Recenzije: Film 15

FILM

Novo na DVD-ju … v tujini

cloe_120Chloe

Produkcija: ZDA, 2009
Scenarij: Erin Cressida Wilson
Režija: Atom Egoyan
Igrajo: Julianne Moore, Liam Neeson, Amanda Seyfried

Catherine sumi, da jo mož vara, zato najame prostitutko Chloe, da bi ga zapeljala in ji poročala o njunih srečanjih. Toda s pastjo, ki jo je nastavila možu, lahko ogrozi svojo družino. Opolzke podrobnosti zbegano Catherine obenem odbijajo in privlačijo in ob stopnjevanju napetosti in prepletanju prevar, obtožb, tajenja in obsesivnih provokacij se ustvari neobvladljiv ljubezenski trikotnik.

Priredba francoskega filma Nathalie je elegantna, čutna zgodba, ki niha med psihološkim trilerjem in erotično melodramo, vendar se zaradi odlične igre izogne žanrskim klišejem. Julianne Moore so take vloge pisane na kožo. Že v Urah do večnosti je dokazala, da zna zapolniti kakršenkoli molk s tankočutno izrazitostjo, in zdi se, da gre mlada Amanda Seyfried (Mamma Mia!) po njenih stopinjah. Presenetljivo seksi mladenka brezhibno odigra svojo kočljivo vlogo in nas z vsakim pogledom vznemiri in fascinira. Igra tako rekoč z očmi in njena zapeljiva vsiljivost učinkovito pretrese hladno, sterilno malomeščanskost odtujenih zakoncev, pa tudi režijsko linearnosti Atoma Egoyana.

Ocena: ♦

osem_1208: The Mormon Proposition

Produkcija: ZDA, 2009
Scenarij in režija: Reed Cowan

Dokumentarec o brezsramni kampanji mormonske cerkve, ki je leta 2008 prispevala k sprejetju zloglasnega ustavnega amandmaja, ki je preklical uzakonitev istospolnih porok. Cowanov pretresljivi in mestoma ganljivi film je v resnici zelo oseben in oster j’accuse, ki brezkompromisno obsoja šokantne strategije mormonske cerkve (zavajajoči oglasi, izkoriščanje otrok, potuhnjeno zbiranje podpore od vrat do vrat) ter ad hoc koalicijo mormonskih, rimskokatoliških in evangeličanskih voditeljev v boju proti enakopravnosti istospolnih parov. Film razkrije zaupne dokumente in podatke o spornih finančnih prispevkih mormonske skupnosti. Izpostavi pa tudi problematiko najstnikov, ki so jih starši nagnali od doma ali ki so storili samomor (zaradi zatiralne mormonske ideologije),  spregovori o položaju vernih gejev in lezbijk ter o »prevzgojnih« metodah vprašljivih institucij. Zaradi stranskih zgodb se morda premalo temeljito poglobi v glavno temo, ampak ob osupljivih pričanjih in neizpodbitnih dejstvih, ki jih film izpostavi, bi se bilo nesmiselno spuščati v očitke nedovršenosti. Pripovedovalec je Dustin Lance Black, z oskarjem nagrajeni scenarist filma Milk, ki je prav tako kot Cowan odraščal v mormonskem okolju.

Ocena: ♦

Tags from the story
Written By
More from Luka Pieri

24. festival lezbičnega in gejevskega filma

Obisk letošnjega festivala je bil primerljiv z lanskim. 23 celovečernih in kratkih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja