Recenzije: Plošča 5

 Morrissey – Greatest Hits

Morrissey, nekdaj srce in duša legendarnih Smithsov, goji neustavljivo potrebo po izdajanju plošč z največjimi uspešnicami. Razmerje je nekako 5:8 v korist njegovim siceršnjim (studijskim) albumom, na katerih najdemo precej več logike in tudi precej več uspešnic. Tokratni izbor boleha za vsemi običajnimi simptomi kompilacij. Sestavljen je iz očitnih hitičev tipa Everyday Is Like Sunday in The More You Ignore Me, The Closer I Get, poleg tega pa se znajdejo na plošči še nekateri precej bolj »švoh« komadi, ki so ali niso bili izdani kot singli, ter dve povsem novi stvaritvi, od katerih vsaj ena spada v Kva? kategorijo. Vsekakor vam svetujem, da si raje omislite You are the Quarry in Ringleader of the Tormentors, zadnja dva albuma tega sicer izvrstnega umetnika, pa mogoče še Bona Drag in Vauxhall And I iz devetdesetih za polno mero. Na ta način boste ljubitelji dobre glasbe dobili skoraj vse komade s te komplicije, zraven pa še vse tiste res dobre Morrisseyeve pesmi.

Ocena: ♦♦♦
 

 Gay for Johnny Depp – The Politics of Cruelty

Konceptualni bendi dandanes niso redkost, bendi s tako ozko zastavljenim konceptom, ki je v povsem obratnem razmerju z doseženim uspehom, pa so vsekakor nekoliko nenavadno presenečenje. Gay for Johnny Depp so hardcore, nekateri bi rekli metalski bend, ki svoje viže plete okrog sadističnih homoerotičnih dogodivščin z igralcem Johnnyjem Deppom, kadar so prave volje pa še z ameriškimi marinci. S promocijskim gradivom v obliki eksplicitnega pisma Johnnyju Deppu so razburkali glasbeno javnost in najavili svoj prvenec, ki se je presenetljivo pojavil na glasbenih lestvicah. Na njem mrgoli obscenih, enoinpolminutnih žaganj, variacij na znano temo. Zanimivo bo videti, kako dolgo bodo pri njej vztrajali in kdaj se bodo poslušalci naveličali monotone glasbene pornografije. Zaenkrat so še zmerno do pretežno zanimivi, če lahko verjamemo govoricam, pa nas v najslabšem primeru čaka še nadaljevanje v obliki benda bivšega člana z imenom Gayer for Johnny Depp. Ali kot bi rekla vaša babica: ježišmarija!

Ocena: ♦♦
 

 Silence – Ljubezen na smrt

Tišina je zoper udarila, tokrat prvič v materinščini. Duo je na zgoščenki izdal glasbo iz gledališke predstave Ljubezen na smrt – Koncert za kuharja, 6 vajencev in 3 pomivalce in ponovno zadel žebljico na glavico. Za izhodišče sta zbrala pesmi, ki govorijo o ljubezni in smrti ter njunem prepletanju, in v vlogo pevcev postavila kar gledališke igralce iz omenjene predstave. Besedila so prispevali mojstri ekspresionizma in simbolizma, orgazmirali pa boste tudi privrženci fin de sièclovske dekadence. Na jedilniku se med drugim tako znajdejo Baudelaire, Rimbaud, Verlaine, Wilde in Lorca (le komu se ob tem sezamu ne bi oglasil gejdar), ki doživijo nove interpretacije svojih del v moderni glasbeni preobleki, ki pa se od pesmi do pesmi močno razlikuje, saj se Silence poigravata z izjemno raznolikmi žanri (ljudje okrog vas pa že dobivajo tisti vprašujoči kdo-je-zamenjal-cd pogled). Glasbena in gledališka mojstrovina, ki napolni vaše srce in vaše želodčke. Vredno ogleda in prisluha.

Ocena: ♦♦♦♦♦
 

 P. J. Harvey – White Chalk

Osebno se mi vedno zdijo zelo zanimivi izdelki, ki pri kritikih dobijo izjemno visoke ocene, pri siceršnjem poslušalstvu pa pogorijo. Obratni fenomen je nekoliko lažje razložljiv (panem et circenses oz. Birtney et Christina), ker je raja pač raja, nenavadno pa je, da je odlični album P. J Harvey doživel tako negativen odziv ravno pri oboževalcih. Možen vzrok? Preveliko odstopanje od prejšnjih del, prevelika inovativnost in drznost. File mignon v BigMacu, kot se je izrazil nek kritik. Polly Jean na tem hipnotičnem, kontemplativnem albumu opusti veselo kitarsko pankijado in se posveti javkajočim baladam na klavirju, odpetim s precej višjim glasom, kot smo ga vajeni. Akustične skladbe zaudarjajo po poznih jesenskih dneh, prežetih s temačno poezijo hrepenenja in iskanja, ki odmeva po močvirnatih poljih in vas pahne v depresijo za naslednjih nekaj dni. Ta polurni ezoterični izlet priporočam predvsem eklektikom, ki so se pripravljeni potopiti globoko vase in tam malce šariti naokrog.

Ocena: ♦♦♦♦♦
Tags from the story
More from Anamarija Šporčič - Janis

Novice od tam 17

Korak naprej, pa dva nazaj V Minsku se je na valentinovo odvil...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja