Aids: Novo upanje v boju proti virusu HIV in aidsu

truvada 600

Ena od novosti, o kateri se je ob lanskih aktivnostih ob svetovnem dnevu boja proti aidsu pri nas, pred tem pa že na Mednarodni konferenci o aidsu julija 2012 v Washingtonu, veliko govorilo, je t. i. PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis) – predekspozicijska profilaksa. To je nova preventivna metoda »zdravljenja« pred izpostavitvijo. Preprosteje: gre za možnost, da HIV-negativna oseba (iz skupine z visokim tveganjem za okužbo), preden ima tvegan spolni odnos za okužbo s HIV, preventivno redno uživa zdravilo. S tem naj bi se znatno zmanjšala možnost okužbe. Če se zdravilo jemlje konsistentno, trdijo pri Federalni ameriški agenciji za nadzor bolezni in preventivo (CDC – Centers for Disease Control and Prevention), je PrEP lahko učinkovita preventivna metoda pri moških, ki imajo spolne stike z moškimi (MSM) in heteroseksualcih. Zdravilo, ki ga sicer že dlje časa uporabljamo pri visoko učinkoviti antroretrovirusni terapiji za zdravljenje HIV-a in aidsa, poznamo po komercialnem imenu truvada.

Študije, ki so jih strokovnjaki izvajali med MSM in med heteroseksualnimi pari z visokim tveganjem za okužbo s HIV-om, so pokazale, da lahko preventivna uporaba truvade zmanjša tveganje za okužbo za vsaj 44 odstotkov pri zdravih gejih in biseksualnih moških. Pri serodiskordantnih heteroseksualnih parih – to so pari, pri katerih je en partner HIV-pozitiven, drugi pa negativen – pa je odstotek še višji, in sicer 75.

 »Zdravniki imajo odslej v svojem arzenalu za boj proti HIV-u in aidsu novo močno orožje,« so mediji komentirali novico, da je ameriška Agencija za hrano in zdravila FDA (Food and Drug Administration) sredi lanskega leta odobrila uporabo truvade za predekspozicijsko porofilakso. »Zdravilo znižuje količino virusa v krvi HIV-pozitivnih, klinične študije pa so pokazale, da lahko truvada, če jo jemljemo pravilno, pred okužbo ščiti tudi neokužene osebe iz skupin z visokim tveganjem za okužbo s HIV-om,« so še poročali.

Nova odobritev uporabe truvade je v stroki sprožila različne odzive. Nekateri strokovnjaki za javno zdravje opozarjajo, da bi lahko uporaba truvade v preventivne namene med uporabniki ustvarjala lažen občutek varnosti, ki jih bo vodil k napačnemu prepričanju, da so imuni na virus HIV in bodo zato opuščali uporabo kondoma in se lahkomiselno prepuščali različnim oblikam tveganih spolnih odnosov. Opozarjajo tudi, da bi lahko nepravilno, zlasti neredno, jemanje zdravila, privedlo do odpornosti virusa na to zdravilo. Pri ameriški Federalni agenciji za hrano in zdravila pa so prepričani, da bodo prevladali pozitivni učinki, ki jih bo imelo povečanje obsega ljudi, upravičenih do uporabe truvade za zaščito pred HIV-om. Kljub temu se bo od oseb, ki jim bodo zdravniki odobrili uporabo truvade v preventivne namene, pričakovalo, trdi del stroke, da se bodo redno testirali na HIV, da bodo dosledno in pravilno uprabljali kondom, ter da se bodo redno posluževali svetovanja in podpore. Klinične študije do zdaj niso dokazale, da bi uporabniki truvade kot profilakse zaradi dodatne zaščite seksali bolj tvegano, še dodajajo.

Del stroke tudi v Sloveniji profilaktični uporabi truvade pred tveganim spolnim odnosom ni naklonjen. Po besedah enega vodilnih strokovnajkov na področju HIV/aidsa pri nas, dr. Janeza Tomažiča s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, bi bila uporaba truvade, kot predekspozicijske profilakse, potencialno primerna predvsem za serodiskordantne pare. V tovrstnih partnerstvih bi lahko HIV-negativen partner uporabil truvado, kar bi zmanjšalo možnost prenosa virusa pri nezaščitenem spolnem odnosu. Pri istospolnih parih je ta odstotek nekoliko nižji. Široka uporaba truvade v javnem zdravju pa bi bila po besedah dr.Tomažiča neprimerna najmanj iz dveh razlogov: prvič, ker je strošek mesečnega zdravljenja s tem zdravilom okrog 500 evrov, tovrsten strošek pa bi bil za zdravstveno blagajno nevzdržen, in drugič, ker bi uporaba truvade v preventivne namene lahko spodbujala tvegano spolno vedenje, npr. opuščanje uporabe kondoma pri priložnostnih spolnih odnosih.

Brane Mozetič, ki na področju preventive deluje že od začetka epidemije aidsa sredi osemdesetih, pa novo sredsvo za boj proti povečevanju novih okužb s HIV-om pozdravlja, čeprav bi bil zaradi visoke cene zdravila krog uporabnikov sprva omejen le na premožnejše.

Neglede na to, kdo bo na koncu uveljavil svoje stališče v doktrini zdravljenja HIV-a in aidsa, ostaja dejstvo, da se v sodobnosti nagibamo k promoviranju t. i. kombinirane preventive. Ta pravi, da je na primer zgolj promocija dosledne in pravilne uporabe kondoma in lubrikanta pri potencialno tveganih spolnih odnosih premalo, da bi obvladali širjenje HIV-a. Za učinkovito zatrtje naraščajoče epidemije je potrebno posegati po več orodjih. Med njimi so: zgodnje odkrivanje in zdravljenje, ki vključuje tako zagotavljanje lahke dostopnosti do rednega periodičnega testiranja na HIV s svetovanjem, kot tudi dostopnost do visoko učinkovitih terapij, ki jih financira zdravstvena zavarovalnica, neposreden dostop do specialistov za spolno prenosljive okužbe, ki omogoča zgodnje odkrivanje in zdravljenje teh bolezni, promocija manj tveganih spolnih praks skupaj z dosledno in pravilno uporabo kondoma in lubrikanta, možnost PEP – postekspozicijske profilakse (kratkotrajnemu zdravljenju po tvegani izpostavitvi) … Zato velja resno razmisliti o omožnosti uvajanja predekspozicijske profilakse s truvado kot dodatnega orodja v skupnih prizadevanjih za obvladovanje epidemije HIV-a in aidsa. Tudi pri nas.

Tags from the story
Written By
More from Mitja Blažič

EU: V Evropskem parlamentu združeni za LGBT

32. člen poslovnika Evropskega parlamenta predvideva, da lahko poslanci in poslanke oblikujejo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja