Trans – operacija v osmih korakih

Operacija v osmih korakih

Brez nepotrebnega uvoda na začetku zastavljamo le vprašanje: kako opraviti operativno spremembo spola? Kraj dogajanja: Beograd, Srbija.

maste_600

Primer mastektomije (female to male (FTM)). Vir: www.genitalsurgerybelgrade.com/

Prvi korak: Ozavestite željo po spremembi

Kot za vsak podvig, ki se ga želite lotiti in ga izpeljati z uspehom, mora tudi temu najprej botrovati – želja. Torej, če ne berete tega članka iz gole radovednosti ali z ambicijo, da bi sami napisali še boljši članek na isto temo v naslednji številki [kot da bo šel urednik dvakrat zapovrstjo na limanice?!, opomba urednika], lahko s precejšnjo gotovostjo predpostavljam, da si v svojem življenju želite zelo specifične spremembe; mastektomije, faloplastije, vaginoplastije ali kakega drugega kirurškega posega iz spektra tako imenovane spremembe spola.

To je obsežen projekt, zato se ga je najbolje lotiti sistematično in po korakih. Prvi korak – želja – je že za nami. Za hip si oddahnimo, nato pa židane volje naprej.

Drugi korak: Postavite samodiagnozo in obiščite strokovnjaka

Če ste začeli razmišljati o možnosti, da ste transseksualna oseba, se najprej obrnite na prijatelje in prijateljice in/ali kakovostne spletne forume (denimo Laura’s playground). Vzemite si dovolj časa zase in v miru raziščite novi svet, ki se vam odpira. Ko ste končno dovolj prepričani o možnosti, da ste transseksualni, je pametno obiskati strokovnjaka, s katerim se boste o svoji izkušnji lahko pogovorili in jo ovrednotili še s pomočjo nekoga, ki je na tem področju »doma«. Zelo primeren svetovalec je psihiater – seksolog (v Beogradu je to denimo dr. Rakić s klinike Polimedic, ki se bo z vami spoštljivo pogovarjal, upošteval vaš želeni spol in izbrano osebno ime). V dialogu z njim boste lahko na novo ovrednotili marsikatero ključno točko potencialne bodoče transformacije, denimo svojo osebno zgodovino, odnose v družini, spolno usmeritev in identiteto, doživljanje intime in spolnosti (vključno s fantazijami) … Praviloma je v enem od naslednjih pogovorov zaželeno, da vas spremlja nekdo, ki vas dobro in dolgo pozna (sorodnik, partner ali prijatelj), saj le tako lahko psihiater vašo zgodbo spozna še z dodatnega zornega kota.

Na prvi termin v kliniki Polimedic boste najverjetneje čakali teden do dva. Samo na Polimedic na psihiatrični pregled oziroma po mnenje mesečno pridejo povprečno štirje pacienti – eden do dva iz Srbije in eden ali dva iz tujine, predvsem iz bivše Jugoslavije, Rusije in ZDA.

Med pogovorom bodite predvsem sproščeni in iskreni; psihiater išče pristne odgovore, ne »pravih«. Dober psihiater ni čuvaj, mimo katerega se morate z goljufijo izmuzniti iz zapora – je podporna oseba in terapevt, ki vam s svojim znanjem pomaga na novo ovrednotiti vaše izkustvo. Objektivno diagnozo lahko dosežete samo z iskrenim sodelovanjem. Če si namreč še tako zelo želite spremembe, se namreč morate zavedati, da po operaciji poti nazaj ni. Terapevt ne upočasnjuje postopka iz zlobe, želi se le prepričati, da ste resnično pripravljeni na spremembo in da sprejemate pravo odločitev.

Tretji korak: Poljubite papirje z uradno diagnozo in se napotite k endokrinologu

Endokrinolog bo opravil ultrazvočni pregled vaših notranjih organov, da bi ocenil, če vaše zdravstveno stanje dopušča operacijo. Prav tako vas bo napotil na testiranje vseh spolnih hormonov (LH, FSH, prolaktin, estrogen, estradiol, DHEA in testosteron) in kariotipa. V primeru, da ste se odločili za kliniko Polimedic, je endokrinolog, ki vam opravi ultrazvok, pod isto streho kot psihiater in ostale storitve; tam vam tudi dajo informacije o tem, kje lahko opravite hormonske teste. Za paciente, ki prihajajo iz Slovenije, termine vseh obiskov praviloma postavijo na isti dan oz. v nekaj zaporednih dni.

Če se boste odločili, da hormonske teste opravite v Slovenije, se oborožite z dobro mero potrpljenja in iznajdljivosti; po empiričnih izkušnjah se v nekaterih laboratorijih za odvzem krvi lahko primeri, da zaposleni ne vedo natančno, za kaj gre oz. kako pravilno odvzeti kri za hormonsko testiranje. Z mirnim in vztrajnim pristopom vam bo vsekakor uspelo.

Četrti korak: Pošljite izvide na kliniko

Vaša izbrana klinika vam je v vsem tem času bržkone že postala domača, saj ste verjetno v rednih presledkih obiskovali psihiatra in pod njegovim vodstvom zoreli v svoji odločitvi in samospoznavanju. Po oddaji izvidov se tudi okvirno dogovorite, kdaj boste začeli s hormonsko terapijo (pred operacijo ali po njej). Za transženske sta ključna hormona estradiol in estrogen (v obliki tablet, obližev ali injekcij), za transmoške je to testosteron, ki se dobi v obliki tablet, obližev, injekcij ali gela. Po besedah dr. Miloševića, predstojnika klinike Polimedic in direktorja največje beograjske bolnice KBC Zvezdara, je za slednje trenutno najbolj priporočljiv »Nepido undekanat«, hormon, ki ga je potrebno vbrizgavati približno enkrat na tri mesece.

Peti korak: Stopite v stik s kirurgom

miroslav_200V tem obdobju lahko tudi zaprosite za kontakt z izbranim kirurgom. Polimedic med drugim priporoča zasebno bolnico StMedica, ki jo vodi dr. Miroslav Djordjević.

Za začetek zadošča, če napišete kratek, preprost in prijazen e-mail, v katerem poveste, kdo ste, kako ste do sedaj opravili pri psihiatru in endokrinologu ter kakšne so vaše želje. Nato nestrpno pričakujte odgovor, ga preletite in nato nekaj časa cvilite od vznemirjenja in poskakujte po sobi. Ko se malo umirite, ponovno pozorno preberite mail in pričakujte, da vas bo opljusnil val mešanih občutij (strah, nemir, veselje, vzhičenost, bojazen …)

Šesti korak: Določite termin operacije

Če ste vse prejšnje korake izvedli dosledno, bo to relativno lahka naloga. Glede na to, da boste v Srbiji zelo verjetno kot samoplačnik, je dobro, če imate na tej točki že tudi nekaj privarčevanega denarja, saj se na termin na StMedici v povprečju čaka le dva do tri mesece. Za občutek – cene mastektomije se na StMedici trenutno začnejo pri približno 2.000 € (sicer po svetu segajo od 900 € na Poljskem in v Ukrajini pa do 10.000 € ali več v ZDA), pri ostalih, zahtevnejših posegih pa so občutno višje.

uspeh_300

Po operaciji

Sedmi korak: Podajte se na pot

V Beograd je najugodneje potovati z vlakom, saj lahko vozovnico z malo iznajdljivosti dobite že za 25 € v eno smer. Tja morate pripotovati nekaj dni pred operacijo, saj se boste prej sestali še s strokovnim timom, se dokončno dogovorili o podrobnostih posega in potrdili termin. To je tudi zadnja priložnost, da spregovorite o morebitnih dvomih, nejasnostih ali strahovih, zaprosite za urgenten predoperativen termin pri psihiatru ali prosite za preložitev operacije. Občasen zbodljaj strahu je na tej točki povsem pričakovan, v kolikor pa čutite, da morda še niste povsem pripravljeni, ste to dolžni upoštevati. Kirurška ekipa bo vse to razumela, saj je že marsikdo pred vami imel pomisleke ali preložil operacijo.

Osmi korak: Skok v neznano

Ko ste se dejansko odločili za poseg, vam bo anesteziolog dal še zadnje napotke glede prehrane v dneh pred operacijo, ki se jih je priporočljivo dosledno držati. Pri StMedica je sicer praksa, da že kmalu po prvi okvirni postavitvi termina dobite e-mail z obširnim seznamom snovi, ki se jih morate izogibati, da bi preprečili morebitno prekomerno krvavitev med samim posegom (aloe vera, aspirin itd.). Na dan posega zjutraj opravite še zadnje medicinske preglede, nato pa v luksuzno opremljeni enoposteljni sobi na tešče počakate, da vas odpeljejo v operacijsko dvorano.

Četudi ste svojo odločitev temeljito premislili, vas utegnejo na večer pred operacijo ponovno preplaviti razni strahovi. To je zelo običajen pojav, ki se ga rešuje s pogovorom, skodelico toplega mleka ali celo blagim pomirjevalom in ne pomeni nujno indikacije, da niste pripravljeni na poseg ali da se ne bi smeli odločiti za spremembo. Vendarle gre za dokaj invaziven poseg v telo in misel na kakršno koli operacijo vznemirja večino ljudi. Poleg tega je to zelo specifična sprememba, katere posledic si ne znamo v celoti predstavljati – neznano pa je ključna sestavina vsakega strahu.

V primeru, da ste se branja tega članka lotili zgolj iz radovednosti, vam dobrohotno svetujem, da osmi korak izpustite; v nasprotnem primeru pa kar pogumno – in srečno!

Če ste bolj zapečkarski tip in neradi potujete, pa bi si želeli kljub temu opraviti operacijo, prezrite pravkar prebrano in počakajte na naslednjo številko, kjer se boste lahko poučili o tem, kako stvar poteka v Sloveniji.

Nujna beležnica

okvircek_590

Informativna brošura o hormonih (v angleščini):

http://transhealth.vch.ca/resources/library/tcpdocs/consumer/hormones-MTF.pdf

Miroslav Djordjević, StMedica:

http://www.genitalsurgerybelgrade.com/

Klinika POLIMEDIC:

http://www.polimedic.org/, telefon: 00381 112 084 123

Forum Laura’s Playground:

http://www.lauras-playground.com/

FTM vodič:

http://transhealth.vch.ca/resources/library/tcpdocs/consumer/hormones-FTM.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags from the story
Written By
More from Lothar Orel

Fotorazkritje 17

                  [levo zgoraj] David...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja