O nebojkotiranju referenduma in prazničnih lučkah

People-Voting

V nedeljo, 20. decembra, gremo lahko vse_i polnoletne_i državljanke_i Republike Slovenije na referendum, kjer se bomo izrekale_i o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki omogoča sklenitev zakonske zveze tudi med dvema osebam istega spola. Do tukaj nam je najbrž vse jasno. Novost tokratnega glasovanja je kvorum. V javnosti se pojavljajo različne interpretacije tega instrumenta. Sledi interpretacija na dveh hipotetičnih primeru.

V nedeljo zvečer, ko se bodo zaprla vsa volišča, se bodo začeli šteti glasovi »Za« in »Proti« pa neveljavne glasovnice. Po hipotetičnem scenariju A je glasov »Proti« več kot glasov »Za«. To še ne pomeni, da novela zakona ne bo stopila v veljavo, saj je moralo glasove »Proti« oddati 20 % vseh volilnih upravičenk_cev – kvorum. Volilna komisija v tem hipotetičnem scenariju A ugotovi, da število glasov »Proti« ne dosega omenjenega kvoruma, zato se kljub temu, da je glasov »Proti« več kot glasov »Za«, novela zakona uveljavi. Tudi to nas je večina razumela. Zato veliko ljudi misli, da je treba referendum bojkotirati. Seveda ga lahko bojkotirate, ampak če je to vaš edini ali ključni razlog, premislite še enkrat. Šele sedaj namreč postanejo stvari zanimive.

Gremo na hipotetični scenarij B. Po tem scenariju glasovi proti dosegajo kvorum – 20 % vseh volilnih upravičenk_ce je torej glasovalo »Proti«. Ah, škoda. A vse še ni izgubljeno. Glasov »Za« je več kot glasov »Proti«. Novela zakon se po tem izidu referenduma uveljavi, saj je glasov »Za« več kot glasov »Proti«, čeprav je slednjih dovolj za kvorum.

Če ste torej »Za« in je vaš edini ali pa ključni razlog za bojkotiranje referenduma doseči nedoseganje kvoruma, premislite še enkrat. Novela zakona bo uveljavljena, če:

  • A – nasprotnice_ki ne dosežejo kvoruma ali
  • B – če bo podornic_kov novele več kot nasprotnic_kov ne glede na doseženi kvorum.

Ali kot je na današnji novinarski konferenci kampanje »Čas je ZA« dejal odvetnik in kolumnist Dino Bauk: »Ni enako, če 20. decembra odidemo na volišča in glasujemo ZA ali če ostanemo doma. Ostati doma je namreč isto kot oddati glas proti.«

20. decembra me ne bo v kraju stalnega prebivališča – Kaj pa zdaj?

Po scenariju »Čez rezalno žico« bom šla pišoča gledat lučke v Zagreb. Šla bom z vlakom, ker gresta vlak in decembrski prazniki popkulturno skupaj. Zato vem, da bom šla iz Kranja pred odprtjem volišč, vračala pa se bom po zaprtju. Nič, grem predčasno volit. Jutri se namreč pričenja predčasno glasovanje – na sedežu upravne enote, v kateri imate stalno prebivališče. Za mene torej na Upravni enoti v Kranju. Potrebujem le osebni dokument. Če mi ne uspe jutri, ker imam v službi polno dela, bom šla v sredo ali pa v četrtek. A je lahko še lažje.

Po scenariju »Znotraj rezalne žice« pa bom šla pišoča lučke gledat v Mursko Soboto. Spet bom šla z vlakom. In spet bom šla iz Kranja že pred odprtjem volišč in se vračala, ko bodo volišča že zaprta. Šla bom torej volit na posebno volišče, ki je namenjeno glasovanju tistim, ki se v času glasovanja ne bomo nahajale_i v kraju, kjer imamo stalno prebivališče. Jaz bom po omenjenem scenariju šla na posebno volišče v Murski Soboti. Lahko pa bi šla tudi na posebno volišče npr. v Mariboru, na Jesenicah, v Kopru, ampak tam sem lučke že videla. Še prej bom do 16. decembra do 23.59 ure Državno volilno komisijo na posebnem obrazcu obvestila, da ne bom volila v Kranju, ampak v Murski Soboti. (Malce papriologije, da je stvar transparentna in poštena.)

To je vse. Ni zapleteno. Se je pa treba držati rokov, predvsem pa navodil.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Ni politične volje za zagotavljanje enakopravnosti istospolnih parov in mavričnih družin

Leto in 8 mesecev po zloglasnem referendumu o Družinskem zakoniku in 5...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja