Novice od tam 7

Umrla je Del Martin

V prejšnji številki Narobe smo poročali o poroki med triinosemdesetletno Phyllis Lyon (desno) in sedeminosemdesetletno Del Martin (levo), ki sta bili prvi istospolni par, ki se je poročil v San Franciscu junija letos. 28. avgusta je Del Martin umrla.

Del in Phyllis, obe novinarki, ki sta bili skupaj 55 let, sta pionirki ameriškega lezbičnega gibanja. Soustanovili sta prvo lezbično združenje Daughters of Bilitis, v šestdesetih sta se borili s homofobijo v ameriški Ženski organizaciji, v sedemdesetih sta ustanovili zdravstveni dom za lezbijke, sta pa tudi avtorici dveh knjig Lesbian/Woman in Lesbian Love and Liberation. Eden od najbolj odmevnih Delinih člankov je bil objavljen v Advocate leta 1970. V njem je opozorila na naraščajoč moški šovinizem znotraj gejevskega in lezbičnega gibanja.

 Umrl je Tony Duvert

Umrl je francoski pisatelj Tony Duvert, rojen 1945. 20. avgusta so ga našli v njegovi hiši v vasici Thoré-la-Rochelle, šele nekaj tednov zatem, ko je umrl, verjetno naravne smrti. Bil je velik zagovornik pravic najstnikov in otrok do seksualnosti. Največ knjig je objavil v sedemdesetih, še v času seksualnih svoboščin, kasneje pa so ga obtoževali pedofilije. Leta 1990 se je umaknil iz družabnega življenja in prenehal objavljati. Zanimanje zanj sta v zadnjih letih obudila ameriška avtorja Denis Cooper in Bruce Benderson, ki ga je tudi prevajal v angleščino. Slovenski prevod Duvertovega romana Dnevnik nedolžneža bo predvidoma pozimi izšel v zbirki Lambda.

Mavrična Evropa

Letošnji Europride se je odvijal v švedski prestolnici, otvorili pa so ga švedska ministrica

za evropske zadeve, princ Manvendra Singh Gohil, eden prvih deklariranih gejev v Indiji, ter univerzitetna profesorica in aktivistka dr.Tina Rosenberg. Slovenijo je na prireditvi zastopala Nataša Velikonja z esejem Evropa je dolgočasna, ki je objavljen tudiv marčevski številki Reartikulacije. Vrhunec dogajanja je bila parada, ki se je je udeležilo približno 850.000 ljudi z vsega sveta. [foto: Micke Kazarnowicz]

 Mavrica praznuje

Letos mineva 30 let, odkar je ameriški umetnik Gilbert Baker izdelal prvo mavrično zastavo kot simbol gejevske in lezbične skupnosti. Originalna zastava je imela 8 črt, pozneje pa se je število zmanjšalo na 6, saj rožnata barva v večini tiskarn ni bila na voljo, turkizno pa je pri navpičnem obešanju običajno zakril drog. Tako imamo danes sodo število barv, ki predstavljajo raznolikost znotraj LGBT skupnosti. Zastava ima mnogo različic, med drugim tudi tisto s črno črto v spomin na žrtve AIDSa. Leta 2004 so gejevski aktivisti odpluli na nenaseljene otoke vzhodno od Avstralije (Coral Sea Islands) in z dvigom mavrične zastave simbolično razglasili žepno državico z imenom Kraljestvo gejev in lezbijk. Ob tridesetletnici mavrične zastave je njen idejni oče za Europride izdelal kar 100-metrsko zastavo iz osmih originalnih barv. [foto: Micke Kazarnowicz]

 Ohcet

V Los Angelesu se je poročil najbolj znan hollywoodski lezbični par, komičarka Ellen DeGeneres in igralka Portia de Rossi. No, prevelike ohceti pa le ne bilo, saj sta v nasprotju z drugimi slavnimi kolegi na poroko povabili le 19 gostov. Lezbični minimalizem, pač.

Pozor, peder za volanom!

26-letni Italijan, ki je med pregledom zdravnikom razkril, da je gej, je zaradi tega izgubil pravico do vozniškega dovoljenja. Informacija je namreč pripotovala do Ministrstva za promet, ki mu je ukazalo ponovno opravljanje izpita zaradi »motene spolne identitete«, po uspešno opravljenem izpitu pa so mu zaradi njegove homoseksualnosti dovoljenje podaljšali zgolj za eno leto. Sodišče je nato končno razsodilo, da mora ministrstvo oškodovancu plačati 100.000 evrov odškodnine zaradi »očitne diskriminacije«. Brez komentarja.

Lezbična soseska

Olivia, turistična agencija in glasbena založba v lezbičnih rokah, se je sedaj preusmerila še v trgovanje z nepremičninami. V Arizoni namreč prenavljajo stanovanjski kompleks, ki bo namenjen predvsem lezbijkam. 334 stanovanj je sicer na voljo vsem, vendar pa podjetje cilja predvsem na lezbijke vseh starostnih skupin. Če ne veste kam z denarjem, ali pa morda mislite, da vas štiriindvajseturna obkroženost z lezbijkami ne bi popolnoma spravila ob živce, si novo domovanje lahko zagotovite s pologom 10.000 ameriških dolarjev.

 LGBTVodka

Kot da ne bi bili klubi že zdaj polni dodobra nacejenih tet, so se pri Absolut Vodki znova odločili podpreti alkoholizem med LGBTji. Že pred leti so običajno steklenico v reklami okitili s pernato boo, zdaj pa je pred nami omejeno število prav posebnih mavričnih steklenic, s katerimi želi proizvajalec »proslaviti raznolikost«. V tem primeru bo sicer verjetno šlo bolj za raznolikost partnerjev, ki jih boste pijani odvlekli na vece, pa vendarle. Zdaj seveda vsi željno čakamo še na mavrične cigarete in McDonald’sov mavrični menu (s priloženo igračko, se ve).

In fantova najljubša srajca je zdaj spet snežno bela …

V zadnjem času imamo opravka s kar nekaj simpatičnimi oglasi, ki pa so bili zaradi svoje vsebine prepovedani ali umaknjeni s programa. Prvi je reklama za majonezo proizvajalca Heinz, ki si jo lahko ogledate na Youtube (Heinz mayo) in v kateri en očka pripravlja otrokom malico, drugi pa se odpravlja v službo. Ampak glej ga zlomka, ker se pred odhodom očka poljubita, so puritanci zagnali cel halo, ker naj reklama ne bi bila primerna za otroke. Podjetje jo je posledično umaknilo s programa.

Nekaj podobnega se je junija zgodilo tudi na Hrvaškem, ko televizijska postaja HTV ni želela predvajati spota za letošnji sedmi Zagreb Gay Pride. Kot je pojasnil direktor HTV Vanja Sutlić,  bi »lahko spot zaradi svoje nejasnosti ustvaril več odpora kot strpnosti do pripadnikov spolnih manjšin«. Mnogo bolj verjetno je sicer, da je bil sporen enosekundni poljub dveh moških, ki predstavlja le neznaten delček posnetka.

Malce bolj razveseljiv pa je nov Ikejin katalog Family Life 2008. Ta med različnimi opremljevalci stanovanj – od hetero družin do samskih – prikazuje tudi Pacheca (39) in Johna (43), ki bosta za par sto evrov kupila nov stol, zofo in pomivalno korito. Vse v stajliš rumeni barvi.

Lezbični samomori

Potem ko sta maja letos dve indijski lezbijki umrli objeti v požaru, so aktivisti razkrili še več podobnih primerov. V indijski zvezni državi Tamil Nadu naj bi samo letos samomor storilo osem lezbijk, v zadnjih desetih letih pa naj bi si življenje vzelo kar 35 lezbičnih parov. Nekaj pogumnih žensk se je zato odločilo nastopiti proti patriarhalni in predsodkov polni indijski družbi in ustanovilo krizni center za lezbijke, s pomočjo katerega bodo poskušale ozaveščati lezbijke o njihovih pravicah in jim svetovati.

 Homoseksualec na olimpijskih igrah

Krščanske spletne strani nas kar ne nehajo zabavati. Večina verskih skupnosti namreč nasprotuje uporabi besede gej in kot nadomestek striktno uporablja besedo homoseksualec. Pri American Family Association so šli celo tako daleč, da so na svojo spletno stran namestili avtomatski sistem, ki besedo »gay« po hitrem postopku zamenja z besedo »homosexual«. Problem se seveda pojavi, ker gay v angleščini ne pomeni le istospolno usmerjenega moškega, temveč služi tudi kot pridevnik »vesel« … in kot priimek. Tako se je na spletni strani pojavil zanimiv članek o tem, kako se je Tyson Homoseksualec uspešno prebil skozi kvalifikacije za olimpijske igre. Homoseksualec je pretekel 100 metrov z izjemnim rezultatom 9.68. »To mi veliko pomeni,« je dejal petindvajsetletni Homoseksualec. Pri AFA so potem »to besedo«, kot so jo poimenovali, začasno odstranili iz sistema, saj z njo ni »nič narobe, če se ne uporablja kot sopomenka za ljudi, ki prakticirajo homoseksualen življenjski slog«. Beseda lezbijka pa naj ne bi bila problematična. Kakorkoli že, Homoseksualec se na koncu ni uvrstil v finale OI zaradi poškodovane kite v podkolenskem zgibu. Smola pa taka. Je pa na igrah nastopil Avstralec Matthew Mitcham (na fotografiji), edini javno outiran gej, in v skokih v vodo osvojil zlato. Čestitamo! [foto: Attaboy]

 M, Ž in T

Nekatere tajske srednje šole so se zaradi večjega števila transspolnih dijakov odločile, da jim omogočijo zasebnost v obliki ločenih stranišč. Na njih je nalepljena podoba, ki jo sestavlja pol moškega in pol ženske, nahajajo pa se med ženskimi in moškimi sanitarijami. Šole so se za takšen korak odločile, ker so transeksualce na moških straniščih zafrkavali, zato so pričeli uporabljati ženska, kar pa je bilo neprijetno deklicam. Kot poročajo mediji so transeksualni učenci z novo ureditvijo zelo zadovoljni, kar se pozna tudi na kakovosti njihovega dela v šoli.

Novi Transforum

Reška LGBT organizacija LORI je ustanovila nov forum za transeksualne in interseksualne posameznike. Na forumu bodo med drugim objavili različne informacije, brošure in besedila na temo spola, spolne identitete, izražanja, hermafrodizma in podobno. Uporabnik foruma lahko postanete s prijavo na spletni strani www.lori.hr.

 Tu-mi-daj

Za vse tiste bolj sramežljive priporočamo izlet na Poljsko, kjer vam bo tale krajevna tabla znatno pripomogla k razlagi o tem, kaj natančno imate v mislih, ko pričnete mencati z »A bi midva mogoče… no… mislim… tako, no….erm….«. Če se vam zdi Poljska predaleč, se lahko zapeljete na sever Avstrije. Blizu Salzburga je vasica Fucking (ne, ni hec), ki jo je nek avgustovski večer obiskalo nekaj domačih gejevskih aktivistov. Zaradi teme niso opazili nobenega, ki bi …

Novice od tu ureja Anamarija Šporčič – Janis. Pisali so Roman Kuhar, Brane Mozetič in Janis.
Tags from the story
More from Anamarija Šporčič - Janis

Recenzije: Plošča 11

Placebo – Battle for the sun Rokerski pregled poletja pričenjamo z androginim...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja