Naš cilj je ustaviti epidemijo 

AIDS

V Sloveniji med geji in moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), ni skrite epidemije okužbe z virusom HIV. Beležimo nizko število okuženih. To je dobra plat zgodbe. Druga plat iste zgodbe pa pokaže, da je med vsemi okuženimi z virusom HIV kar 80% gejev oziroma MSM. Tudi odkritega sifilisa, gonoreje in drugih spolno prenosljivih bolezni je največ med geji. Dejstvo je, da je spolno zdravje gejev v krizi.

 Foto: Besto-Baker
 

V zadnjih letih nam je z uspešnim zdravljenjem uspelo ustaviti aids, kar je bistveno zmanjšalo število obolelih za aidsom. Okuženi s HIV živijo skupaj z naporno terapijo dokaj normalno vsakdanje življenje. Zdravniki spremljajo stanje okuženega, predpisujejo ustrezna zdravila, pri tem pa imajo vso finančno podporo. Drugače je pri ustavljanju prenašanja virusa HIV. Medicina sama ne more preprečevati novih okužb, stigmatizacije in diskriminacije okuženih oseb ali ranljivih skupin, kot so geji. Priznani strokovnjak Brian Gazzard je na konferenci v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije »HIV in Europe 2007«, ki je potekala novembra v Bruslju, izjavil »Združimo moči in znanje v boju proti HIV. Testiranje in dajanje zdravil ni velika znanost, prava raketna znanost pa je znati spremeniti visoko tvegano spolno vedenje pri najbolj ranljivih skupinah.«

Kako spremeniti spolne navade gejev? To je vprašanje za milijon evrov. Vsako leto namreč število novih okužb v svetu in tudi v Sloveniji narašča. Preventiva očitno ni dovolj učinkovita, saj se vanjo ne vlaga dovolj sredstev. Poleg tega je človeško vedenje delno nepredvidljivo in vsaka nova generacija zahteva nove pristope. Potrebne so nove raziskave in novi inovativni pristopi, prirejeni za mikro okolje.

Sprejeti partnerstva

Preventiva ima pri preprečevanju širjenja okužb neprecenljivo vlogo, pri tem pa je nujno potreben multidisciplinarni pristop vseh subjektov in ustanov, ki so vpleteni v preventivo. Kompleksnost HIV epidemije namreč presega kapacitete enega samega sektorja. To pomeni, da moramo vzpostaviti partnerstva med medicino, pravom, psihologijo, socialnim delom, antropologijo, pa tudi med šolstvom, politiko, nevladnimi organizacijami in nenazadnje med geji samimi – tako med okuženimi kot neokuženimi.

Preprečevanje epidemija potrebuje posebne pristope in prijeme, s katerimi se bomo ustrezno lotili vzrokov ranljivosti posameznih skupin za HIV. Potrebno je več usklajevanja, stalnosti in čvrstosti ter medsebojne povezanosti. Medsektorsko partnerstvo je zato bistvenega pomena, preglednost, kritično mišljenje, učenje in deljenje našega znanja z drugimi pa so bistveni elementi tega partnerstva. Ker tovrstnega sodelovanja še vedno ni dovolj, geji na primer pogosto ugotavljajo, da jih zdravstveno osebje ne razume, da je še vedno polno predsodkov in moralnih sodb, še posebno v manjših mestih. Zaradi nesodelovanja zdravstveno osebje pogosto nima ustreznih pristopov do GLBT populacije.

Stop Aids Slovenija

Lani so se tri nevladne organizacije, ki izvajajo HIV/SPO preventivo med geji – Magnus, DIH in Legebitra – dogovorile za partnerstvo in sodelovanje pri doseganju skupnih ciljev. Neformalni konzorcij se imenuje Stop Aids Slovenija ali SAS. Njihov skupni cilj je ustaviti HIV in druge spolne okužbe v Sloveniji na sploh, še posebej pa preprečevanje novih okužb med geji in odpravljanje stigmatizacije, diskriminacije in kršenja človekovih pravic. Naša skupna skrb je tako postalo ne samo spolno zdravje gejev, ampak celotno zdravje in kvaliteta življenja GLBTT oseb.

Tags from the story
Written By
More from Miran Šolinc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja