Zmaga v Združenih narodih in nad Vatikanom

VATIKAN

Generalna skupščina Združenih narodov je 18. decembra sprejela pomembno izjavo, da med mednarodno zaščitene človekove pravice sodita tudi spolna usmerjenost in spolna identiteta. S tem so obsodili kršitev človekovih pravic na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete. V izjavi, ki jo je podpisalo 66 držav s petih kontinentov, tudi Slovenija, Združeni narodi nagovarjajo vse narode, naj zaščitijo človekove pravice vseh ljudi, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali spolno identiteto, in naj odpravijo zaporne ali smrtne kazni za istospolno usmerjene posameznike in posameznice. V svetu je namreč še vedno 77 držav, kjer je za homoseksualnost predpisana zaporna kazen, in 7 držav (Iran, Savdska Arabija, Združeni Arabski Emirati, Jemen, Sudan in Nigerija), kjer je za homoseksualnost predpisana smrtna kazen.

 126 članic Združenih narodov izjave ni podpisalo. Med njimi so Združene države Amerike in 57 držav, ki je podpisalo alternativno izjavo Organizacije islamske konference – ta je nasprotovala omembi spolne usmerjenosti in spolne identitete v kontekstu univerzalnih človekovih pravic in izrazila zaskrbljenost, da omenjena izjave lahko vodi v »družbeno normalizacijo obžalovanja vrednih dejanj, kot so pedofilija ali incest«.

Izjavi, ki za članice ni zavezujoča, je nasprotoval tudi Vatikan. Njihov predstavnik Federico Lombardi je sicer zatrdil, da katoliška cerkev nasprotuje kaznovanju gejev in lezbijk, še posebej smrtni kazni, a je hkrati izrazil zaskrbljenost, da bo zaradi izjave nastal večji pritisk na tiste, ki menijo, da homoseksualci nimajo pravice do poroke. V izjavi za javnost so še zapisali, da Združeni narodi s sprejetjem te izjave »oporekajo obstoječim človeškim normam«. Takšno stališče je nekaj dni po sprejetju izjave potrdil tudi papež, ki je v prazničnem nagovoru kuriji dejal, da potrebujemo nekakšno »ekologijo človeka«. Po njegovem mnenju je reševanje človeštva pred homoseksualnostjo enako pomembno kot reševanje deževnih gozdov.

Vatikansko nasprotovanje deklaraciji je spodbudilo vrsto protestov – še posebej v Italiji, pa tudi pri nas. V četrtek, 11. decembra, se je skupina protestnikov zbrala na Krekovem trgu pred Apostolsko nunciaturo Svetega sedeža v Sloveniji. Mitja Blažič je v svojem protestnem govoru med drugim povedal, da protest poteka pred predstavništvom institucije, ki se že vrsto let bori proti temeljnim človekovim pravicam istospolno usmerjenih. »To so počeli v času inkvizicije, ko smo goreli na grmadah in se je pod našimi gorečimi telesi cmaril koromač, da ni smrdelo, in to počnejo danes. Bolj prefinjeno in sofisticirano, a z enako stopnjo nečlovečnosti. Mi pa stojimo tu, pogumno in pokončno, z jasnim sporočilom. Kot je dejala nekdanja poslanka v italijanskem parlamentu Vladimir Luxuria, preživeli smo grmade, preživeli koncentracijska taborišča, preživeli zapiranje, mučenje, pretepanje, nasilje in diskriminacijo. In nismo nehali verjeti, da bo nekoč napočil dan, ko bodo človekove pravice enake za vse.«

Foto: Viki Kern

Čeprav so se protesti obrestovali, saj je Vatikan omilil svoje stališče do izjave Združenih narodov, pa se norost nadaljuje. Hrvaška RKC je pozvala svoje vernike k podpisu peticije proti splavu in istospolnim porokam. Škofje namreč menijo, da gre v teh dveh primerih za kršenje človekovih pravic (pravice do življenja in pravice do … česa že?)  in zato so dovolili zbiranje podpisov pred hrvaškimi cerkvami prav ob obletnici deklaracije o človekovih pravicah, peticijo pa so nato predali saboru. Toliko o ironiji.

Roman Kuhar in Anamarija Šporčič

 
Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Pravno priznanje spola: MNZ umaknil sporni dopis

Iz Društva informacijski center Legebitra in Zavoda TransAkcija sporočajo, da je Ministrstvo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja