Umrla je Adrienne Rich

richx390

richx390Advocate.com poroča, da je v 82. letu starosti na svojem domu v Santa Cruzu v Kaliforniji umrla lezbično-feministična pesnica Adrienne Rich. Vzrok smrti so zapleti zaradi revmatoidnega artritisa, za katerim je zbolela pred leti.

Rich se je razkrila v 70. letih prejšnjega stoletja. Od leta 1976 je bila v partnerstvu s pisateljico Michelle Cliff.  Od 50. let naprej je v njeni poeziji zaznati feministične ideje. V svojem eseju iz leta 1980 z naslovom “Compulsory Heterosexuality and the Lesbian Continuum” je pod vprašaj postavila idejo, da je heteroseksualnost edina normalna spolna usmerjenost, in postavila temelje teorijam lezbičnega feminizma.

Je avtorica protivojne poezije. Zanimala pa se je tudi za teme družbenih razredov. Leta 1997 je zavrnila nacionalno priznanje s področja umetnosti (National Medal for the Arts) in takratnemu predsedniku ZDA, Billu Clintonu, napisala, da se v Ameriki s katastrofalno hitrostjo povečuje razkorak med bogatimi, ki imajo moč, in tistimi, ki so revni in moči nimajo. Dodala je, da predsednik ne more podeljevati častnih priznanj izbranim umetnikom, medtem ko je večini ljudem dostojanstvo odvzeto.

Prejela pa je številna druga priznanja, med njimi tudi Yale Young Poets Prize, National Book Award in Dorothea Tanning Award.

Nekaj njenih pesmi in člankov je prevedenih tudi v slovenščino. Med njimi pesniška zbirka Raziskovanje razvalin : izbrane pesmi, 1951-1999, ki jo je leta izdal ŠKUC. Izbral in prevedel pa jih je Ciril Bergles.  

Bibliografija Adrienne Rich v Cobiss-u >>>

Trudy Ring: Adrienne Rich dead at 82 >>>

Written By
More from Uredništvo

Nogometni navijači in navijačice proti homofobiji

Medtem ko nestrpno čakamo na izide glasovanja v francoskem parlamentu o predlogu...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja