Hrvaška: Večina uzakonila diskriminacijo manjšine

referendum HR

Včeraj je 65,87 % volivk in volivcev, ki so se udeležili referenduma na Hrvaškem, podprlo diskriminatoren predlog redefinicije zakonske zveze kot skupnosti moškega in ženske, ki bo zdaj zapisan v ustavo. Referenduma se je udeležila dobra tretjina volivk in volivcev (37,90 %).

Nasprotnice in nasprotniki diskriminatorne pobude so zmagali v dveh od 21 županij, in sicer v Istarski (57 %) in Primorsko-Goranski (52 %), ki sta tudi najzahodnejši županiji. Večina udeleženk in udeležencev referenduma je glasovala proti v 4 večjih mestih: v Pulju (63 %), na Reki (59 %), v Čakovcu (58 %) in v Varaždinu (56 %). V Zagrebu je bilo proti 46 % tistih, ki so se referenduma udeležili. Na državni ravni pa je proti glasovalo 33,51 % volivk in volivcev, okrog pol odstotka (0,57 %) oddanih glasovnic je bilo neveljavnih.

Hrvaško novinarsko združenje je v soboto medije pozvalo k bojkotu poročanja s sedeža iniciative V imenu družine, ki je spomladi zbrala več kot 740.000 podpisov za razpis omenjenega referenduma. Iniciativa je namreč javni televiziji HRT, Indexu, Net.hr, T-portalu, vsem izdajam skupine EPH in časniku Novi list prepovedala poročanje s svojega sedeža zaradi, po njihovem, neprofesionalnega poročanja o referendumu. Bojkotu so se pridružili Večernji list, portal 24sata, hrvaška tiskovna agencija Hina ter komercialni televiziji Nova TV in RTL.

Proti pobudi sta bila tudi vlada z Zoranom Milanovićem na čelu in predsednik Hrvaške Ivo Josipovič. Podprla pa jo je, pričakovano, opozicijska stranka HDZ.

Milanović je dejal, da je šlo pri omenjenem referendumu za vprašanje o zasebnem življenju, prikrito homofobijo in pripravo na referendum o cirilici, ki pa se po njegovih zagotovilih ne bo zgodil.

Podobna mnenja je v soboto zvečer v Zagrebu izražala množica okrog tisoč nasprotnic in nasprotnikov, ki so se udeležili shoda proti referendumu. Ob tem so opozorili na nevarnost novih konservativnih pobud proti manjšinam ali o občutljivih vprašanjih, kot je na primer pravica do splava.

Kljub temu, da je večina spet uzakonila diskriminacijo manjšine, čestitamo kolegicam in kolegom na Hrvaškem, ki so hrabro zavzemali za enakopravnost, svobodo in solidarnost.

 

Prevod napisa na fotografiji: Referendumsko vprašanje: Ali ste za to, da se v Ustavo Republike Hrvaške vpiše določilo, da je zakon skupnost ženske in moškega?

Viri:
Written By
More from Eva Gračanin

Dokončni ruski nijet gejem in lezbijkam

Na zadnji Gospodov dan v juniju so iz Kremlja sporočili, da je...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja