Bodeča Neža predsedniku RS in TV voditeljici

Bodeca Neza

Včeraj, na mednarodni dan žensk, so na mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče zore podelile_i Bodečo Nežo za najbolj seksistično izjavo leta. Dobitnik_ca sta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in voditeljica Odmevov, Rosvita Pesek.

Pesek je Bodečo Nežo dobila za izjavo »Poenostavite za ženske, lepo prosim.« Izjavo je podala v oddaji Odmevi v delu z naslovom “Kako je z orožjem v Evropi in Sloveniji?” 6. januarja letos. Pri Rdečih zorah in spletnem portalu spol.si so v utemeljitvi zapisale_i, da je bil voditeljičin poziv popolnoma neumesten. Kvečjemu bi lahko prosila za dodatno razlago laikom, ki se na orožje na spoznajo.” Pri tem do citirale_i še Stanko Prodnik, ki je v Mladini zapisala: »Le upamo lahko (čeprav nismo prepričani), da je bila ta do žensk izjemno žaljiva pripomba, izrečena v nacionalkini elitni informativni oddaji, pravzaprav voditeljičin cinični odziv na seksistično sporočilo iste televizijske hiše dan poprej« (op. izjava glede nove voditeljice Tarče Jasmine Jamnik)«. (Mladina, 15. 1. 2016)

Pahor pa je dobil Bodečo Nežo za izjavo »Ajde miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli.« Izjavo je podal na maturantski četvorki na ulicah Ljubljane 22. 5. 2015. Pri Rdečih zorah in spletnem portalu spol.si so v utemeljitvi zapisale_i, da je pokroviteljska in podcenjujoča izjava s seksualnimi konotacijami »še toliko bolj sporna, ker je predsednik države z njo nagovoril mladoletna dekleta.«

Ta nečastni naziv sicer lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. V kolektivu Rdeče zore in uredništvu spletnega portala spol.si menijo, da imajo zlasti osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop) kultura, umetnost in mediji, posebno veliko odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe. Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča, s pozicije moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti. Ker so seksistične izjave v javnem diskurzu vsakodnevne in največkrat ne doživijo refleksije, jih Bodeča Neža zbira, analizira in komentira ter izpostavlja javni kritiki.

Začetki Bodeče Neže segajo v januar 2013, ko je v kolektivu Rdeče zore nastala ideja o Sramotilnem stebru, na katerem so se zbirale in komentirale seksistične izjave. Isto leto so med 14. festivalom Rdeče zore feministične iniciative in posameznice Sramotilni steber nadgradile z Bodečo Nežo, ki je bila prvič podeljena na mednarodni dan žensk 8. marca 2013. Leta 2015 se je iniciativi pridružil spletni portal spol.si. Motiv za nagrado je ustvarila stripovska umetnica in ilustratorka Anna Ehrlemark.

Upamo, da se bosta vsaj dobtnik_ca zamislila nad svojima izjavama.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

V Mariboru napaden umetnik in aktivist

V petek 5. junija sta Renato Volker, znani mariborski umetnik in aktivist,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja