AIDS

Razstava  o zgodovini boja proti aidsu v Sloveniji

 

aids2Letos obeležujemo 30. letnico organiziranega LGBT-gibanja pri nas in ob tej priložnosti je DIC Legebitra pripravila razstavo o zgodovini epidemije in preventive HIV/aidsa v Sloveniji.

Tako kot drugje v razvitem svetu sta se tudi pri nas LGBT-gibanje in aids aktivizem tesno prepletla, kar je logična posledica žalostnega dejstva, da so bili gejevski in biseksualni moški prva in tudi največja skupina prebivalstva, ki jo je prizadela »kuga 20. stoletja«.  Ta se je pri nas pojavila sredi osemdesetih let in še preden so bili odkriti primeri okužb in bolezni, je ŠKUC Magnus kot prva organizacija v Sloveniji leta 1985 izdal infomativno publikacijo o aidsu.

Na razstavi, ki sta jo pripravila Mitja Ćosić in Tanja Kovačič, so bili predstavljeni materiali preventivnih kampanj različnih nevladnih organizacij in državnih inštitucij, pa tudi prvi slovenski časopisni članki, ki so opisovali pojav »skrivnostne nove bolezni« in ki nazorno ilustrirajo strah, paniko in pomanjkanje informacij o aidsu v prvih letih epidemije pri nas. Avtorja sta se pri pripravi razstave osredotočila predvsem na obdobje od začetka osemdesetih do konca devetdesetih let, čas pred učinkovitim zdravljenjem, ko je bil HIV/aids deležen večje pozornosti kot danes, kar je razvidno tudi iz obsega preventivnega delovanja.

Otvoritev razstave 18. maja 2014 je bila združena z dogodkom v okviru International AIDS Candlelight Memorial. Tako kot v  številnih drugih krajih po svetu so se udeleženci s prižiganjem sveč spomnili vseh, ki so umrli v pandemiji in izrazili podporo tistim, ki živijo s HIV-om. Obiskovalcem so predstavili tudi prešito odejo, izdelano na eni od ustvarjalnih delavnic Četrtkovih dialogov, s katero so se poklonili umrlim zaradi aidsa iz Slovenije. Odeja, ki je že bila vključena v AIDS Memorial Quilt,  edinstven pomnik tragedije aidsa, bo kmalu na ogled tudi na spletni strani fundacije The NAMES Project.

Za vse tiste, ki ste razstavo zamudili, pa še dobra novica: avtorja pripravljata tudi tiskano različico razstave!

aids1

aids3

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Še enkrat Vincent River

VABLJENI NA … … gledališko predstavo Vincent River, ki bo v soboto,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja