Francoska poroka desetletja

kolaz

V Franciji so v zadnjih mesecih potekali ostri protesti proti nameri Hollandove vlade, da omogoči istospolne poroke. Čeprav so se na ulico podali tudi zagovorniki istospolnih porok in enakopravnosti, so v medijih odmevali predvsem glasni nasprotniki, ki so se na ulicah spopadali tudi s policijo. Veliko pozornosti je pritegnil samomor radikalnega desničarja Vennerja, ki se je ubil cerkvi Notre Dame v Parizu, pred tem pa je na svojem blogu objavil zapis, v katerem pljuva po migrantih in istospolnih porokah.

vincent-large2 300Francija je postala 14. država na svetu, ki dovoljuje istospolne poroke. Prav na dan, ko smo Narobe nesli v tiskarno, se je v Franciji poročil prvi istospolni par. V Monpellierju sta se poročila gejevski aktivist Vincent Autin (40) in njegov partner Bruno Boileau (30). Poroka je potekala ob strogem policijskem nadzoru, poročna soba pa je bila premajhna za 200 njunih prijateljev, 300 udeležencev in udeleženk in glbt-organizacij in 160 akreditiranih novinarjev.

Par, ki je skupaj sedem let, je poročila županja Hélène Mandroux, ki je v dneh pred poroko po telefonu dobivala grožnje z nasiljem, eden od klicajočih pa ji je predlagal, da si umisli telesnega stražarja. A vse te grožnje, kot je pred poroko rekel Bruno, ne bodo ogrozile sreče prvega gejevskega para v Franciji, ki se bo poročil. Mediji so poroko označili za francosko poroko desetletja.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

“Lezbični klub v vsako vas”

Vabimo vas na projekcijo kratkega filma “Lezbični klub v vsako vas” avtorice...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja