštovanje človekovih pravic in enakopravnost ter v skladu s 14. členom Ustave odpravlja diskriminacijo istospolno usmerjenih.« Miha Lobnik iz Legebitre je ob tem dejal: »V društvu Legebitra se z različnimi težkimi življenjskimi okoliščinami posameznic in posameznikov ter z njihovimi vsakodnevnimi stiskami srečujemo že vrsto let. Sprejetje novele ZZZDR ter njena implementacija predstavljata konec krivic in neenakopravnosti parov istega spola. Novela uvaja možnost sklenitve zakonske zveze za pare istega spola ter jim s tem prinaša enake pravice in dolžnosti kot raznospolnim parom. Prav tako pa nova ureditev izenačuje pravice vseh parov, ki danes že živijo v izvenzakonski skupnosti.«

Nasprotnice in nasprotniki enake obravnave vseh parov napovedujejo referendum. Zaradi spremembe referendumske zakonodaje mora zdaj za zavrnitev zakona glasovati vsaj petina od dobrih 1,7 milijona volilnih upravičenk in upravičencev. Zakon namreč predvideva 20 % kvorum. To pomeni, da bi moralo svoj glas proti oddati okoli 340 tisoč ljudi. Na referendumu o družinskem zakoniku marca 2012 je zakonik zavrnilo 279.937 volivk in volivcev, zanj pa je glasovalo 233.268 ljudi.

 

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Olimpijske igre kažejo svoj pravi obraz

Mednarodni olimpijski komite (MOK) spet zagotavlja, da bodo na olimpijskih igrah v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja