Spet glbt-zmaga na ustavnem sodišču!

money

moneyV Nemčiji je GLBT skupnost doživela še eno pravno zmago. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da je Zaposlitvena pokojninska shema neustavna, ker poročenim heteroseksualnim parom podeljuje pravico do vdovske pokojnine, medtem ko registrirani istospolni pari te pravice niso imeli.

Ustavno sodišče je odločilo v prid pritožnika, ki po smrti svojega registriranega partnerja ni imel pravice do vdovske pokojnine. Poudarilo je, da posebna zaščita poroke in družine v nemški ustavi ne pomeni, da registrirani partnerji ne bi smeli imeti pravice do vdovske pokojnine. Po mnenju ustavnega sodišča je v tem primeru relevanten samo tisti člen ustave, ki govori o enakopravni obravnavi vseh državljanov in državljank. V tem primeru je bil torej pritožnik diskriminiran zaradi svoje spolne usmerjenosti.

Ustavno sodišče je prav tako zavrnilo argument, da je poroka kot institucija posebej zaščitena zato, ker vodi v ustvarjanje družine. Meni, da vsaka poroka nujno ne vodi v družino, hkrati pa ima tudi vse več istospolnih parov otroke.

Upajmo, da bo nemška odločba odmevala tudi v Sloveniji, kjer ustava prav tako ščiti družino, ta člen ustave pa je pogosto zlorabljen za opravičevanje diskriminacije istospolno usmerjenih.

Več:

Izjava za javnost >>>

Written By
More from Uredništvo

ŠKUC vabi na ustvarjalne delavnice GLBT literature

Vabimo vas, da se pridružite ustvarjalnim literarnim delavnicam, na katerih se bomo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja