Ljubavna pisma 10

Spoštovani!

naslovnicanetOb preletu zadnje izdaje revije Narobe (št. 9) je mojo pozornost takoj pritegnil naslov prispevka Test spletnih svetovalnic. Ker se tudi sama kot psihologinja poklicno ukvarjam s svetovanjem, sem takoj hitela brat prispevek. Po začetnem navdušenju nad pogruntavščino in pisanjem pa mi je začelo jemati sapo. Zlasti odgovor, ki ga je podal kolega psiholog s foruma »Tosemjaz«. Neverjetno, da ji je priporočal psihoterapijo za spreminjanje spolne usmerjenosti, ki jo tako psihiatri kot psihoterapevti ne terapirajo, odkar je homoseksualnost črtana s seznama bolezni in motenj. Pa ne samo to, njegov odgovor je vseboval celo vrsto nestrokovnih pojasnil. Jasno je bilo, da mu najnovejša spoznanja o znanstvenih izsledkih glede človekovega vedenja na področju spolne usmerjenosti niso znana. Ali pa jih zaradi osebnih stališč ne želi sprejemati. Slednje domnevam na podlagi pregleda še nekaj drugih njegovih odgovorov na temo spolne usmerjenosti.

Celotna zadeva mi ni dala miru, jasno je, da lahko s takimi odgovori mladostnikom resnično škoduje. V skrajnih primerih se na podlagi takih stališč lahko dogajajo tudi primeri kot nedavno odkriti primer Ane D. iz Hrvaške. Strokovno mnenje o nestrokovnosti sem posredovala odgovorni vodji projekta foruma. Slednja se je hitro pisno odzvala. Tako lahko upamo, da se to vsaj pri njih naj ne bi več dogajalo.

Bi pa rada še sporočila, da me kar precej skrbi problem dostopnosti korektne strokovne pomoči na različnih področjih (predvsem osebno svetovanje in zdravstvena oskrba) za glbt posameznike. Ravno pred kratkim sem od prijateljice slišala za še eno homofobno vedenje zdravnice, ki je z njim resno ogrožala njeno in partneričino telesno zdravje.

Slabe izkušnje s posameznimi strokovnjaki se tako širijo žal le od ust do ust. Lahko bi nastali že pravi seznami »gay friendly« strokovnjakov in takih, okrog katerih je bolje narediti velik ovinek. Morda bi tudi na to temo v prihodnje lahko izvedli kak projekt, akcijo.

Zaenkrat pa lep pozdrav in uspešno nadaljnje delo,

Sonja Gomboc
Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Prepovedano oglaševati: »Iščem gej najemnika«

Oglasi za najem stanovanja ali hiše v Veliki Britaniji, kjer so zapisane...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja