50 % + 1 glas

KOLUMNA

mitjablazic

Foto: Nada Žgank/Memento

27. december 2011. 12.09. City Park. 16 neodgovorjenih klicev. Tresavica.

Res so čakali, da bo slavnostni govornik na državni slovesnosti ob 21. obletnici plebiscita in 20-letnici Ustave, tisti petek, 23. decembra, maksimalno izkoristil svojih pet minut slave. »Hkrati s svobodo smo dobili tudi odgovornost, da bomo zagotovili enakopravno svobodo vsem, da bomo vzpostavili pravno državo kot tisti okvir svobode, ki zagotavlja enakopravnost in človekove pravice vsem,« je tisti slovesni večer v Cankarjevem domu vzneseno poudarjal predsednik Ustavnega sodišča dr. Ernest Petrič. Jasno, ob tako visoko letečih idealih bi bila prezgodnja razglasitev odločbe, ki so jo sprejeli 15 dni preden je stopil za govornico, strel v koleno. Pa še novinarke in novinarji bi z zoprnimi vprašanji natresli soli v rano.

Potem se je telo umirilo. Ni bilo časa za jezo in brezup. V glavo se je namreč prikradla predrzna in vsiljiva misel, ki ni dala miru. Bolj kot sem jo skušal preslišati, preglasiti in prezreti, bolj trdoživo je silila v ospredje. Ali kot se rado ščebeče: »A veste tisto, ko zjutraj slišite reklamo za Carglass in se melodije ne morete otresti do večera?« Carglass popraaavi, Carglass zameeenja! No, tisto!

 

»Zmagali bomo!«

Zmagali bomo!, ker je ljudem dovolj.

Ustavno sodišče je v zgodovinskem trenutku, ko je imelo priložnost postaviti se v bran temeljnemu človekovemu dostojanstvu, temu obrnilo hrbet. O vsebini niso odločali. Raje so jo ucvrli po tehnični obvoznici. Mi nimamo kam bežati. Homofobija nas najde povsod. Zato se bomo z njo soočili.

Zmagali bomo!, da ZA ščitimo najšibkejše.

Z ukrepi za varstvo otrokove koristi bodo po novem centri za socialno delo in sodišča lahko hitro in učinkovito, takoj!, pomagali otrokom, ko jim je najhuje. Ko so žrtve nasilja v družini, psihičnih, fizičnih ali spolnih zlorab. Danes traja preveč.

Zmagali bomo!, ker smo ZA ljubezen.

Družinski zakonik daje vsakemu otroku pravico do ljubeče družine. Obojestranska čustvena navezanost, vzajemno spoštovanje, razumevanje in zaupanje so temelji tako za zakonsko zvezo kot za partnersko skupnost.

Zmagali bomo!, ker smo ZA odgovornost.

Vsem staršem, tako biološkim kot socialnim, zakonik omogoča uresničevanje varstvenih in skrbstvenih dolžnosti in promovira pozitivno starševstvo. Življenjska partnerja, ne glede na to, ali živita v zakonski ali zunajzakonski zvezi, partnerski ali zunajpartnerski skupnosti, sta si dolžna medsebojno pomagati.

Zmagali bomo!, ker smo ZA svobodo.

Odrasle osebe se bodo lahko svobodno odločale, kako bodo oblikovale svoja intimna partnerska razmerja. Zakonska, zunajzakonska, partnerska in zunajpartnerska skupnost so pravno izenačene. Z eno samo izjemo: istospolni pari ne morejo skupaj posvojiti otroka. Lahko pa posvojijo otroka partnerja/partnerke.

Zmagali bomo!, ker smo ZA nediskriminacijo.

Odprava sistemske diskriminacije neporočenih parov je leta 1976 prinesla enega najsodobnejših zakonov na področju družinskega prava v Evropi, trdijo poznavalci. Družinski zakonik odpravlja 99 % uzakonjene diskriminacije istospolnih parov.

Zmagali bomo!, ker smo ZA napredek.

Nasprotniki zakonika so v drugem branju dosegli uvedbo registracije zunajzakoncev, ki so pri nas že 35 let izenačeni z zakonci, ne da bi se jim bilo treba registrirati. Svobodomiselni poslanke in poslanci so v tretjem branju preprečili ta skok v preteklost. Lojze Peterle je v evropskem parlamentu oktobra predstavil navodila za odpravo pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Podpredsednica Nove Slovenije dr. Alenka Šverc je kontracepcijo v Pogledih Slovenije nedavno primerjala s pesticidi.

Zmagali bomo!, ker smo ZA resnico.

Nam se, ko se postavljamo v bran Družinskemu zakoniku, ni treba lagati, prirejati resnice, namerno napačno interpretirati raziskave, strašiti ljudi in ustvarjati moralne panike … kot to počnejo nasprotniki zakonika. Niti nam treba zavajati sodržavljank in sodržavljanov na stojnicah ali reducirati Družinski zakonik s 309-imi členi na tri člene. Suvereno ga lahko zagovarjamo, ne da bi se enkrat odmaknili od preverljivih dejstev.

Zmagali bomo!, ker je stroka ZA.

Vsaj tri pomembna strokovna združenja so podprla Družinski zakonik: Društvo socialnih delavk in delavcev, Društvo psihologov Slovenije in Slovensko sociološko društvo. Med podporniki zakonika pa najdete vsaj 50 vrhunskih strokovnjakov z različnih področij, ki jih zadeva Družinski zakonik, od družinskega prava do razvojne psihologije.

Zmagali bomo!, ker nas je vse več ZA.

Dobri dve leti si LGBT-gibanje v kampanji »Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.« združeno in poenoteno prizadeva za vrednote Družinskega zakonika. Prvič, odkar sem dejaven kot aktivist, in tega je 12 let, pa sem po odločbi Ustavnega sodišča doživel, da so naš elektronski poštni predal zasula pisma: »Kako lahko pomagam?« Oglašajo se prostovoljke in prostovoljci iz vseh koncev Slovenije. Od preprostih ljudi, mladih in starih, do strokovnjakinj in strokovnjakov z različnih področij. Ljudje so ZA in so pripravljeni aktivno pomagati. Še več, v dneh po odločbi smo strnili vrste številne progresivne nevladne organizacije in politične sile. Nastala je koordinacija, o kateri ste, zdaj ko to berete, iz medijev gotovo že slišali. Takšne podpore, takšne zagnanosti, energije in ustvarjalnosti v svojem življenju še nisem doživel.

Zmagali bomo!, ker se borimo za dobrobit vseh. Tudi nasprotnikov zakonika. Ker ne jemljemo nikomur, ampak dajemo še tistim, ki do zdaj niso imeli. Zmagali bomo!, ker ne stojimo križem rok, ampak smo se ZA postavili s trdim delom, zagnanostjo in predanostjo. Ker vem, da se bodo svobodomiselni ljudje udeležili referenduma in obkrožili ZA. In bodo s seboj pripeljal tudi svoje pomembne druge. Zmagali bomo, ker je argumentov toliko, da celo nasprotniki zakonika slednjega v 99 % podpirajo.

Zmagali bomo!, ker to dolgujemo vsem ponižanim samskim ženskam na referendumu o oploditvi z biomedicinsko pomočjo, ki so ga pred enajstimi leti vodili isti akterji, ki zdaj nasprotujejo Družinskemu zakoniku. Predvsem pa bomo zmagali, ker smo ZA in ker je po 23-ih letih intenzivnega dela za odpravo sistemske diskriminacije istospolnih parov in družin čas ZA zmago.

PS: Zmagali bomo!, če – in to je edini če – se bomo referenduma udeležili! Te možnosti nam zdaj, ko so nam že volitve, menda ne bodo ukradli. Ali pač?

Tags from the story
Written By
More from Mitja Blažič

Dragi dedek Mraz! WOOF!

KOLUMNA Ja, prav imaš, spet zamujam zadnji rok za oddajo, ampak saj...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja