Mediašit – Salome

MEDIAŠIT

Alka Vuica – strokovnjakinja za transseksualnost

 Salome je bila med svojo turnejo nabiranja denarja za operacijo spola 15. februarja gostja v oddaji As ti tud not padu?! na POP TV. Oddaja je bila učbeniški primer, kako vso transseksualnost zreducirati na vprašanje od/rezanja penisa, kot da gre za neko kaprico zmedenih najstnikov, ki še ne vejo, kaj bi radi. Bizovičar je Salomejino sogostjo Alko Vuica celo vprašal: »Ali vam ga je kaj uspelo spraviti na realna tla?« In Zrnec je na koncu ugotavljal, kako je še dobro, da je Salome že zgodaj začutila, da je ženska, in ne pes, ker bi si potem hotela dati namontirati rep in rilec.

Vrhunec oddaje je bil prispevek Alke Vuica. Popevkarica je z izrazom samooklicane strokovnjakinje za ženske in moške (pisale je neke kolumne na to temo in to ji zdaj daje vso potrebno kredibilnost!) izjavljala: »Zgrožena sem. Če bi vedela, sploh ne bi prišla. Ne morem verjeti, da si nekdo hoče odrezati nekaj tako lepega. … Ne delaj traparij. Prepovedala ti bom peti svoje pesmi.«

Ves čas je dala vedeti, da je Salomejin pogled in čutenje sploh ne brigata (kaj tvezi o človeku, ki ima občutek, da se je rodil v napačnem spolu), ko pa sama ve najbolje (kar pomeni, da ne zmore preko svoje zaplankanosti in predsodkov). Ko je rekla, da se mora s Salome še pogovoriti, je bilo jasno, da ne zato, da bi sama bolje razumela, ampak da bi jo prepričala, naj si ga ne odreže.

Vrhunec je Vuičin argument dosegel, ko je rekla: »Tudi dekleta ga potrebujejo, da jim je lepše. Ti pa si ga hočeš odrezati. Ne razumem.« Ja, več kot očitno ne razumeš. Kaj je to, če ne reprodukcija mačistične in heteroseksistične obsesije s penisom kot privilegiranim seksualnim dodatkom, ki so jo utrdila tisočletja slavljena penisa kot simbola moči, virilnosti, lepote itn.? Za patriarhalnega moškega je najhujša žalitev, če ga zmerjaš z žensko. Da je tak kot ženska! Kako bi si torej nek moški pri zdravi pameti želel postati ženska?! In če se moški odreče penisu – ali ne osredini svoje spolne želje na ženske – stori nezaslišano dejanje: odreče se privilegijem svojega spola in izda moškost. In Vuica, ki je očitno strastna pristašica heteronormativne matrice, je nad takimi ljudmi zgrožena. Transfobija, da crkneš!

Že takoj naslednji teden se je publika iste oddaje navdušeno smejala iskrenim željam po spreminjanju gejev v strejte in sožaljem za naše stanje, ki jih je v obliki izjemnih domislekov in verbalnih bravur izrekal Sašo Peče. Za Salomejino gostovanje na RTV SLO v oddaji Hri-bar pa se je bil član programskega sveta nacionalke Hubert Požarnik pridušal, da to bolj spada na psihiatrijo kot na javno televizijo.

Tags from the story
Written By
More from Andrej Zavrl

Bog, narava in človekove pravice

MEDIAŠIT  Vir: mladina.si Literarni zgodovinar in teoretik Janko Kos je najbrž edini...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja