Priporočila za boj proti homofobiji v Evropski uniji

equal

Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve je včeraj objavil poročilo o načrtih EU za boj proti homofobiji in diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete. Poročilo temelji na desetih zahtevah Evropskega parlamenta iz preteklih treh let za izdelavo načrta oziroma strategije za uvedbo enakopravnosti LGBTI oseb v EU. Strategije EU za enakopravnost trenutno že obstajajo na področjih integracije Romov, diskriminacije zaradi invalidnosti in enakopravnosti spolov.

Neobvezujoče poročilo, ki ga je odbor sprejel včeraj, poziva Evropsko komisijo k izdelavi predlogov za nediskriminacijo na področju zaposlovanja, izobraževanja, zdravja in dostopnosti dobrin ter storitev, na področju državljanstva, družine in svobode gibanja, svobode združevanja in izražanja, sovražnega govora in zločinov iz sovraštva, azila in migracij ter zunanjih zadev.

Roberta Metsola, predstavnica poslanske skupine ELS v Evropskem parlamentu, je povedala, da se LGBTI osebe v Evropi soočajo z resnimi težavami, kot so diskriminacija, nasilje in nadlegovanje, kar je treba nasloviti. Ulrike Lunacek, avtorica poročila in ena od predsednic Skupine za LGBT pravice v Evropskem parlamentu (Intergroup on LGBT Rights), pa je dodala, da bi to poročilo moralo spodbuditi Evropsko komisijo, da bi končno predstavila koherenten pristop k zaščiti človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualk in biseksualcev ter trans in interseksualnih oseb. Še posebej pa jo veseli, da je odbor to poročilo sprejel z veliko večino.

O poročilu se bo v Evropskem parlamentu glasovalo v prvih mesecih prihodnjega leta in upamo, da bo EU izbrala dobro in učinkovito strategijo boja proti diskriminaciji LGBTI oseb.

 

Viri:

Napis na sliki: Moja seksualnost je moja stvar, naše enake pravce pa tvoja. 

More from Urška Balažic

Prva istospolna poroka v Urugvaju

Urugvajski kongres je aprila letos sprejel zakon, ki legalizira poroke istospolnih partnerjev....
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja