Recenzije: Film 8

Novo na DVD … doma

 Seks v mestu

Produkcija: ZDA, 2008, scenarij in režija: Michael Patrick King
Igrajo: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon

Carrie obesi baletno krilce na klin in sestavi poročni račun brez krčmarja. Postane glasnica vrhunskih modnih hiš in spozna, da ji najbolj ustreza Vivienne Westwood. Ob vsem tem se še spopade s kruto usodo, po kateri maha z dragim Vuittonom. Ampak pokončno, v zvestih Manolovih špičakih. Ker se ceni.

Film Seks v mestu ima razen glavnih likov bolj malo skupnega z nanizanko, ki je na svoj način postala medijski fenomen ob prehodu v novo tisočletje. Pa še glavni liki si občasno sploh niso več podobni. V glavnem gre za plehko zbirko vse prej kot diskretno umeščenih reklamnih spotov, ki nazadnje tistim nekaj zanimivim trenutkom vzamejo dušo; kot špehasta, bleščeča revija, polna oglasov, ki ti ponuja stokrat prežvečeno vsebino z mini šminko za darilo. Modne znamke so resda od nekdaj sestavni element Seksa v mestu, to pa še ne pomeni, da jih je treba vsiljevati v vsakem kadru. Če pa že, naj bo vsaj jedro zanimivejše. Že tako revna zgodbica je zato še bolj potisnjena v ozadje in veseli trenutek, ko Pepelka dobi čeveljček na nogo, je uničen. Polomije celo Samanthin humor in njeni prisrčni incidenti ne morejo rešiti. Skratka, spreten marketinški dogodek, ki pa ne sme zasenčiti čisto solidne in vsebinsko neprimerljivo boljše serije.

Ocena: ♦♦

Luka Pieri

 

Novo na DVD … v tujini

 Skrivnosti – ko se vera sreča s feminizmom

Produkcija: Izrael, Francija 2007, režija: Avi Nesher
Igrajo: Ania Bokstein, Michal Shatmler, Fanny Ardant, Guri Alfi

Tenkočuten in pogumen izraelski film Ha Sadot razkriva in razbija temeljne mite o tradicionalni vlogi ženske v ortodoksni judovski kulturi. Spremljamo glavno junakinjo Naomi (Ania Bokstein), ki bi se morala v kratkem poročiti z zaročencem Michaleom (Guri Alfi). A ker je vedno občudovala znanje in modrost svojega očeta rabina, si namesto tega izbori odlog poroke z obiskom religioznega seminarja za ženske. Naomi želi spoznati resnico in izkusiti Boga, kakor njen oče in zaročenec. Šola je tudi kraj tihe ženske revolucije, saj ženske do nedavnega niso smele študirati Talmuda.

Naomi na seminarju spozna Michell (Michal Shatmler), s katero se zaljubita in zaradi katere prekine zaroko. Michell se na koncu vendarle poroči, a od Naomi ne dobi odrešitve, saj ta njeno poroko čuti kot šibkost in izdajo vsega, za kar sta si prizadevali s svojo uporniško držo. Njeno dejanje »normalizacije« je po mnenju Naomi nepotrebno, saj svete knjige lezbištvo ne obsojajo, obsojajo le moško homoseksualnost v luči neracionalnega izliva semena.

Ocena: ♦♦♦♦♦

Katarina Majerhold

 

 Na poroki

Produkcija: ZDA, 2007, režija: Lee Friedlander
Igrajo: Andrea Marcellus, Desi Lydic, Cathy DeBuono, Mystro Clark, Charlie Schlatter

V prikupni ameriški komediji Out At The Wedding glavna junakinja zgodbe Alex (Andrea Marcellus) hodi z Dano (Mystro Clark), judovskim afroameričanom. Ker je prepričana, da ga njen oče, ki živi na jugu ZDA, ne bo sprejel, njemu in njegovim staršem naplete zgodbico o smrti njene družine.

Celotna zgodba se začne zapletati, ko na poroki sestre Jeanine (Desi Lydic), Alexin gejevski prijatelj Johnathan (Charlie Schlatter) pomotoma sproži govorice, da je Alex lezbijka – ta novica se nato razširi kot požar in vso pozornost preusmeri z neveste na Alex. Alex, ki si od vsega najmanj želi, da bi Jeanine mislila, da ji je namerno uničila poroko, rajši sprejme igro, da je lezbijka. Na njeno veliko presenečenje ji Jeanine, sicer odtujena, nergava, egocentrična sestra, oprosti. Še več, izkaže sočutje ter veliko zanimanje za njen življenjski stil.

Ko se najavi, da jo pride obiskati v New York, mora Alex najeti igralko Riso (Cathy DeBuono), ki igra njeno punco. Od tu naprej pa do konca filma se komični zapleti in razpleti nenehno vrstijo. A kot vedno se na koncu komedije stvari srečno končajo: Alex ostane z Dano, Jeanine pa se zaljubi v Riso.

Ocena: ♦♦♦♦

Katarina Majerhold

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Menquake – 30. 8. 2014

Klub Tiffany predstavlja MENQUAKE Vsako zadnjo soboto v mesecu bodo vrata Tiffanija...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja