Novice od tam 6

Posvojitve po evropsko

Odbor ministrov Sveta Evrope je v Strasbourgu sprejel novo konvencijo o posvojitvi otrok. V luči ekonomskega in socialnega razvoja zadnjih štiridesetih let so se končno odločili zamenjati staro konvencijo iz leta 1967. Poudarek je tokrat na izboljšanju pogojev za posvojitve v matični državi in tudi v tujini, za nas najbolj zanimiv pa je »blagoslov« za istospolne pare kot posvojitelje, čeprav se mora vsaka država sama odločiti, ali bo takšne posvojitve dopuščala. Pa smo spet tam. Poleg tega bo po novem privolitev očeta obvezna tudi v primeru, ko z materjo otroka ni poročen, prav tako pa bo v primeru starejših otrok potrebna njihova privolitev. Od zdaj naprej bodo lahko posvajali tudi neporočeni pari in samski ljudje, kar je velik korak naprej, starostna razlika med posvojiteljem in posvojencem pa naj bi bila po priporočilu najmanj 16 let. Konvencija v ospredje seveda še vedno postavlja dobrobit otroka in poudarja njegove pravice.

Mavrični policisti

Če je vaš fetiš policijska uniforma ali pa ste dejansko gej ali lezbijka in zaposleni na policiji, ste se lahko med drugim in

četrtim junijem v Španiji udeležili že četrtega srečanje GLBT policistov in policistk. Na konferenci, ki poteka vsako drugo leto, se običajno zbere nekaj sto mož in žena postave, ki si nato izmenjujejo izkušnje in znanje na področju boja proti diskriminaciji in drugih področjih delovanja policije. Letos so tako največ pozornosti namenili homofobiji v šolah in njenemu omejevanju.

Več informacij lahko najdete na  http://www.gaylespol.org/euro08.

 Pingvini zopet sporni

Na vrh seznama najbolj spornih knjig, ki so na voljo v ameriških knjižnicah, se je že drugič zapored povzpela otroška slikanica And Tango Makes Three, ki govori o pingvinji družinici z dvema očetoma. Pritožbe staršev letijo na knjižico predvsem zaradi strahu, da le-ta otrokom predstavlja homoseksualnost kot »družbeno sprejemljiv življenjski stil«, zaradi česar so v lanskem letu vložili nekaj sto pisnih pritožb in pozivov k umiku knjige s knjižničnih polic, kar se je v nekaterih primerih tudi zgodilo. Dokaj jasen profil teh staršev pa dobimo, če pogledamo še preostale knjige na seznamu najbolj spornih: za Pulitzerjevo nagrado nominirani spomini Maye Angelou (zaradi opisa posilstva), Ljubljena Nobelove nagrajenke Toni Morrison (zaradi opisov rasizma, nasilja in seksa), ameriška klasika Prigode Huckleberryja Finna (zaradi rasizma) ter Zlati kompas Phillipa Pullmana, v katerem bivša nuna izjavi, da je »krščanstvo zelo mogočna in prepričljiva napaka«. O teh stvareh pa otroci res nikoli ne bi smeli brati, mar ne?

 Kdo so prave lezbijke?

Dimitris Lambrou, prebivalec otoka Lezbos, je začel kampanjo, s katero želi doseči sodno prepoved uporabe besede lezbijka, kadar so mišljene lezbijke. Beseda bi namreč lahko označevala samo prebivalke Lezbosa, ki so zdaj tako nedopustno stigmatizirane. Ni pa povsem jasno, kaj se bo zgodilo s poimenovanjem lezbijk, če mu bo uspelo oznako zaščititi izključno za prebivalke otoka. Za naslednji korak bo treba počakati odločitev sodišča v Atenah. No, Slovenke so najbrž lahko mirne, saj naš jezik prebivalke Lezbosa imenuje Lezbošanke.

Jezikovna zmešnjava

Britanska vlada je v zadnjih mesecih sprožila razgreto debato o primernosti različnih izrazov za spolne manjšine. Po posvetovanju z GLBT skupnostjo so se odločili, da v uradnih dokumentih ne bodo več uporabljali besede homosexual (tako v vlogi samostalnika kot tudi pridevnika), ki so jo pred desetletji pričeli uporabljati predvsem zato, da bi s tem zajezili uporabo besede pederast in queer. Ironično je, da je slednja danes med LGBT skupnostjo vedno bolj priljubjena. Homosexual bo menda nadomeščen z OTPOTSS (orientation towards people of the same sex), LGBT pa bo v zakonodaji služil za opis skupin, ki so potencialne žrtve homofobičnega nasilja, čeprav bo ločeno definiral tudi trans osebe, ki so lahko žrtve transfobije. Lesbian in gay bosta še vedno del uradnega besednjaka, čeprav pisatelj Philip Hensher trdi, da mladina izraz gay danes uporablja kot sopomenko za »bedno« in predlaga vrnitev besede sodomite. Med predlogi javnosti pa so se znašli še homophile, homosocial in homogeneous. Zakaj bi bilo enostavno, če je pa lahko zapleteno?

Vita Edwardi Secundi

V neki opatiji na angleškem podeželju so našli posmrtne ostanke Sira Hugha Despenserja ml., enega izmed usmrčenih ljubimcev kralja Edvarda II. Okostje so sicer našli že pred tridesetimi leti, vendar so njegovo slabo stanje pripisovali premikanju krste, in ne temu, da so ubožcu leta 1326 odsekali roke in genitalije, mu po vsej verjetnost odstranili črevesje ter ga poleg tega  obesili in razčetverili, nekje vmes pa še obglavili. Znanstveniki poročajo tudi, da je bil kralj Edvard sicer poročen, vendar sta si oba z ženo omislila kar nekaj ljubimcev. Edvardovi so večinoma končali podobno kot Despenser, saj so se jih plemiči zaradi prevelikega vpliva na kralja pogosto znebili s kakšno lažno obtožbo. Po padcu s prestola je podobna usoda doletela tudi Edvarda, saj so ga v zaporu usmrtili s razbeljeno kovinsko palico, ki so mu jo porinili v anus. Zgodovina, kot je v šoli niste slišali. (Edvard II, foto: Sacret Destinations)

 Umetna oploditev za norveške lezbijke

Laburisti so v norveški parlament poslali osnutek zakona, ki naj bi homoseksualnim parom podelil iste pravice glede otrok, kot jih imajo heteroseksualni pari. Lezbijke bodo tako upravičene tudi do umetne oploditve. Darovalec sperme bo moral biti znan, spočeti otrok pa bo po 18. letu starosti imel pravico izvedeti, kdo je njegov biološki oče. Glede na to, da je Norveška zakon o registriranem partnerstvu sprejela leta 1993 – 13 let pred nami – v Sloveniji lahko pričakujemo izenačenje homo in hetero parov glede otrok tam okrog leta 2020. Bedno. (Foto: shoehorn99)

Korak naprej

Evropska komisija je zaradi pritiskov Nemčije skorajda opustila svoje načrte, da na ravni EU pred diskriminacijo zaščiti istospolno usmerjene. Prepoved vseh vrst diskriminacije, ki bi temeljila na 13. členu amsterdamske pogodbe, je Evropska komisija napovedovala v delovnem programu za leto 2008, potem pa se je iz previdnosti umaknila in zdel se je, da bo nova anti-diskriminacijska direktiva pokrivala le področje invalidnosti. Nekatere države članice so namreč jasno nakazale, da splošne anti-diskriminacijske direktive ne bi podprle. Potem pa je 16. junija podpresednik Evropske komisije Jacques Barrot na presenečenje marsikoga napovedal, da bo nova direktiva prepovedovala diskriminacijo na osnovi vseh osebnih okoliščin – tudi spolne usmerjenosti. »Vse oblike diskriminacije so resna stvar in prav je, da se proti njim borimo z enako odločnostjo,« je dejal Barrot. Aleluja!

 Proti turški morali

Sodišče v Istanbulu je odločilo, da je delovanje turške LGBT organizacije Lambda Istanbul v nasprotju s turško zakonodajo in javno moralo. Zaradi tega naj bi to organizacijo, ki deluje od leta 1993, od leta 2006 pa je tudi uradno registrirana, zaprli. Primer gre na vrhovno sodišče. Upamo na manj moralistično sodbo.

Luknja v zakonu

V Grčiji naj bi istospolni par konec junija navkljub nasprotovanju pravoslavne cerkve sklenil zakonsko zvezo. Župan otoka Tilos Anastasios Aliferis je namreč sprejel prošnjo nekega istospolnega para, pri sklenitvi zakonske zveze pa si bo pomagal z luknjo v zakonu. Zakon iz leta 1982, ki omogoča sklenitev zakonske zveze pred matičarjem, namreč govori o poroki med »dvema človekoma« in ne »med moškim in žensko«.

Največja parada ponosa

 Parada v Sao Paulu, foto: gcaylor
 

V Sao Paulu so spet podirali rekorde. Letošnje parade ponosa z naslovom »Homofobija ubija« se je udeležilo okoli pet milijonov ljudi. Parada tako velja za največjo tovrstno parado na svetu. V zafrustrirane slovenske oči pade podatek, da je parado letos sponzoriralo državno naftno podjetje Petrobras z okoli 300.000 €. Kdo si upa potrkati na vrata Petrola?

Novice od tam ureja Anamarija Šporčič – Janis. Pisali so Andrej Zavrl, Roman Kuhar in Janis.
Tags from the story
More from Anamarija Šporčič - Janis

Pevski zbor za polaganje temeljnih kamnov

PLOŠČA Maja sta na Metelkovi v počastitev dneva boja proti homofobiji nastopili...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja