Kadri in Demir po petih letih še vedno brez azila

demi

demi»Kadri Shala in Demir Krujezi nista zagrešila ničesar; zgolj zaradi seksualne usmerjenosti sta bila prisiljena bežati, zapustiti domovino. Preprosto nista imele druge izbire, beg in iskanje zatočišča je bil njun edini izhod. Ni opravičila za neukrepanje.« Tako so v današnjem javnem pozivu Sektorju za mednarodno zaščito in MNZ RS zapisali v Škuc-LL, ki že pet let pomaga omenjenima prosilcema za azil, za katerega sta zaprosila zaradi pregona na podlagi spolne usmerjenosti na Kosovu, a brez uspeha.

Pri Škuc LL opozarjajo, da je tovrstno neukrepanje in zavlačevanje uradnih postopkov nedopustno, nehumano in protizakonito, saj traja že od leta 2006 oziroma od leta 2009, ko sta bila prosilca ponovno deportirana v Slovenijo, potem ko sta za azil poskušala zaprositi na Nizozemskem. Leta 2009 je bilo izvedeno začetno zaslišanje, leta 2011 obsežno zaslišanje in izdelano psihiatrično izvedeniško mnenje, vendar pristojni niso sprejeli nobene odločitve. Načrtuje se še tretje zaslišanje, s čimer se bo postopek še dodatno zavlekel. Tovrstno birokratsko zavlačevanje uradnega postopka za mednarodno zaščito, ki traja več kot 21 mesecev (oz. izvorno od junija 2006!), je v neskladju z vrsto domačih in mednarodnih predpisov o varstvu človekovih pravic.

»Po več kot petih letih čakanja in agonije se prosilca za mednarodno zaščito nahajata v slabem psihičnem stanju; medicinska oskrba v obliki zdravniške oskrbe in zdravil (ki jima je bila na voljo na Nizozemskem) jima ni dostopna. Ne moreta si urediti temeljnih življenjskih razmer, si najti zaposlitve in zaživeti običajnega življenja,« je zapisala dr. Tatjana Greif, vodja programa za človekove pravice pri Škuc LL in dodala: »Obsojamo neizvrševanje uradniških funkcij in postopkov v primeru Kadri in Krujezi in pozivamo Sektor za mednarodno zaščito MNZ RS, naj nemudoma začne izvrševati zakonske predpise ter naj po nepotrebnem ne zavlačuje postopkov in podaljšuje človeške agonije. Stiska prosilcev za azil je izjemno huda, sicer ne bi že 5 let čakala na rešitev.«

Več:

Celotni javni poziv Škuc LL (priponka) >>>

Intervju s Kadrijem in Demirjem (Narobe 2, julij 2007) >>>

Written By
More from Uredništvo

Zaščiti, prilagodi, deluj naprej: Tridelni načrt ILGA-Europe za podporo gibanju LGBTI med krizo COVID-19

ILGA Europe, krovna evropska nevladna organizacija LGBTI, je nedavno objavila načrt podpore...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja