Izstopite iz Rimskokatoliške cerkve

KOLUMNA

mitjablazicPotem ko sem po skoraj letu dni opazovanja in raziskovanja uspel pridobiti tehtne dokaze, da nasprotovanje odpravi diskriminacije istospolno usmerjenih in naših otrok v okviru Družinskega zakonika, koordinira in vodi Rimskokatoliška cerkev (RKC), sem se odločil za osebno iniciativo. Ljudi iz svojega ožjega in širšega socialnega kroga vabim, da se izpišejo iz institucije, ki že stoletja organizirano in sistematičo zatira ženske, enostarševske družine, zunajzakonske partnerje in partnerice, ločene pare, istospolno usmerjene, tudi Jude in pripadnike drugih religij ter vse, ki ne živijo v skladu z RKC-doktrino. In, glej ga, zlomka, že po nekaj dneh sem v svoj e-nabiralnik dobil ogorčeno pismo vernika, češ da je moje pisanje zavajajoče, lažnivo, žaljivo, nestrpno in sovražno, moje početje pa diskriminatorno.

A pojdimo lepo po vrsti. Dejstva. Zavod Kul.si, ki sintetizira akcije in »argumentacije« nasprotovanja Družinskemu zakoniku, je ustanovil pater dr. Tadej Strehovec, tajnik Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Kul.si (direktor je pater dr. Strehovec) na svoji spletni strani – domeno ima na strežniku RKC – koordinira zajeten del aktivnosti nasprotovanja Družinskemu zakoniku, od zbiranja podpisov za referendum, prek zasuvanja poslank in poslancev s spemom, do demonizacije homoseksualnosti in tistih, ki se zavzemamo za enake človekove pravice in svoboščine za vse. Pri svojem početju se poslužujejo vsakršnih sredstev, od stigmatizacije hiv-pozitivnih, zavračanja enostarševskih družin, zunajzakonskih skupnosti, nasprotovanja uporabi kondoma, splava, do lova na homoseksualne čarovnice in blatenja naših nevladnih organizacij z lažmi in obrekovanjem. S terena sem dobil podatke, da so pri zbiranju podpisov vključili najaktivnejše predstavnice župnij, ki novačijo od vrat do vrat. Prav tako, poročajo s terena, župniki ob krstih vabijo k podpisovanju peticije. Vabila k podpisovanju in protestiranju pred parlamentom med sejami matičnega odbora pa naj ne bi bila redkost niti po nedeljskih mašah. Imam indice o obstoju pisnih cerkvenih navodil, kako »argumentirati« nasprotovanje. Naprej. Kot ste lahko slišali v pridigah ob letošnjem velikem šmarnu, (nad)škofje ne zamudijo nobene priložnosti za pljuvanje po zakoniku. Predsednik Komisije za pravičnost in mir, nadškof dr. Anton Stres, pa javno podpira civilne iniciative, ki se borijo proti. In nenazadnje je tu še tekst, ki ga je spisal papež Benedikt XVI., ko je bil še prefekt Kongregacije za verski nauk (2003), najpomembnejšega »ministrstva« vatikanske kurije. Kongregacije, ki se je do leta 1904 imenovala: Congregatio Romanae et universalis Inquisitionis … inkvizicija. Cerkveni dokument, podpisal ga je papež Janez Pavel II., nosi naslov Premislek o predlogih za pravno priznanje zvez med istospolnimi osebami in med drugim pravi, da je treba vsakršnemu poskusu legalizacije istospolnih partnerstev ostro nasprotovati.

In zdaj k pismu, ki pravi, da je tovrstno pisanje »skrajno zavajajoče in žaljivo do vseh kristjanov, ki smo Cerkev. Poleg tega pa pismo izraža nestrpnost do vseh, ki se preprosto in demokratično ne strinjajo s predlogom novega družinskega zakonika v celoti.« Pismo se začenja s pozivom, naj se vendarle zgledujemo po Harveyju Milku, ki da se je »boril za to, da so lahko istospolno usmerjeni svobodno izpovedali svojo usmerjenost in da zaradi tega niso izgubili službe. Boril se je tudi proti nasilju do istospolno usmerjenih in podobno. Vi pa se danes borite za pravice, ki to niso.« In se nadaljuje z znano katoliško interpretacijo, da pravica do posvojitve ni človekova pravica, pa o koristih otroka. Jasno, to smo že neštetokrat ponovili od začetka zakonodajnega postopka, človekova in ustavna pravica je biti enako obravnavan pred zakonom. Torej ne diskriminiran na osnovi osebne okoliščine. A bistvo pisma je v obrambi RKC. Takole pravi: »Vso pravico imate, da se ne strinjate z načeli in vrednotami Cerkve. Ne razumem pa, zakaj vas tako zelo moti organiziranost in zavzetost kristjanov? Ne razumem tudi, zakaj širite take laži o Cerkvi? Cerkev smo namreč vsi kristjani in nestrpno od vas je, da o nas širite take laži in netite sovraštvo in nestrpnost na račun ljudi, ki so morda druge vere kot vi sami. Ne boste verjeli, ampak kršite mojo temeljno človekovo pravico.«

Torej, ker sem z argumenti, ki temeljijo na preverljivih dejstvih, kritičen do institucije, ki je država, subjekt mednarodnega prava, nevladna organizacija, verska skupnost in občestvo vernikov v enem, in ki organizirano, sistematično nasprotuje udejanjanju 14. člena ustave, s tem diskriminiram in žalim katolike ter širim laži, nestrpnost in netim sovraštvo. Pred zidom takega možganskega salta mortale mi preostane samo dvoje: resignacija in molk ali vzdihljaj »Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.« (Lk 23,34) Izbral bom slednje, saj smo že davno absolvirali jedro tega (perverznega) obrata in vemo, da kritika delovanja verske institucije ne pomeni nasprotovanje religiji. Če torej RKC pravi (in v preteklosti je), da so Judje božji morilci in se iz tega napaja zajeten del evropskega antisemitizma, je, po mojem prepričanju, naloga vsakega aktivnega državljana, ki verjame v moč racionalne argumentacije, v človekove pravice in koristnost sekularne ureditve države, da je do take verske institucije kritičen in na glas opozarja na nesprejemljivost tovrstnega »argumentiranja«. To seveda ne pomeni, da bo s tem avtomatično izrazil nasprotovanje katoliški veri, ampak nasprotuje zgolj nestrpnim interpretacijam institucije in opozarja na nevarne posledice teh interpretacij. (Mimogrede, če sledimo svetopisemski zgodbi, potem vemo, da so Kristusa, ki je bil Jud, križali Rimljani.)

Dopisovalec zaključuje: »Želel bi si, da bi istospolno usmerjeni v Sloveniji živeli svobodno in bi jim bile zagotovljene vse temeljne človekove pravice /…/. Žal pa tega trenutna razprava o Družinskem zakoniku, ki postaja vse manj demokratična in vse bolj diktatorska s strani poslanke ge. Črnak-Megličeve, ne zagotavlja; nikoli se namreč ne ve; če se danes koalicija spravlja na kristjane, se bo morda jutri na istospolno usmerjene …« in se s tem razkrije, saj do potankosti reproducira diskurz, ki ga propagira spletna stran zavoda Kul.si. Hkrati pa nas, jasno, usmerja na začetek tega teksta, k vabilu, da se izpišete iz RKC.

Tags from the story
Written By
More from Mitja Blažič

ZRIPS – praksa

ZRIPS v vsakdanjem življenju ali zapletanje s pravicami, ki so večini samoumevne...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja