Boljši časi za trans osebe v Črni gori

crnagora

Pomočnik črnogorskega ministra za zdravje dr. Mensud Grbović (na sliki) je prejšnji teden, ob prisotnosti predstavnic in predstavnikov nevladne organizacije LGBT Forum Progress, sprejel prvi transspolni osebi, ki bosta v Črni gori deležni postopkov spremembe spola. Namen srečanja je bil trans osebe neposredno seznaniti z delovanjem zdravstvenega sistema, med glavnimi poudarki pogovorov pa so bili vzpostavljanje zaupanja transspolnih oseb v sistem, zaščita človekove zasebnosti, dostojasntva in pravic vseh uporabnic in uporabnikov zdravstvenih storitev.

Da bi bil dostop do postopkov spremembe spola kar najbolj poenostavljen in hiter, zaupnost pa zagotovljena, so se dogovorili za poseben sistem komunikacije in sprejema transspolnih oseb v zdravstvene ustanove. Za komunikacijo s trans osebami bodo na Oddelku za javno zdravje imenovali posebno kontaktno osebo, na srečanju pa so se dogovorili tudi, da bodo več pozornosti posvetili razvoju podzakonskih aktov, ki bodo dodatno utrdili pravice in predpisali zdravstvene postopke za transspolne osebe.

Zaradi pomanjkanja izkušenj in podrazvitosti domačih kapacitet na področju spremembe spola je dr. Grbović podprl pobudo LGBT Foruma Progress, da se, ko je to potrebno, celoten proces spremembe spola – od psihiatričnih postopkov, hormonske terapije do operativnih posegov – opravi v zdravstvenih centrih bližnje regije, posebej v Beogradu, kjer je ena od svetovno znanih specializiranih zdravstvenih institucij.

Poleg tega so na srečanju prvič javno napovedali, da bo leta 2013 v Črni gori stopil v veljavo nov šifrant spolov, ki bo omogočal večjo možnost izbire pri opredelitvi lastnega spola. Upošteval bo namreč tudi tiste, ki se s tradicionalnimi definicijami spola ne poistovetijo, tiste, ki so v postopku spremembe spola oz. vse, ki so glede definiranja svojega spola še neodločeni.

Grbović je sicer prvi predstavnik vlade, ki se je uradno sestal s transspolnimi osebami. Ne pa tudi edini, saj je delegacijo petih predstavnic in predstavnikov LGBT Foruma Progress sprejela tudi črnogorska varuhinja človekovih pravic Marijana Laković. Pozdravila je napredek Črne gore na tem področju in povedala, da je rezultat predvsem posledica dialoga med vlado, njenimi institucijami in civilno družbo. Napovedala pa je tudi močno podporo pri vprašanjih LGBT človekovih pravic v prihodnje.

Več >>>

Written By
More from Mitja Blažič

Kmalu konec uzakonjene diskriminacije otrok

INTERVJU Pogovor z varuhinjo 20. decembra 2006 je ob skoraj soglasni izvolitvi...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja