Novice od tu 18/19

napadalci_250Napadalcem na Open znižali kazen

Marca lani je ljubljansko okrožno tožilstvo tri napadalce na Cafe Open (napad se je zgodil leta 2009) obsodilo na leto in pol zapora. Obtoženi – Marko Kous, Jan Stenovec in Jernej Šercer – so se na obsodbo pritožili, višje sodišče pa je nato avgusta ohranilo obsodilno sodbo, čeprav je vsem trem znižalo prvotno izrečeno kazen. Kousa in Stenovca je sodišče druge stopnje po novem obsodilo na sedem mesecev zapora, Šercerja pa na pet. Kousu tako ne bo več treba za zapahe, saj je kazen že odslužil v priporu, medtem ko sta preostala dva v priporu preživela slabih pet mesecev. Sodišče je kot olajševalno (!) okoliščino med drugim upoštevalo, da obtoženci izhajajo iz »urejenih družin« in so se v zadnjem času zaposlili oziroma vpisali na fakulteto. Omenjena obsodba je, ne glede na zmanjšanje kazni, izredno pomembna, saj gre za precedenčni primer obsodbe javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti na osnovi spolne usmerjenosti v Sloveniji.

oliver_2_200Homofobični napadi se nadaljujejo

Poleti nas je o hudem napadu v središču Ljubljane obvestil britanski turist in policist Oliver McNally, ki so ga skupaj s prijatelji brutalno napadli neznanci. Ljubljanski policisti so na Okrožno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper dva Ljubljančana, osumljena storitve kaznivih dejanj nasilništva in javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Policisti so z zbiranjem obvestil in ostalimi postopki ugotovili, da sta dva mladeniča 9. junija v jutranjih urah v gostinskem lokalu na Tomšičevi ulici v Ljubljani verbalno napadla in žalila tri državljane Velike Britanije, domnevno zaradi njihove spolne usmerjenosti. Nato so se omenjeni trije Britanci napotili do bližnjega lokala s hitro prehrano, kjer sta do njih pristopila ovadena ter še dva sostorilca, ki jih policija do sedaj še ni prijela. Britance so fizično napadli, zaradi česar so vsi trije na kraju obležali, storilci pa so zbežali neznano kam. Za kaznivo dejanje nasilništva je zagrožena zaporna kazen do treh let, za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti pa zapor do dveh let, navajajo na Policijski upravi Ljubljana. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ukrepi za izsleditev še dveh storilcev.

Že maja pa je italijanska glbt-organizacija Arcigay poročala, da je bil v Ljubljani napaden italijanski gejevski aktivist Antonio Parisi, sicer umetniški vodja zavoda Jotassassina. Parisi je bil sprva napaden verbalno, nato pa še fizično. Napadla sta ga dva mladeniča, ko je na železniški postaji v Ljubljani pred odhodom domov kupil hamburger. Pri tem je utrpel hude poškodbe, ki so jih najprej oskrbeli v ljubljanskem Kliničnem centru. Na ustnici je imel šest šivov, z zdravljenjem pa je moral nadaljevati tudi v Italiji. Zaradi hudih poškodb okrog ust je moral na operacijo.

Parisi se je na napad odzval tako, da je nastopil na ljubljanski paradi ponosa in napadalcem sporočil, da »nasilje nikoli ne more zmagati«.

otrok_by_parrish_200

Foto: parrish

Posvojitve tudi brez Družinskega zakonika?

Pred časom so socialne matere iz štirih lezbičnih družin na Centrih za socialno delo vložile vlogo za posvojitev biološkega otroka svoje partnerke. To so storile na osnovi pravnih razlag, po katerih že obstoječi Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v 135. členu omogoča tovrstno posvojitev. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je Centrom za socialno delo podalo razlago, da partnerica v istospolni skupnosti lahko posvoji otroka svoje partnerice. Pri tej odločitvi naj bi se opirali na konvencijo o otrokovih pravicah, ki določa enako obveznost obeh staršev (torej tako biološkega kot socialnega) do otrok  in na odločitev upravnih sodišč izpred nekaj let, ko so partnerju v heteroseksualni zunajzakonski zvezi priznali pravico do posvojitve otroka svoje partnerice. Po analogiji bi bila zavrnitev tovrstne posvojitve v primeru istospolne partnerske skupnosti diskriminacija na osnovi spolne usmerjenosti, kar pa prepoveduje že Ustava. Homofobi so seveda šli » u luft«, otroci v istospolnih družinah pa bodo vendarle tudi na papirju dobili drugega starša. Odlično.

zakon_by_feastoffun_200

Foto: feastoffun

Nov Zakon o tujcih tudi o registriranih parih

Sprejet je bil nov Zakon o tujcih, ki bo v veljavo stopil 27. oktobra. Po 47. členu tega zakona med družinske člane državljana tretje države, ki želi uveljavljati združevanje družine, spadajo tudi registrirani in zunajzakonski partnerji. Tako bodo lahko vsi tujci (državljani tretjih držav), ki imajo registriranega partnerja ali partnerico, uveljavljali pravico do združevanja družine, kar do sedaj ni bilo mogoče. V praksi to pomeni, da se bodo lahko registrirani partnerji preselili v Slovenijo, če bodo izpolnjevali pogoje (potni list, zdravstveno zavarovanje, sredstva za preživljanje). Stvari so manj jasne glede zunajzakonskih partnerjev-če bo Družinski zakonik stopil v veljavo, potem bodo tudi zunajzakonski istospolni partnerji priznani in bodo lahko uveljavljali združevanje družine, sicer pa bo zakon veljal le za registrirane. Enako velja za državljane EU in državljane Slovenije, ki imajo registriranega partnerja ali partnerico. Novi zakon o tujcih namreč priznava registriranega partnerja (ne pa tudi zunajzakonskega partnerja) kot ožjega družinskega člana, ki lahko uveljavlja združevanje družine.

Društvo psihologov Slovenije

V razpravo o novem Družinskem zakoniku se je po poročanju spletnega portala 24ur vendarle oglasilo tudi Društvo psihologov Slovenije. V svoji izjavi so zapisali, da znanstvene raziskave kažejo, da se otroci iz istospolnih družin pri razvoju v ključnih vidikih ne razlikujejo od preostalih otrok. V Društvu poudarjajo, da se otroci iz istospolnih družin v primerjavi z drugimi otroki ne razlikujejo glede na anksioznost, depresivnost, samopodobo, socialno prilagojenost in podobno, hkrati pa ti otroci tudi nimajo nobenih razvojnih primanjkljajev. Otroci iz istospolnih družin so praviloma le bolj tolerantni do drugačnosti. V društvu sicer pravijo, da na otroke bolj kot struktura družine vpliva kakovost starševstva, odnos staršev do otroka, medsebojna navezanost in okolje. Prav zato, poudarjajo, sprejeti Družinski zakonik prinaša izziv naši družbi, v društvu pa se hkrati distancirajo od ideološkega presojanja Družinskega zakonika, saj njihova stališča izhajajo zgolj iz znanstvenih spoznanj. Bolje pozno, kot nikoli.

nogomet_200Homofobija in nogomet

Policija je v začetku septembra podala kazensko ovadbo zoper pet fantov, starih od 19 do 23 let, zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva ali nestrpnosti na tekmi med Olimpijo in Triglavom v Stožicah, na kateri so mladci razobesili plakat »Za družino. Stop gay paradi«. Prav tako so izobesili mavrično zastavo z znakom stop, ki so jo med prireditvijo tudi zažgali, zaradi česar so intervenirali gasilci.

Osem nevladnih organizacij se je odzvalo na dogodek in v protestnem pismu Nogometnemu klubu Olimpija in Nogometni zvezi Slovenije pozvalo k obsodbi spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Na njihov poziv se je odzval NK Olimpija in v odprtem pismu poudaril, da se zavzema za »medsebojno spoštovanje« in »sožitje med ljudmi vseh ver, ras, nacionalnosti in spolnih usmeritev.« Prizadetim so se opravičili za omenjeni transparent in dodali, da bodo v prihodnje tudi skozi dialog z navijaško skupino Green Dragons naredili vse, da preprečijo ponovitev podobnih dejanj. Na protestno pismo so se odzvali tudi pri Nogometni zvezi Slovenije in jedrnato zapisali tole: »Za transparent do danes nismo vedeli, bomo pa seveda nemudoma pozvali vse klube 1. SNL, naj svoje navijače opozorijo, naj prenehajo z vzbujanjem kakršnegakoli sovraštva, razdora ali nestrpnosti ter jih hkrati opozorijo na posledice tovrstnega ravnanja.«

Tags from the story
More from Anamarija Šporčič - Janis

Slovarček 13

Ena izmed mnogih besed, ki smo jo na slovenski lgbt-sceni prevzeli iz...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja