Val napadov iz sovraštva po Evropi

stop_nasilju

stop_nasiljuMinuli konec tedna so se v Podgorici, Beogradu in Dublinu zgodili trije napadi iz sovraštva. LGBT organizacije v Črni gori, Srbiji, na Irskem ter nevladna organizacija Transgender Europe so napade prijavili pristojnim organom in pozvali lokalne oblasti, da raziščejo okoliščine homofobnega in transfobnega nasilja ter nasilneže kaznujejo. Hkrati so pristojne pozvali naj okrepijo aktovnosti, ki bodo v prihodnje preprečili homofobno in transfobno nasilje, vključno z vzgojo in ozaveščanjem javnosti ter izobraževanjem policije in sodstva. Poziv je podprla tudi mednarodna organizacija ILGA Europe.

»Ubili bomo vas in vse pedre!«

V noči iz nedelje na ponedeljek so člani navijaške skupine “Varvari” brutalno pretepli tri osebe, ki so se vračale s koncerta v okviru festivala “Main Art Street”, ki je del Podgoriškega kulturnega poletja (Podgoričko kulturno ljeto).

Napadeni so bili Danilo Marunović, Todor Vujošević in Mirko Bošković. Marunović je režiser spota “Mi smo dio ekipe“, ki promovira pravice LGBT oseb, Vujošević je igralec v tem spotu, Bošković pa njun prijatelj in novinar črnogorske javne radiotelevizije (RTCG) .

Že med koncertom je skupina navijačev “Varvari”, ki so sicer na prizorišču imeli svojo stojnico, verbalno nadlegovala trojico, Vujoševiću pa so tik ob glavi prižgali baklo. Po koncertu se je trojica napotila proti trgu, ko so jih na ulici Novaka Miloševa napadli neznani člani omenjene navijaške skupine. Boškovića, Marunovića in Vujoševića so tepli s pestmi, jih potisnili ob tla in jih začeli brcati. Med tem so jih zmerjali in jim govorili, da bodo ubili njih in vse pedre. Ko so napadalci opazili, da Bošković leži na tleh in močno krvavi, so se umaknili.

Poškodovani so poklicali taksi in se odpeljali na urgenco, kjer je osebje poklicalo policijo. LGBT Forum Progres in Centar za građansko obrazovanje (Center za državljansko izobraževanje) poudarjata, da je jasno, da gre za nasilje iz sovraštva. Zato pričakujejo učinkovito sodelovanje vseh pristojnih, ki naj incident raziščejo in storilce kaznujejo.

LGBT Forum Progres je državnemu tožilcu v Pogorici že poslal prijavo proti najmanj štirim neznanim osebam iz navijaške skupine “Varvari” in enemu znanemu sostorilcu zaradi suma izvršitve več kaznivih dejanj: povzročitve nevarnosti in poškodb, kršenja enakopravnosti ter ogrožanje varnosti.

Z mesarskim kladivom nad geja

Nekaj dni pred tem, v noči s petka na soboto, so neznani storilci v parku v Fruškogorski ulici v Beogradu pretepli 25-letnega geja V. M. Policija je pretepenega moškega našla v polzavestnem stanju. Na urgenci so ugotovili, da ima pretepeni hudo poškodovano glavo, vrat, zobe in obraz.

Policijo je poklical 23-letni V.D., ki je bil med napadom skupaj s pretepenim, vendar mu je uspelo pobegniti. V noči napada sta šla prek parka do bližnjega gejevskega kluba, ko sta zaslišala vpitje »Pedri, pedri!«. Na klopi sta zagledala 6 mladih moških, starih med 16 in 20 let, ki so skočili s klopi in začeli teči proti njima. Ko je V. D. opazil, da se mu približuje moški z mesarskim kladivom, je pobegnil na vrt bližnje kavarne, od koder je poklical policijo. Medtem so napadalci brutalno pretepli V. M. Policija je na kraj dogodka prišla le nekaj minut po prejetju klica, vendar so se napadalci do takrat že razbežali. Našli pa so mesarsko kladivo in jakno. Policija sumi, da sta oba predmeta last enega od napadalcev.

Zagovornica za zaščito enakopravnosti Nevena Petrušić je homofobne napade nemudoma obsodila in izrazila pričakovanje, da bodo pristojni nasilneže ustrezno kaznovali. »V manj ko mesecu dni bo v Beogradu Parada ponosa, za prvi teden oktobra pa so napovedane številne prireditve LGBT organizacij, zato je v tem obdobju nujno sprejeti vse ukrepe, da se bodo aktivnosti odvijale v varnem in zavarovanem okolju,« je v izjavi za javnost še poudarila Petrušić.

Transfobni/ksenofobni napad na Irskem

V soboto, 8. septembra, sta dva neznana storilca v Dublinu napadla tri udeležence mednarodne konference organizacije Transgender Europe. Skupina desetih delegatov in delagatk se je po zaključku konferenčnih aktivnosti odpravljala na zabavo. Na poti sta se jim približala neznanca ter verbalno in fizično napadla predstavnico Turčije, Kemala Ördeka in njeno francosko kolegico Lauro LePrince. Lauri Sivonen, svetovalka Evropskega komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope, ju je poskušala zaščitili, napadalca sta jo zato pred begom pljunila v obraz. Ker sta nasilneža za tarčo izbrala ravno turško predstavnico, organizatorji konference sumijo, da v ozadju napada nista samo homofobija in transfobija ampak tudi rasizem in ksenofobija.

Napadeni in organizatorji konference so dogodek prijavili policiji in pristojne pozvali, da hitro in učinkovito raziščejo okoliščine napada, vključijo spremljanje transfobnega nasilja v sistem, zagotovijo 24-urno prisotnost o LGBT temah ozaveščenega policista v dežurni službi in v sodelovanju z lokalno nevladno trans organizacijo okrepijo aktivnosti, da bi Dublin postal za trans osebe varno mesto. Hkrati so Irske oblsti pozvali, naj spolni izraz in spolno identiteto vjključijo v antidiskriminacijsko zakonodajo, sodelujejo z nevlanimi organizacijami pri razvijanju ničelne tolerance do nasilja in diskriminacije do transpolnih oseb in sprejmejo takšne zakone, ki bodo transspolnim osebam zagotavljali polno zaščito ter uresničevanje človekovih pravic in svoboščin.

Odziv ILGA-Europe

ILGA- Europe je podprla obsodbe napadov in pozive nevladnih organizacij v vseh treh državah in poudarila, da bi morale države članice Sveta evrope, Evropske unije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi okrepiti aktivnosti za boj proti homofobnemu in transspolnemu nasilju, vključno z uresničevanjem že sprejetih priporočil in dokumentov.

Eva Gračanin
Mitja Blažič

Več:

Karla Horvat Crnogaj: Jučer homofobni zločin u Podgorici (Queer.hr) >>>

Šestorica sa mesarskim čekićem pretukli gej mladića u centru Beograda (Blic online) >>>

Dublin: Attack against participants of the European Transgender Council >>>

ILGA-Europe statement: Trends of LGBTI-phobic hatred demonstrate the need for European-wide action‏ >>>

Mi smo dio ekipe! We are part of the team! >>>

 

Written By
More from Uredništvo

Štajerska roza pomlad

Štajesrka LGBT-scena letošnjio pomlad očitno doživlja pravo prebujenje. Drugi dan koledarske pomladi...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja