24. festival lezbičnega in gejevskega filma

 Obisk letošnjega festivala je bil primerljiv z lanskim. 23 celovečernih in kratkih filmov si je ogledalo slabih 1600 gledalcev, nekoliko večja je bila obiskanost ob začetku festivala. Otvoritveni Še en gejevski del je bil razprodan, preden bi velik del čakajočih pred blagajno Kinoteke lahko prišel na vrsto, polno dvorano pa je, poleg Privlačnosti, nekoliko nepričakovano zabeležil tudi dokumentarec o muslimanskih gejih in lezbijkah Džihad za ljubezen. Zanimivo je, da je bilo med številnimi predlaganimi filmi za letošnji izbor, zelo malo kakovostnih komedij ali dram, in je tokratni festival zaznamovalo precej visoko število dokumentarcev. So pa zato bili dokumentarni filmi nadpovprečno dobri in so zaobjemali široko paleto tematik: islam in homoseksualnost, hendikep in spolnost (igrani dokumentarec Fetišist), napete razmere v Rusiji (Vzhod Zahod Seks in politika), sprememba spola v Iranu (Biti kot drugi), transeksualnost (Fant, ki sem ga poznala), zgodovina varnega seksa v Ameriki (Pozitivni seks), partnerstva v Italiji (Nenadoma lansko zimo) in hermafroditizem (Claudette). Slednja sta bila med najbolj pohvaljenimi. Občinstvo je z navdušenjem sprejelo vse goste, ki so po filmih odgovarjali na vprašanja.

Markantna Claudette (rojena Claude pred 69-imi leti, na sliki levo zgoraj) se je publiki prikupila že prvi večer, pravzaprav takoj, ko je v bleščeči rdeči večerni obleki vstala, da bi uradno odprla festival. Sploh ji ni bilo treba spregovoriti in že so ji vsi jedli z roke; aplavzu po projekciji filma, na primer, kar ni bilo konca. Intervju z njo si lahko preberete v prvem delu tokratne številke Narobe.

Toplega aplavza sta bila (zasluženo) deležna tudi Gustav Hofer in Luca Ragazzi (na sliki levo spodaj), ustvarjalca filma Nenadoma lansko zimo (Improvvisamente l’inverno scorso), ki sta se že ob otvoritvi pokazala publiki takšna, kot ju je spoznala v njunem dokumentarcu. Razgledana, zabavna, spontana in prisrčno ubrana. Njun film je v tem letu prepotoval ves svet in prejel številne nagrade (Tel Aviv, Buenos Aires, posebna omemba v Berlinu). Gre za izjemno posrečeno in izvirno delo, ki prikaže družbenopolitične vidike žgočega vprašanja izvenzakonskih zvez (oz. odzive na predpostavko, da bi mednje šteli homoseksualne partnerje), poglobljeno, zaskrbljeno, a vselej z ironijo.

Tags from the story
Written By
More from Luka Pieri

Film: Albert Nobbs

Elegantno posneta in izjemno odigrana zgodba o ženski, ki se je rešila...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja