Napovedujemo 28. festival gejevskega in lezbičnega filma

Tole je prvi pogled v katalog letošnjega gejevskega in lezbičnega filmskega festivala. Celoten program in več informacij v kratkem na spletni strani festivala (www.ljudmila.org/siqrd/fglf)

 

IGRANI FILMI

Otvoritveni film!

Lost1_150Zgubljeni v raju

Lost in Paradise, režija Ngoc Dang Vu, Vietnam 2011, 103′

Mladenič Khoi je zaradi homoseksualnosti moral zapustiti rodno vas in se odpraviti v Saigon, kjer spozna Donga, ki ga povabi, naj stanuje z njim in s prijateljem, vendar mu fanta nastavita past in ga oropata. Obubožan Khoi je tako primoran stopiti na težko pot preživetja. Prvi odkriti gejevski film v Vietnamu je navdušil kritike in gledalce. Otvoritveni film letošnjega festivala!

ntexas2_80Teksas Severnega morja

(Noorzdee Texas / North Sea Texas), režija Bavo Defurne, Belgija 2011, 94′

Pim živi s samsko materjo, nekdanjo misico, v majhnem mestecu na belgijski obali. Introvertirani deček si popestri vsakdan z risanjem in s fantaziranjem, svoje porajajoče se želje pa teši z zbiranjem »izposojenih« predmetov v škatli za čevlje. A lepi prijatelj Gino, v katerega se Pim zaljubi, je seveda prevelik za skrivno škatlo.

kiss1_150Poljubi me

(Kyss mig / With Every Heartbeat), režija Alexandra-Therese Keining, Švedska 2011, 107′

Mia in Frida se spoznata na zabavi in se zaljubita. Nič posebnega, če ne bi šlo za zaročno zabavo njunih staršev – Mijin oče je zasnubil Fridino mamo. Toda obeta se še ena poroka, saj Mia prav ob tej priložnosti naznani zaroko s Timom, s katerim je že sedem let. Obe se bosta morali spopasti s strastjo ter z družinskimi vezmi in s težkimi odločitvami.

verde3_150Zeleno zeleno

(Verde verde / Green Green), režija Enrique Pineda Barnet, Kuba 2012, 76′

Prvi kubanski gejevski film po slavnem Jagode in čokolada je fassbinderski pastel o mačizmu, strahu in zahrbtnih razsežnostih spolnosti. Usodna privlačnost pripelje izzivalnega mladeniča v stanovanje zapeljivega mornarja, toda igra osvajanja je zapletena in dvoumna; tu telesa kričijo, medtem ko se čutnost cedi z vsake besede, naj bo še tako nasilna.

margarita2_150Margarita

(Margarita), režija Dominique Cardona in Laurie Colbert, Kanada 2012, 90′

Japijevski par Ben and Gail je nenadoma na robu bankrota, zaradi česar morata odpustiti tudi Margarito, mehiško varuško in deklico za vse, ki ji zaradi neurejenega statusa grozi izgon v Mehiko. Reši jo lahko le še poroka, ki ji njena partnerka nikoli ni bila naklonjena. A nenadoma je Margarita tarča večkratnih poročnih ponudb.

Bashment1_150Razbijači

(Bashment), režija Rikki Beadle-Blair, VB 2010, 110′

Nasilneži, ki na reggae tekmovanju surovo napadejo fanta enega od nastopajočih, dobijo presenetljivo zmerno kazen. A ko se ta bliža izteku, skuša njihov odvetnik s pomočjo žrtev, ki so jima suroveži pretresli življenje, raziskati vzroke nasilnega dejanja. Delo režiserja lanskega filma FIT se poglablja v kontroverzne vidike reggaeja in posledice homofobnih besedil.

Lovely1_150Ljubki moški

(Lovely Man), režija Teddy Soeriaatmadja, Indonezija 2011, 76′

Devetnajstletna Cahaya je odraščala z materjo, ki jo je vzgajala v skladu s strogimi muslimanskimi vrednotami. Ko zaide v težave, se odpravi v Džakarto, da bi poiskala očeta, ki je odšel, ko je imela štiri leta. A ko ga najde, povsem šokirana ugotavlja, da bi tudi sam potreboval pomoč in zaščito.

Codependent2_150Soodvisna lezbična vesoljka išče sebi podobno

(Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same), režija Madeleine Olnek, ZDA 2011, 75′

Na Zemljo prispejo tri vesoljke, da bi se tako znebile romantičnih občutij, ki domnevno zastrupljajo njihov rodni planet Zots. Ker naj bi jim na Zemlji zagotovo zlomili srca, se bodo lahko kmalu vrnile domov. Toda vesoljka Zoinx se zbliža z ljubečo Zemljanko Jane in njihova misija je zdaj resno ogrožena. Duhovita in inteligentna komedija!

speechless3_150Brez besed

(Wu Yan / Speechless), režija Jan Komasa, Hong Kong/Kitajska 2012, 92′

Na rečni obali na jugu Kitajske policisti najdejo golega Zahodnjaka, ki ne govori. Zdravniki ga hočejo poslati v umobolnico, vendar ga reši bolničar Jiang. Po naključju odkrije ključ do Zahodnjakove skrivnostne preteklosti. Napeta romanca, ki vas bo prepričala, da ljubezen preglasi vse besede.

Brother1_150Moj brat hudič

(My Brother the Devil), režija Sally El Hosaini, VB 2012, 111′

Brata Mo in Rachid živita v egiptovski družini v Londonu. Mo občuduje svojega starejšega brata Rachida, ki preprodaja drogo. Toda Rachid želi svojemu bratu plačati šolo, da bi imel boljše življenje. Ko Mo odkrije Rachidovo skrivno razmerje, ga premagajo predsodki, ki resno ogrozijo njuno vez.

mommy4_150Mami prihaja

(Mommy is Coming), režija Cheryl Dunye, Nemčija 2012, 65′

Berlinska femica Dylan in njena ameriška ljubica Claudia imata vroče, odprto ljubezensko razmerje, ki seveda ni brez težav in ljubosumja. Vse skupaj še zakuri vihravi prihod Dylanine mame Helen. Seksi multi-kulti romanca v Berlinu, o kateri se nemški kanclerki Angeli Merkel niti ne sanja!

StudLife3_150Taprav dec

(Stud Life), VB, 2012, 80′

Lezbijka JJ in gej Seb sta najboljša frenda. Ko se JJ po dolgem času zaljubi, se mora posvečati ljubici in frendu hkrati. Ali so frendi pomembnejši od bejbe? Kaj, za vraga, bi naredili vi?

nije_150Življenje ni pesem s Havajev

(Nije ti život pjesma Havaja / Family Meals), Hrvaška, 2011, 50′

Dana se je že zdavnaj svoji družini razkrila kot lezbijka. Med obroki z očetom, materjo, bratom ali vsemi skupaj poskuša načenjati lezbične in druge teme, ki so bile dotlej tabu.

bruno_80Brüno, ZDA, 2009, 81′

Sacha Baron Cohen v vlogi avstrijskega gejevskega „fashionista”, ki ga zanimajo moda, denar in mladi fantje. Izjemno nekorektna in žaljiva komedija v kvazidokumentarnem slogu!

 

DOKUMENTARNI FILMI

razmerja1Razmerja.

25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL Ljubljana, Slovenija 2012, 84′

Avtorice Marina Gržinić, Aina Šmid in Zvonka T. Simčič so ob 25-letnici sekcije LL posnele dokumentarni video film, ki predstavlja različne procese marginalizacije in boja lezbične scene in LGBTQ-skupnosti za pravice in vidnost, a tudi neverjetno moč lezbičnega gibanja, njegov umetniški in kulturni potencial, kritični diskurz in emancipacijske politike.

king2_150Kralj stripov

(König des Comics / King of Comics), režija Rosa von Praunheim, Nemčija 2012, 80′

Ralf König, izjemno uspešen nemški gejevski avtor stripov, se v svojih delih, ki so pritegnila tudi strejtovsko bralstvo, duhovito poigrava s queerovskimi klišeji. V dokumentarnem portretu ga spoznamo kot nepretencioznega in skromnega človeka, čeprav je njegovo vešče in natančno opazovanje sveta zaznamovalo več generacij.

morir_de_pie1_150Umreti pokončno

(Morir de pie / Die Standing Up), režija Jacaranda Correa, Mehika 2011, 74′

Irina Layevska je bila v 80-ih še sin mehiških komunističnih staršev, zelo podoben Cheju Guevarri in tudi sam vodja solidarnostne kampanje za kubansko revolucijo. Po poroki z Nelido operativno spremeni spol kljub prirojenim zdravstvenim težavam, zaradi katerih je na vozičku, zdaj pa je še slepa. Zgodba o pogumu in ljubezni, ki ne pozna spola.

Trans1_120Trans

(Trans), režija Chris Arnold, ZDA 2012, 93′

Izjemen celovečerni dokumentarec o moških in ženskah in o vseh vmesnih variacijah. Zgodbe posameznikov in posameznic sestavljajo podobo transspolne skupnosti, morda najmanj poznane in razumljene tako v Ameriki kot po svetu. A tudi polne izrednih osebnih in političnih pričevanj o zmedi in pogumu, toplini in iskrenosti, kakršnih ne slišimo pogosto.

Posebna gostja festivala bo legendarna ameriška režiserka eksperimentalnega lezbičnega in feminističnega filma Barbara Hammer! Videli bomo več deset njenih starejših in novejših kratkih filmov, 25. 11. bo vodila filmsko delavnico, 26. 11. pa se nam bo pridružila še na pogovoru po projekciji.

 

Slovenska Kinoteka v Ljubljani

(ponovitve Celje, Koper, Ptuj, Maribor)

24.  november do 2. december 2012

 

POMAGAJ FESTIVALU

Svoj prispevek lahko nakažeš na Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

račun: SI56 02083-0017013681

sklic: 00-703

namen: prispevek FGLF

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Enake davčne oljašave za istospolne pare? Nein!

Po poročanju nemških medijev je kanclerka Angela Merkel zavrnila zahteve, da bi...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja