Pisma bralk: (Ne) navaden napis

ivo 300Zvonila je budilka, pozajtrkoval sem svojo najljubšo jed in se kot običajno odpravil v službo. K sreči jo imam in v njej lahko kot »peder« nemoteno delam.

Videti je bilo čisto običajno jutro, mnoga krožna križišča in glasba, ki me pripravi na nov delovni dan. Pot, ki običajno traja dobrih dvajset minut, se je na polovici obarvala v novo podobo. Na mostu nad cesto je moj pogled, ki bi moral biti usmerjen v promet, prevzel sprva (ne)navaden napis na beli rjuhi. »Poroka bo,« je bila moja prva misel, saj tam velikokrat obesijo imena mladoporočencev. Sicer tega početja oziroma zadovoljstva nikoli nisem razumel, zato tega nikoli ne bom počel. Za slednje je poskrbela tudi moja ljuba domovina, v kateri poroke »istospolnikov« niso dovoljene. Smo preveč drugačni in preveč nesprejemljivi za (pre)mnoge posameznike in družine, ki živijo v idiličnih slovenskih vaseh, v idiličnih vilah z razkošnimi avtomobili, kupljenimi na lizing. Važno je, kako si videti, ne, kaj si … očitno!

Nisem bil prepričan, da sem prav prebral … CIRIL + IVO …?! Zagotovo je namesto o-ja, na njenem mestu napisana črka a. Tako mora biti, to je prav in družbeno sprejemljivo. Zagotovo Obala (še) ni pripravljena na tako (pre)velik podvig.

CIRIL + IVO sta mi družbo delala vse do pisarne in še cel delovnik sta bila z menoj. Je to res?

Da je moj dvom izginil, je poskrbela usoda. Na drugi cesti in na drugem mostu, nad obvoznico, se je ponovno pojavi napis: CIRIL + IVO. Enak, vendar drugi. Torej sem že v jutranji zmedenosti videl prav. Napis je združeval moški imeni, dva moška se bosta poročila. In to na Obali! Navdušeno sem nadaljeval vožnjo, tako zelo, da bi skoraj pozabil, kam sem bil namenjen.

Na poti domov sem oba napisa še enkrat pogledal v vzvratnem ogledalu, čeprav sem mislil, da je to prevelik šok in sramota za moj kraj in da jih bodo hitro odstranili. K sreči sta vsaj nekaj dni ostala na svojem mestu. Fotografijo napisa sem doma videl še pri kolegici na Facebooku. Ni me čudilo, saj je sama tako »gay friendly«, da se še jaz z nekaterimi geji večkrat sprem kot ona sama. Dobila sta torej spletno razsežnost, celo na portalih »strejtov«. To je bil dan, ko so vsi govorili o istospolni poroki. Brez političnega vpliva, zavrnjenega zakona ali pa do smrti pretepenega geja, ker se je poročil z nekom, ki ga ljubi. Ali ne bi bilo pametno, da bi to vsi upoštevali, ali ni to bistvo poroke?

Kakšen je bil pravi namen napisa, nisem nikoli izvedel, vsekakor pa želim Cirilu in Ivu uspešno skupno pot, na katero sta se odpravila, ne glede na to, ali je to poroka ali zgolj partnerski odnos. Če pa je vse skupaj bila provokacija, naj povem, da je prinesla Obali pravo osvežitev, jutranji nasmeh in predvsem zavedanje, da so tudi ta bitja (sliši se, kot da govorim o vesoljski bitjih) vredna čisto preprostih človeških dejanj. So del družbe in del vsakdanje poti v službo.

(Ne) navaden Tilen iz Kopra

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Dekontraminacija V5.0

Klub Tiffany sreda, 18. 9. 2013, ob 16ih Še zadnja grafitarska akcija...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja