PS SMC: Proti vsakemu referendumu, s katerim bi se želelo protiustavno omejevati ali kršiti človekove pravice

referendum vprasaj

Stranka modernega centra (SMC) je včeraj nekoliko omilila nerazumljivo torkovo izjavo, da ne bodo podprli sklica izredne seje Državnega zbora, na katerem bi se odločalo o dopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. V včerajšnji izjavi za javnost so tako zapisali, da spoštujejo ustavno pravico do referenduma, zato ne pristajajo na pobude, ki bi v nasprotju z ustavo in zakoni preprečevale zbiranje podpisov v podporo referendumski zahtevi. Dodali pa so, da poslanska skupina SMC podpira vsebinske rešitve, ki jih vsebuje zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) in bo storila vse, kar je v njeni moči, da se zakon uveljavi.

Zapisali so še, da bodo proti vsakemu referendumu, s katerim bi se želelo protiustavno omejevati ali kršiti človekove pravice posameznic in posameznikov ali različnih družbenih manjšin. Zato nameravajo v prihodnjih dneh predlagati oz. podpreti odločitev, da Državni zbor sprejme sklep, da se takšen referendum sploh ne dopusti.

Poslanska skupina SMC tako ne podpira predloga Združene levice (ZL) za sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bi odločali o dopustnosti razpisa referenduma o noveli ZZZDR, ki zagotavlja enake pravice vsem parom. Kot smo že poročali na Narobe blogu je poslanec ZL, Matej T. Vatovec, za STA dejal, da sklic omenjene seje ni ogrožen.

Če bi Državni zbor izglasoval sklep o nedopustnosti razpisa omenjenega referenduma, bi se nasprotnice in nasprotniki enakopravnosti vseh parov lahko obrnili na Ustavno sodišče, kjer bi lahko izpodbijali omenjeni sklep.

Saga se nadaljuje.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Hrvaška: Večina uzakonila diskriminacijo manjšine

Včeraj je 65,87 % volivk in volivcev, ki so se udeležili referenduma...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja