Novice od tam (21)

hate_200ESČP o svobodi govora

V začetku februarja je Evropsko sodišče za človekove pravice razsodilo v primeru Vejdeland in drugi proti Švedski. Sodniki so s soglasjem odločili, da obsodba posameznikov, ki so razdeljevali letake z žaljivo vsebino za istospolno usmerjene, ne krši Evropske konvencije o človekovih pravicah. 10. člen omenjene konvencije, ki zagotavlja svobodo govora, ne ščiti tovrstnih aktivnosti, so odločili sodniki.

Mladi švedski državljani so v imenu organizacije Nacionalna mladina decembra 2004 v garderobne omarice dijakinj in dijakov neke srednje šole na Švedskem razdelili okrog 100 letakov. Na njih so bile navedene trditve, da je homoseksualnost »deviantno seksualno nagnjenje«, da ima »moralno destruktivne posledice za temelje družbe«, da je kriva za razvoj HIV-a in aidsa, in da skuša »homoseksualni lobi« relativizirati pedofilijo.

london_200Some People are Gay. Get Over It!*

 

Britanska lgbt-organizacija Stonewall je aprila londonske mestne avtobuse oblepila s slogani izjemno priljubljene kampanje Some People Are Gay. Get Over It*, katere namen je ozaveščati javnosti o nujnosti omogočanja sklenitve zakonske zveze za gejevske in lezbične pare.

Seveda so se s protikampanjo Not Gay! Ex-Gay, Post-Gay And Proud! Get Over it!**  takoj oglasile verske skupnosti. Vendar londonske mestne oblasti s sloganom protikampanje niso dovolile oblepiti mestnih avtobusov. Konservativni londonski župan Boris Johnston je ob tem dejal, da je London eno najbolj strpnih mest na svetu in nestrpno do nestrpnosti. Dodal je, da je žaljivo predpostavljati, da je biti gej bolezensko stanje, ki ga lahko pozdravimo, in da ni pripravljen, da bi tovrstna sporočila krožila po Londonu.

* »Nekateri so pač geji ali lezbijke. Sprijaznite se že s tem!«
** »Ne gej! Bivši gej, post gej in ponosen/-a! Sprijaznite se že s tem!«

walker_200Kalifornijska referendumska saga

V začetku februarja je tričlanski senat Zveznega prizivnega sodišča v San Franciscu z dva proti ena potrdil odločitev sodnika na prvi stopnji, ki je prepoved homoseksualnih porok v zvezni državi Kaliforniji na referendumu novembra 2008 označil za neustavno. Zvezni sodnik Vaughn Walker je leta 2010 odločil, da je bila odločitev kalifornijskih volivcev in volivk, ki so na referendumu z 52 odstotki večine prepovedali homoseksualne poroke, neustavna, ker ustvarja dva razreda državljanov z različnimi pravicami. Nasprotniki homoseksualnih porok so se pritožili, še posebej zaradi dejstva, da je sodnik Walker po odločitvi povedal, da je homoseksualec v dolgoletni partnerski zvezi.

Prizivni senat ni našel dokazov, da bi bil Walker zaradi tega pristranski. V odločitvi piše, da zvezna ustava skupnostim v ZDA omogoča sprejemanje večine zakonov, za katere velja, da so zaželeni. Vendar pa morajo biti razlogi za to, da se določene skupine ljudi obravnava različno, legitimni. V referendumski prepovedi homoseksualnih porok  naj legitimnosti ne bi bilo. Prizivni senat se je v odločitvi omejil le na kalifornijski referendum in ni odločal o širšem vprašanju ustavnosti homoseksualnih porok.

marriage_200Pravna regulacija istospolnih porok v Washingtonu

V začetku februarja so kongresniki in kongresnice v ameriški zvezni državi Washington izglasovali zakon, ki legalizira poroke istospolnih partnerjev. Zakon je že podpisala guvernerka Christina Gregoire in bo stopil v veljavo 7. junija letos, če nasprotniki in nasprotnice do 6. junija ne bodo zbrali več kot 120.00 podpisov za razpis referenduma. Washington je tako na poti, da postane sedma ameriška zvezna država, kjer bodo dovoljene istospolne poroke. Istospolne poroke so sicer v ZDA dovoljene v šestih zveznih državah: New York, Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont  in v prestolnici Washington DC. Še letos pa se glasovanje o legalizaciji istospolnih porok obeta tudi v New Jerseyju in Mainu. Koraki v nasprotni smeri se medtem obetajo v Severni Karolini in Minnesoti.

Rich_200In memoriam Addriane Rich

V 82. letu starosti je na svojem domu v Santa Cruzu v Kaliforniji umrla lezbično-feministična pesnica Adrienne Rich. Vzrok smrti so bili zapleti zaradi revmatoidnega artritisa, za katerim je zbolela pred leti.

Leta 1997 je zavrnila nacionalno priznanje s področja umetnosti (National Medal for the Arts) in takratnemu predsedniku ZDA, Billu Clintonu, napisala, da se v Ameriki s katastrofalno hitrostjo povečuje razkorak med bogatimi, ki imajo moč, in tistimi, ki so revni in moči nimajo. Prejela je številna priznanja, med njimi tudi Yale Young Poets Prize, National Book Award in Dorothea Tanning Award.

Nekaj njenih pesmi in člankov je prevedenih tudi v slovenščino. Med njimi pesniška zbirka Raziskovanje razvalin: izbrane pesmi, 1951-1999, ki jo je leta 2002 izdala Lambda, izbral in prevedel pa jih je Ciril Bergles.

hilary_200Clinton spet o pravicah gejev in lezbijk

Zunanja sekretarka ZDA Hillary Clinton je konec aprila med predavanjem na Univerzi Syracuze dejala, da so za veliko voditeljev afriških in azijskih držav pravice gejev in lezbijk ter tudi žensk »popolnoma tuj koncept«. Dodala je, da je prvi odziv voditeljev držav, da v njihovi državi ni teh ljudi. Sledi odgovor, da tudi če bi bili, jih ne bi želeli v svoji državi in bi se jih želeli znebiti, kolikor je možno hitro. Po njenem mnenju je govor o pravicah gejev in lezbijk v mednarodni areni nekaj novega, zato je z nekaterimi predstavniki in predstavnicami držav o tem težko govoriti.

Clinton je konec lanskega leta o pravicah gejev in lezbijk spregovorila v Združenih narodih. V takratnem govoru je izpostavila, da so vsi ljudje rojeni svobodni in imajo enake pravice in dostojanstvo ter imajo pravico zahtevati tisto, kar je danes eden zadnjih izzivov boja za človekove pravice. Pri tem je izpostavila, da biti gej ni zahodni izum, ampak človeška realnost.

nunsense_200Nune o radikalnih feminističnih temah

Sredi aprila je Kongregacija za doktrino vere v Vatikanu objavila oceno dela krovne organizacije ženskih verskih skupnosti v ZDA, Leadership Conference of Women Religious. V oceni so zapisali, da je skupina s 1.500 članicami, ki predstavljajo 80 % redovnic v ZDA, pod vprašaj postavila cerkvena nauka o homoseksualnosti in o svečeništvu, ki je rezervirano samo za moške. Po njihovem mnenju so članice skupine promovirale »radikalne feministične teme, ki so v neskladju s katoliško vero«. Redovnicam so očitali še, da v javnih izjavah nasprotujejo ali prevprašujejo izjave škofov, ki so »avtentični cerkveni učitelji vere in morale«.

V oceni je omenjena še organizacija Network, katoliški lobi za socialno pravičnost, ki so ga ustanovile redovnice. Ta se je po oceni Vatikana v sodelovanju s krovno organizacijo preveč posvečala revščini in ekonomski nepravičnost, medtem ko je molčala o splavu in istospolni poroki.

spitzer_200Dr. Spitzer: »Kritike moje študije točne«

Dr. Robert Spitzer, ki je leta 2001 javnosti predstavil »študijo« z naslovom »Ali lahko nekateri geji in lezbijke spremenijo svojo spolno usmerjenost« in ob tem sprožil burne reakcije stroke, je v začetku aprila letos svoje ugotovitve preklical.

»Če se ozrem nazaj, moram priznati, da so bile kritike moje študije v veliki meri točne,« je za revijo The American Prospect povedal dr. Spitzer. »Ugotovitve iz študije so lahko samo dokaz za to, kar so osebe, ki so se podvrgle »terapiji eksgej«, povedale o njej in nič drugega.« Dodal je, da je ponosen, da je bil eden glavnih akterjev pri črtanju homoseksualnosti s seznama duševnih motenj, zdaj pa se kot upokojenec pri osemdesetih boji, da bi raziskava iz leta 2001 omadeževala dediščino njegovega dela in prizadela mnoge. »Ponesrečeni poskusi posameznikov, da bi se znebili homoseksualnih občutij, so namreč lahko nevarni,« je povedal dr. Spitzer, in poudaril, da nima nobenega dvoma v pravilnost boja proti klasifikaciji homoseksualnosti kot duševne bolezni leta 1973.

Spremljajte aktualne novice na blogu Narobe (www.narobe.si) in na Narobe Facebooku.
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Veto na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni bil izglasovan

Včeraj državne svetnice in državni svetniki s 23 glasovi proti in 14...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja