Eurogames 2007

REPORT

Letos so od 12. do 15. julija v belgijskem Antwerpnu potekale 11. igre Eurogames , ki jih prireja Evropska gejevska in lezbična športna zveza (EGLSF). Gre za največji športni dogodek v Evropi, namenjen lezbijkam, gejem, biseksualcem in transseksualcem.

Prve Eurogames so bile organizirane leta 1992 v Hagu na Nizozemskem. 300 športnikov iz petih držav se je pomerilo v badmintonu, nogometu, odbojki in košarki. Še bolj kot na pravih olimpijskih igrah je bilo tu pomembno sodelovati, ne zmagati. Igre namreč omogočajo amaterskim in profesionalnim športnikom in športnicam varno športno udejstvovanje brez diskriminacije. Organizatorji prvih iger so želeli spodbuditi športnike in športnice, ki so geji in lezbijke, da se razkrijejo. Hkrati pa so opozarjali širšo javnost, da so geji in lezbijke – navkljub znanim stereotipom – prav tako aktivni v športu. Namen iger se tudi v naslednjih letih ni spremenil. Velik pomen igra tudi družabni vidik, saj se na igrah ljudje spoznavajo ali ponovno srečujejo.

Eurogames so organizirane vsako leto, razen vsako četrto leto, ko so organizirane Gay Games ali Outgames. Leta 1996 je v Berlinu prvič nastopilo 50 športnikov in športnic iz Vzhodne Evrope, vendar med njimi ni bilo predstavnikov Slovenije. Prva večja slovenska odprava na Eurogames je bila v letu 2000 v Zürichu, kamor se je odpravila ženska odbojkarska ekipa Lisičke in tekačica v polmaratonu. Naslednja večja organizirana skupina se je pod vodstvom sekcije Out in Slovenija udeležila iger leta 2004 v Münchnu. Petnajst športnikov in športnic se je domov vrnilo s tremi odličji, ki so jih dobili v teku in tenisu. Leta 2005 sva bila v Utrechtu iz Slovenije le dva predstavnika, ki sva sodelovala v badmintonu. Letos pa se je iger udeležilo 18 športnikov in športnic, in sicer v odbojki, bovlingu, teku in nogometu.

 

Eurogames za več kot 130 starih milijonov

Organizacija letošnjih Eurogames je v rokah LGBT športnega kluba Active Company iz Antwerpna. Ustanovljen je bil leta 1995 in ima preko 400 članov in članic. Z Janom de Wieuwom in Christel Moons, so-koordinatorjema letošnjih Eurogames v Antwerpnu in aktivnima članoma Active Company, smo se za Narobe pogovarjali na letnem zasedanju članic EGLSF v Madridu.

EurogamesKoliko ljudi pričakujete na letošnjih Eurogames in iz katerih držav?

Jan: Že konec aprila smo presegli zastavljeni cilj 3000 sodelujočih. Prihajajo iz 45-ih držav, večinoma iz Evrope, pa tudi od drugod. Trenutno je prijavljenih največ udeležencev iz Nemčije, Nizozemske, Belgije in Velike Britanije. Zlasti smo ponosni, da je 42 odstotkov vseh prijavljenih ženskega spola.

Kateri športi so najbolj popularni?

Jan: Že v novembru lansko leto, ko smo pričeli z registracijo, so se za najbolj priljubljene športe izkazali plavanje, tenis in badminton. Za te športe prijave niso več možne. Za nekatere športe skušamo povečati kapacitete, uvedli smo tudi čakalne liste. Najmanj zanimanja je za golf, hokej na travi, bovling, rokoborbo in tajski boks.

Bodo ob Eurogames potekali tudi spremljevalni programi?

Christel: Da. Poleg športnih prireditev bomo na Eurogames 2007 ponudili tudi bogat kulturni program, namenjen tako sodelujočim kot obiskovalcem. Predvidevamo, da bo obiskovalcev 10.000. Ob Eurogames bo tako potekal tudi LGBT filmski festival, drag queen show, tekmovanje v oponašanju Eurosonga Euro Vision, štiri razstave Cultural Island – med drugim bomo predstavili 25 let boja proti aidsu –, organizirane pa bodo tudi številne zabave, med njimi Let’s get local, zabava, namenjena samo ženskam.

Organizacija takšnega dogodka je zahtevna naloga. Kako ste se je lotili?

Christel: Brez velikih podpornikov ne gre. Naši največji partnerji so mesto Antwerpen, flandrijska vlada in belgijska državna loterija. Proračun celotnega projekta je 550.000 EUR, zato brez sponzorjev nikakor ne bi šlo. Skupina 150 prostovoljcev že eno leto intenzivno sodeluje v pripravah na ta dogodek. Organizacijski odbor ima 11 članov (tudi prostovoljcev), med samo prireditvijo pa bo za sodelujoče skrbelo več kot 500 prostovoljcev.

Pripravili ste tudi program Outreach. Komu je namenjen?

Christel: Glavna ideja programa je omogočiti sodelovanje na igrah tistim, ki si tega sicer ne bi mogli privoščiti. Za dosego tega cilja smo si izbrali tri ciljne skupine: Evropejci z nižjimi prihodki, prebivalci partnerskih mest Antwerpna in migranti ter druge etnične manjšine, ki živijo v Anwerpnu. Podelili smo več kot 80 štipendij za udeležbo in nekaj jih še bomo.

Kako in kdaj ste dobili organizacijo Eurogames?

Christel: Leta 2001, po organizaciji kulturnega LGBT dogodka Rainbow Festival, so stekli prvi resnejši pogovori na to temo. Leta 2004 je projekt podprl mestni svet. V marcu 2006 so se predstavniki organizacijskega odbora odpravili v Budimpešto, kjer so na letnem zasedanju zveze EGLSF predstavili kandidaturo, ki je bila tudi izbrana.

Je težko uravnavati zasebno življenje in organizacijo Eurogames?

Christel: Ker je tudi moja punca Sofie vključena v organizacijo Eurogames, lažje razume, da je treba vlagati veliko časa v projekt. Vendar pa je včasih tudi težko. Zadnje čase se pogovarjava samo še o Eurogames. Uravnavanje vsega je pogosto stresno in moja profesionalna kariera trenutno malce trpi. Ampak timsko delo in občutki po doseženih uspehih pa zagotovo delujejo blagodejno.

Jan: Vesel sem, da je tudi moj partner Danny vključen v pripravo Eurogames, saj se med seboj podpirava. Najino družabno življenje pa je trenutno zmanjšano na minimum. Srečo imam tudi v službi, saj lahko marsikaj glede organizacije Eurogames naredim med službenim časom. Organizacija takega dogodka je tako zahtevna, da bi jo morali vsaj zadnje pol leta koordinirati štirje polno zaposleni profesionalci.

Tags from the story
Written By
More from Andrej Pišl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja