Glbt-poslanci v poljskem parlamentu

pol

polDanes so bili objavljeni uradni rezultati poljskih parlamentarnih volitev. Dokončno je potrjeno, da sta v okviru novoustanovljene antiklerikalne stranke Palikotovo gibanje, ki je na volitvah dobila 10 odstotkov glasov, mesto v poljskem parlamentu dobila tudi trans aktivistka Ania Grodzka, predsednica združenja »Trans-fuzja«, in lgbt-aktivist Robert Biedron.

Oba izvoljena poslanca sta prvi razkriti glbt-osebi v poljskem parlamentu, Grodzka pa je trenutno sploh edina trans oseba z mestom v parlamentu.

Upamo, da bo omenjeni dogodek pomagal poljski lgbt-skupnosti, ki se otepa s skrajno konservativnimi, homofobičnimi in diskriminatornimi pozicijami uradne poljske politike. Pri tem jim bo morda v pomoč tudi feministika Wanda Nowicka, ki je bila prav tako izvoljena v parlament in ki je ravno tako glasna podpornica glbt-gibanja na Poljskem.

Palitkovo gibanje se zavzema za liberalizacijo splava, brezplačno kontracepcijo, legalizacijo mehkih drog in istospolne poroke ter brezplačni dostop do interneta. Zahteval tudi ločitev cerkve in države, končanje financiranja RKC iz javnih sredstev, opustitev poučevanja verouka v javnih šolah ter odvzem premoženja, ki ga je cerkev dobila z vrnitvijo med komunizmom nacionaliziranega premoženja.

Written By
More from Uredništvo

Novice od tu (27/28)

Maratonci malce hitrejši od gledalcev   Ljubljanski maraton je v sklopu letošnjega...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja