Za vse družine – 14

AKCIJA

Za vse družine! Za pravice otrok. Za otrokove pravice.

Poglej spletno stran kampanje v podporo novemu družinskemu zakoniku: http://www.zavsedruzine.si/. Oglej si mnenja o novem družinskem zakoniku, strokovne razprave iz okroglih miz, znanstvene raziskave o istospolnih družinah …

Pridruži se Facebook skupini Za vse družine >>>

Podpiši peticijo >>>

ziherl_150Dr. Slavko Ziherl, psihiater

Družinski zakonik na sodoben način ureja pravice vseh ljudi, ki živijo v našem prostoru. Že v ustavi je zapisano, da se nikogar ne sme diskriminirati na osnovi osebnih okoliščin. […] Kaj pa moja družina lahko zgubi s tem, če se lahko vzpostavi neka vzporedna družina, družina istospolnih staršev in otroka? Naj mi to nasprotniki tega zakonika odgovorijo. Do zdaj mi še niso. Kaj bo on izgubil, če bo njegov sodržavljan dobil pravico, ki mu gre po ustavi? Nič ne zgubijo!

strajn150Dr. Darko Štrajn, znanstveni svetnik

Mislim, da je čas za bistveni korak naprej. Ker so se v bolj emancipiranih družbah na tem področju zgodili pomembni koraki k ustvarjanju večje enakopravnosti, enakih pravic vseh ljudi, je to pomembno storiti tudi v Sloveniji. Uveljavitev takega zakona je tudi impulz k osvobajanju od predsodkov.

pavlovic_150Dr. Zoran Pavlović, raziskovalec na področju otrokovih pravic

Sam osebno s tem (homo porokami in družinami) nimam nobenega problema. Mislim pa, da je vsak izmed nas moral na neki točki to predelati. Večina izmed nas prihaja iz heteronormativnega sveta, zato se je treba s to stvarjo soočiti in jo premisliti. […] V nobenem resnem diskurzu o otrokovih pravicah se to (ogroženost otrok zaradi istospolnih staršev) ne postavlja kot resno vprašanje.

salecl_150Dr. Renata Salecl, sociologinja

Predlog Družinskega zakonika predstavlja dobre rešitve in končno Slovenija prihaja na nivo drugih, razvitih držav in po več desetletjih boja končno izenači položaj istospolnih skupnosti. […] Upam, da bo zakon sprejet in da bomo končno lahko zadihali na način, na katerega druge države že dolgo dihajo.

petrovec_150Dr. Dragan Petrovec, pravnik

Rad bi opozoril na problem moralne panike. […] Prebirali smo zapise o tem, da gre za propad družine in v skrajni fazi za propad slovenskega naroda. Če sta slovenski narod in družina res tako krhki ustanovi, da jih ogrozi nekaj deset istospolnih družin, potem si v resnici ne zaslužita boljše usode.

munc_150Matic Munc, psiholog

Podpiram sprejem Družinskega zakonika tudi zaradi možnosti posvojitve otrok s strani istospolnih partnerjev in sicer iz dveh načelnih razlogov: ker realnost kaže, da to pri nas obstaja in je potrebno legalizirati obstoječe stanje, in drugič zaradi norme, ki bi jo morali sprejeti v naši družbi – to je enakopravnost.

sugman_150Dr. Katja Šugman Stubbs, pravnica in psihologinja

Kot psihologinja lahko povem, da je idealno stanje, če ima otrok dva ljubeča roditelja, ki znata zanj v vseh ozirih skrbeti dovolj dobro. Ni nobenega razloga, da bi osebna okoliščina kot je spolna usmerjenost, vplivala na to, kako je nekdo ljubeč, zanesljiv, varen ali zdrav roditelj.

kmet_150Saša Kmet, pravnik in mladi raziskovalec

Kadar diskriminiramo, zatiramo in odrekamo neke osnovne človekove pravice nekomu, ki v nekih relevantnih lastnostih ni prav nič drugačen od nas, tedaj se raje zazrimo vase in se vprašajmo, kaj to v prvi vrsti pove o nas samih.

pernarcic_150Vesna Pernarčič, dramska igralka

Mislim, da je, kar se tiče otroka, najpomembnejša ljubezen. Ali mu jo nudita starša, ki sta heteroseksualna ali starša, ki sta istega spola, ni pomembno. Najpomembnejše je, da otrok čuti, da ga ima nekdo rad.

jansa_150Janez Janša, intermedijski umetnik

Podpiram vsako ureditev, ki slavi življenje. Mislim, da je osnovna intenca tega predloga velika podpora življenju.

kosir_150Dr. Manca Košir, publicistka

Blato in gnoj, ki se valita po dolini Šentflorjanski … pravim: super, bravo! Čimprej naj se to razkaže in pride na dan, da bomo vse to odplaknili. […] Je pa v tem tudi veliko svetlih zgodb, lezbični par, ki srečno pokaže svojo družino … Kolikor je na eni strani teme, toliko je na drugi strani svetlobe. Ker pa zaupam v svetlobo in se hranim s svetlobo, sem polna optimizma. […] Iz tega bo prišlo nekaj bolj zdravega, ker bo zraslo na resnici, ne pa na laži.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kampanjo podpirajo: DIH – Društvo za integracijo homoseksualnosti, Društvo informacijski center LEGEBITRA, Mirovni Inštitut, Društvo Parada ponosa, Škuc LL, Amnesty International Slovenije, Zavod za kulturo raznolikosti Open, Mladi Forum, Zares Aktivni, Mladi liberalni demokrati.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Recenzije: Film 9

FILM Novo na DVD … doma Divja milina Produkcija: ZDA/Španija/Francija, 2007 Režija:...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja