EU: V Evropskem parlamentu združeni za LGBT

32. člen poslovnika Evropskega parlamenta predvideva, da lahko poslanci in poslanke oblikujejo medskupine (intergroups), »v katerih si različne politične skupine izmenjujejo neformalna mnenja o določenih vprašanjih, k čemur pritegnejo člane različnih parlamentarnih odborov, da okrepijo stike med poslanci in civilno družbo«. Tako v evropskem hramu demokracije deluje tudi LGBT-medskupina, ki združuje, tako so zapisali na svoji speltni strani www.lgbt-ep.eu, parlamentarke in parlamentarce, ki so predani podpori temeljnih pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb. Članice in člani medskupine, med njimi trije iz Slovenije, v svojih poročilih in amandmajih, volilnih zadevah in glasovanjih zavzemajo pozitivna stališča do LGBT-vprašanj, poudarjajo.

LGBT-medskupina je druga največja od 27-ih delujočih medskupin v bruseljskem parlamentu. Sestavlja jo 139 članic in članov, ki prihajajo iz šestih različnih političnih grupacij: Evropske ljudske stranke, Naprednega zavezništva socialistov in demokratov, Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo, Zelenih/Evropske svobodne zveze, Evropske združene levice/Nordijske zelene levice, Evropskih konzervativcev in reformistov, en član pa je iz vrst neodvisnih poslancev. Edino evroparlamentarno strankarsko združenje, ki v LGBT-medskupini nima predstavnic in predstavnikov, je evroskeptična Evropa svobode in demokracije, sestavljena pretežno iz desnih do skrajno desnih populistov. Članice in člani medskupine so iz 22-ih držav članic EU razen iz Bolgarije, Latvije, Litve, Luksemburga in Malte. Dodatno ima medskupina 11 članic in članov evroparlamenta, ki jo podpirajo zasebno.

cashman lunacek

Medskupino v mandatu 2009–2014 vodita sopredsedujoča britanski laburist Michael Cashman (na fotografiji levo), sicer ustanovitelj nevladne organizacije Stonewall, znane po kampanji »Some people are gay, get over it!« in avstrijska evroparlamentarka iz vrst zelenih Ulrike Lunacek (na fotografiji desno), sicer pročevalka v Evropskem parlamentu za Kosovo. V vodstvu podskupine sta še dve podpredsednici: Nizozemka Sophie in’t Veld (liberalci) in Finka Sirpa Pietikäinen (ljudska stranka) in dva podpredsednika: Španec Raül Romeva i Rueda (zeleni) in Nizozemec Dennis de Jong (združena levica). Slovenijo v LGBT medskupini zastopajo: Tanja Fajon, Mojca Kleva in Jelko Kacin.

Glavne naloge LGBT-medskupine so, kot pišejo, monitoring dela Evropske unije, monitoring stanja človekovih pravic istospolno usmerjenih v državah članicah in onkraj, povezovanje s civilno družbo in posredovenje nevladnih prizadevanj na evropsko raven. Medskupina analizira zakonodajno delo Evropskega parlamenta in zagotavlja, da so LGBT-tematike vključene v številna poročila, amandmaje in resolucije, Evropsko komisijo opozarja na probleme, s katerimi se srečujejo LGBT-osebe po Evropi, ter predlaga rešitve. Sledi tudi relevantnim odločitvam Sodišča Evropske unije in Evropskega sodišča za človekove pravice ter Agencije Evropske unije za temeljne pravice.

»Poleg proučevanja dela evropskih institucij v Bruslju, Lukemburgu, Strasbourgu in na Dunaju, analiziramo stanje pravic LGBT-oseb v državah članicah in širše. Aktivni smo pri promociji človekovih pravic istospolno usmerjenih, oblasti članic opominjamo na njihove obveznosti iz lizbonske pogodbe, Listine EU o temeljnih pravicah in evropske konvencije o človekovih pravicah. Redno opozarjamo tudi ostale države na njihovo dolžnost zaščite pravic LGBT-oseb,« in so most med civilno družbo in evropskimi institucijami, so zapisali na svoji spletni strani.

Decembra 2009 si je medskupina pri svojem delu zadala 5 prioritet: svoboda gibanja za LGBT-osebe, monitoring Evropske komisije, boj proti diskriminaciji v Evropski uniji, zagotavljanje pravic za transspolne osebe in monitoring človekovih pravic pri delu Unije. Članice in člani medskupine so pozorni na vključevanje LGBT-pravic v vse relevantne tekste EU, postavljajo poslanska vprašanja, organizirajo srečanja s parlamentarci, stroko in civilno družbo, z izjavami in pismi opozarjajo evropske avtoritete na kršitve človekovih pravic istospolno usmerjenih, udeležujejo se parad ponosa in konferenc po Evropi, vse z namenom odpravljanja sistemske diskriminacije istospolno usmerjenih v Uniji in po svetu.

Slovenski europoslanke in poslanci v LGBT-medskupini

kacin 200Jelko Kacin

»Kot prvi slovenski poslanec sem se priključil skupini, ker sem bil tudi sicer aktiven v vlogi poročevalca za Srbijo in podpredsednika Delegacije EP za Jugovzhodno Evropo predvsem na Zahodnem Balkanu na področju boja za pravice LGBT-manjšin. LDS se je med tem odločno postavila za Družinski zakonik doma, ALDE pa proti homofobnim členom v novi madžarski ustavi. Ko sem preko lokalnih organizacij spomladi 2011 prisostvoval pripravam na parado ponosa v Podgorici, ki se na žalost ni zgodila, mi je LGBT-intergroup pravzaprav sam prišel nasproti, z njimi sem sodeloval tudi pri koordinaciji podpore iz Bruslja, predvsem iz EP, ob zadnjih dveh žal prepovedanih paradah ponosa v Beogradu. Poleg dragocenih informacij in povezav z relevantnimi organizacijami cenim horizontalni pristop k vsej zakonodaji in resolucijam parlamenta, saj sem s strani tako imenovane medskupine (povezuje poslance različnih političnih skupin) vedno obveščen o glasovanjih pomembnih za LGBT-populacijo v in izven EU.«

kleva 200mag. Mojca Kleva Kekuš

»Načelo enakosti je temeljna predpostavka za demokratično družbo, princip enakopravnosti pa je vsekakor povezan z načelom nediskriminacije. Pri svojem delu se držim svojih načel in prepričanj, saj mi besedna zveza ‘enakopravna družba’ veliko pomeni. To je bil tudi eden od razlogov, da se pridružim skupini Evropskega parlamenta za pravice LGBT. Članice in člani skupine se redno udeležujemo dogodkov v podporo pravicam LGBT, saj se zavedamo, da je osveščanje ljudi ena izmed prednostnih nalog, če želimo trenutno situacijo obrniti na bolje.

Težko izpostavim le en dosežek skupine, saj boj proti diskriminaciji na področju pravic LGBT poteka dnevno. Ena izmed naših zadnjih aktivnosti se navezuje na Rusijo, ki želi uvesti kazni za vse tiste, ki se javno zavzemajo za pravice LGBT. Na nas je, da poskrbimo, da take kršitve ne ostanejo neopažene, zato moramo poskrbeti, da za to sliši celotna evropska javnost. Treba je omeniti tudi dejstvo, da smo v skupini predstavniki in predstavnice skoraj vseh političnih skupin znotraj Evropskega parlamenta, kar pomeni, da gre za udejstvovanje, ki presega tradicionalne politične nazore. Smo edina tovrstna skupina, ki lahko dejansko nadzoruje delo evropskih institucij ter skrbi za napredek na področju zaščite pravic LGBT. Glavna naloga skupine je torej zagotoviti, da se v evropski zakonodaji ne pojavi diskriminacija.«

fajon 200Tanja Fajon

V skupino sem se vključila zato, ker v demokratični Evropi 21. stoletja ne sme biti prostora za izključevanje drugače čutečih na podlagi spolne usmerjenosti.

Evropa prihodnosti je lahko le Evropa medsebojnega spoštovanja. Da bi to dosegli, potrebujemo javno razpravo, dobre prakse, odkrit dialog in marsikje celo detabuizacijo spolnosti. Kot poslanka in državljanka, ki resnično zagovarjam temeljne človekove pravice, se čutim dolžna opozarjati na vse njihove kršitve, predvsem pa želim vedno in povsod sporočiti, da je posameznikovo življenje prekratko in predragoceno, obenem pa zelo ranljivo, zato je nedopustno kakršno koli omejevanje pravice do bivanja z ljubljeno osebo, ne glede na njen spol.  Največji dosežek skupine je prav gotovo že njen obstoj, ter da jo sestavljamo poslanke in poslanci iz prav vseh političnih skupin, ki so v Evropskem parlamentu. 

Tags from the story
Written By
More from Mitja Blažič

Nova varuhinja o GLBT vprašanjih

POLITIKA Državni zbor je decembra lani s 64-imi glasovi za in nobenim...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja