Parada ponosa 2013

Ljubljana pride 2013

Ljubljana pride 2013Na vrata trka letošnji pride, katerega vodilo sta svoboda in solidarnost kot istospolni par. Organizatorji in organizatorke parade sporočajo, da finančna, gospodarska in socialna kriza ne smejo biti izgovor za odrivanje pravic katere koli manjšine na rob, čeprav se zdi, da so lahko.

Tako meni tudi Teo Radetić, predstavnik za stike z javnostmi letošnje ljubljanske parade ponosa: »Identitetna vprašanja so potisnjena na rob, toda vprašanja ekonomske in socialne pravičnosti ni mogoče misliti brez zahtev po popolni enakosti ne glede na katero koli osebno okoliščino.« Slovenija na področju pravic za istospolne pare šepa za razvitimi državami in po besedah Barbare Rajgelj bi bil po enem letu že čas, da se to področje uredi. Dodala ješ e : »Za LGBT-skupnost ni sprejemljivo nič, kar bi bilo manj od popolne enakosti.«

Da letošnja parada ponosa ne bo samevala, se ji je še pridružil Festival migrantskega filma, ki se ukvarja z marginalizacijo priseljencev in priseljenk. Predstavnik festivala Uroš Krasnik je dejal: »Področje človekovih pravic je stična točka, kjer se tudi najdemo skupaj s parado ponosa.«

Za vse neučakane smo izpostavili nekaj dogodkov v tednu ljubljanske parade ponosa. Tisti najbolj nestrpni bodo lahko jutri zjutraj ob pol desetih krenili iz parka Tivoli na kolesarjenje po Ljubljanskem barju. Vsi otroci in njihovi starši, babice, dedki in bližnji, bližnje bodo prav tako jutri od enih do štirih popoldne v hostlu Celica krasili glinene lončke. V Mariboru bo na isti dan od devetih do enih na Grajskem trgu potekala akcija Strpnost, zvečer ob desetih bodo rajanje zaključili z mavričnim plesom na Miklavčičevi 7. Ljubljančani in Ljubljančanke ne bodo imeli dolgih nosov, saj bosta v svoje prostore vabila Tiffany in Monokel.

Na gospodov dan se boste lahko ob pol desetih odpravili iz Tivolija z avtobusom na pohod na Slivnico ali pa se boste pridružili Oazi prijateljstva v že omenjenem parku, in sicer ob dveh popoldne. Atrij SAZU bo za željne miselnih izzivov v ponedeljek ob 19 -h gostil okroglo mizo na temo enakopravnosti gejev in lezbijk izven ideologije. V torek bodo lahko trenirali svoje sive celice vsi zainteresirani in zainteresirane na okrogli mizi Migracije v preseku s spolno usmerjenostjo in spolno identiteto, uživali v filmih, delavnici (Za)jebimo spol, ki se bo pričela ob 17-h v Tiffanyju, ali na mivki krepili tricepse in bicepse v odbojki.

Metelkova bo v sredo ob devetih zvečer polna smeha, saj jo bodo okupirali improligaši in improligašice. Četrtek bo poskrbel za kavarniški večer v Tiffanyju ob 21-h in predvajanje zmagovalnih filmov Festivala migrantskega filma. Monokel pa bo poskrbel za Madame Monoquelle presents The Sparklettes. Ploščad MSUM bo na predvečer parade ponosa gostila Neomi, in sicer on devetih zvečer.

Dan D se bo pričel z zbiranjem na Metelkovi ob 13- h v soboto, 15. 6. 2013, zaključil pa se bo z večerjo v Tiffanyju, s pričetkom ob 23-h.

Že jutri bo v Splitu potekal tretji pride z geslom: Popolna enakopravnost (Potpuna ravnopravnost), v soboto pa se bo ljubljanskemu pridružil še zagrebški, ki leto nosi geslo: To je država za vse nas! (Ovo je zemlja za sve nas!). Naj spomnimo, da so na Hrvaškem pred kratkim zbirali podpise, s katerimi želijo doseči, da se v hrvaško ustavo zapiše, da je zakon zveza med moškim in žensko. Organizatorji in organizatorke  obeh parad ponosa zato želijo sporočiti, da ne želijo ne več ne manj pravic, ampak enakopravnost.

Martin Gramc

Vir:
Ljubljana Pride >>>
MMC >>>
Slobodna dalmacija >>>
Split Pride >>>
Zagreb Pride >>>

Written By
More from Uredništvo

Četrtkovi dialogi: Prvi koraki po HIV+ diagnozi

Kaj storiti takoj po prejemu HIV pozitivne diagnoze ? Kako bo potekala...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja