Queerovske plišaste živali

KNJIGA

Zoran Krušvar, Zvijeri plišane, Knjiga u centru, 2008.

krusvarRoman Plišaste živali je prva hrvaška knjige za otroke, ki med drugim naslavlja homoseksualnost. Sprožila je burne razprave, saj je založba roman kvalificirala kot primernega za otroke, starejše od devet let. Po mnenju nasprotnikov knjiga otrokom »vsiljuje homoseksualnost«.

V romanu naj bi bili sporni trije odlomki: prvi je povezan z Doris, »lastnico« plišastih živali, ki se preseli k svoji punci. Opica Maki takrat pojasni, da je mogoče imeti dve mami: »Včasih se zgodi, da se otrok, posebej deklica, odloči, da bo mama, vendar ne želi biti mama z očetom, želi biti mama z drugo mamo.« Drugi sporni odlomek govori o želvini želji, da bi postala veverica, tretji pa izpostavlja vprašanje spola plišastih živali, ki ponavadi ni jasno določen. Če ne vemo, katerega spola je plišasta žival, jo o tem lepo povprašamo, priporoča avtor. Obstaja še en odlomek, ki v medijih ni bil izpostavljen, vendar je zelo queer: to je odnos med zajčkom Uškom in zajcem Mrkvojem, za katera otroci napačno menijo, da sta zajček in mati zajklja. Mrkvoja zato začne skrbeti za Uška in se sprašuje, ali mogoče res ni njegova mama.

Odzivi na knjigo so bili klasični: Andrija Hebrang (HDZ) je povedal, da ne hodi po ulici in vpije na ves glas, da je heteroseksualec. Nedjeljka Klarić (HDZ) se je zavzela za prepoved knjige in se pri tem sklicevala na božje zakone: »Otrok potrebuje pozitivno identifikacijo z očetom in materjo. Ne vem, kako bi lahko otrok to dobil v istospolni skupnosti. Nasprotujem temu, česar ni v naravi in božjih zakonih.« Podobno se je odzval tudi Stipe Gabrić (HSS), ki zase pravi, da je tradicionalist, ki ima rad ženske, ampak »ne dveh mam enega otroka«.

No, knjiga je navkljub pozivom k prepovedi ostala na knjižnih policah, o odzivih nanjo pa smo se pogovarjali z avtorjem.

 

Intervju z Zoranom Krušvarjem

Knjiga je izšla oktobra. Zakaj so bili prvi odzivi nanjo šele marca, torej nekaj mesecev po izidu?

Prvo recenzijo knjige, ki je bila zelo pozitivna, je naredila lezbična skupina Kontra. Ko sem marca pošiljal elektronsko pošto novinarjem, naj pridejo na predstavitev, sem dodal povezavo do recenzije, ker je bila to edina recenzija.

Ali ste vedeli, da bo to sprožilo takšne reakcije?

Če ne bi vedel, tega ne bi naredil. Novinarji ne bodo prišli, če jim ne ponudiš nečesa zanimivega. Takoj mi je začel zvoniti telefon, do večera so me klicali dvajsetkrat. Najprej je klicala Slobodna Dalmacija. Z menoj so naredili intervju in ga takoj objavili na spletu, potem pa so vsi drugi od tam zbirali informacije.

V knjigi se pojavljajo tudi queerovski elementi, recimo tisto, ko zajec rodi zajčka. To bi tudi lahko bilo zelo sporno, pa ni bilo. Verjetno sploh niso prebrali knjige …

Ja, res je. Novinarka Slobodne Dalmacije me je vprašala, ali ji lahko pošljem odlomek iz knjige, čeprav je imela zraven sebe knjigo … ni se ji dalo brati. Niso plačani za branje knjig. No, poslal sem ji štiri strani in vse, kar so povzeli, je bilo s teh strani.

Rekel si, da je prišlo do tega, da se je Doris preselila k Ivani, povsem slučajno. Kaj pa druge stvari, drugi queerovski elementi?

Vse je izšlo iz tega. Moja punca je takrat na enem računalniku pisala magistrsko nalogo, jaz sem se usedel za drugega in začel tipkati. Nisem vedel, kam me bo odneslo … Prvih dvajset strani sem potem črtal, vrgel stran. Na začetku sem imel idejo o medvedih, ki se borijo proti izkoriščanju otrok za neplačano delo, za izdelavo športnih copat. Pa še neke medvedje zgodbe … Potem je iz tega prišlo to. Ta medved Grga. Ko sem napisal, da se je Doris preselila »k punci«, sem se ustavil … in si rekel, da tega še nikoli ni bilo. In ko sem to napisal, ni imelo smisla, da pri tem ostane. Kaj bi to sicer bilo? Nič drugega, samo še eno dejstvo, en kratek stavek. Zdelo se mi je zanimivo, da se nekaj s tem zgodi, da zgodba izhaja iz tega. Ne pa zgolj to. Zato so še druge stvari. In še nekaj bi rad povedal. Še ena stvar je bila tukaj zelo sporna: to, da sem moški.

Se ti zdi?

Ja, ker takšno knjigo lahko napiše samo gej. In ker so Zvijeri otroški roman, je takoj samoumevno, da ima tak človek tudi pretenzije do otrok,  da je avtomatično pedofil.

Ker se, seveda, homoseksualnost takoj povezuje s pedofilijo. Zlasti, če so vpleteni otroci.

Ja, tako je.

Tags from the story
More from Ksenija Zubković

George The Cunt in Gilbert The Shit

SLIKA George The Cunt in Gilbert The Shit Do srede septembra je...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja