Sovražni govor za začetnike 14

sovrazni_govor_600

Šolski primer sovražnega govora je izjava poslanca, ki je med razpravo o predlogu družinskega zakonika omenil istospolna partnerja, ki posvojita otroka ter namignil, naj si predstavljamo tega ubogega fantka, kako se kopa v kadi z očkoma.

Ko nekdo, ki se ne poglablja v dejstva o življenju istospolnih družin, sliši kaj takega izjaviti priljubljenega politika, mu bo kmalu verjel. Če politikov s kakšnim neprijetnim vprašanjem ne ustavijo niti novinarji, bodo ti laži, polresnice in natolcevanja nemoteno širili naprej. Skupaj s tem pa nestrpnost in sovraštvo. Ko bo namreč teta Tanja nekajkrat slišala, da so istospolna partnerstva nenaravna in da istospolno usmerjeni potrebujejo zdravljenje, bo začela trdno verjeti v to. Kako tudi ne, ko pa je to po televiziji izjavil njen najljubši politik! Tanja bo postala goreča nasprotnica ne le posvojitev in porok, temveč na splošno sovražna do lezbijk in gejev. Ko bo srečala soseda, se bo obrnila stran. Zanj se vendar govori, da je peder!

Poslančeva izjava pa vsebuje vse elemente sovražnega govora tudi v teoriji. Omemba gejevskih očkov z otrokom v kadi namreč ni drugega kot (sicer neizrečeno) namigovanje na pedofilijo. Že sama misel na to pri vseh nas zbuja hud odpor. Zato lahko neupravičeno primerjavo označimo kot poskus degradiranja in spodbujanja nasilja oz. škodljivih dejanj proti določenim osebam. Prvi pogoj, da lahko izjavo označimo za sovražni govor, je izpolnjen. Ker se na pedofilijo ne bi spomnil nihče, če bi poslanec namesto gejevskih očkov v kad postavil očka in mamico, je izpolnjen tudi drugi pogoj, saj gre za nestrpnost oz. sovraštvo, ki temelji na spolni usmerjenosti. Izjava je uperjena v določeno skupino ljudi in to z namenom, da bi bila tej skupini povzročena škoda. A poslancu bi bilo – tudi če ga ne bi ščitila imuniteta – zelo težko dokazati namen, če bi se ta izjava znašla pred sodiščem. Kadar ne gre za fizično nasilje, je škodljive posledice sovražnega govora zelo težko opredeliti in dokazati. A če novi družinski zakonik ne bo sprejet, bo s tem celotni glbt-skupnosti povzročena ogromna škoda. Zaradi vsega tega je toliko pomembneje, da nestrpno in sovražno izražanje prepoznavamo ter da se ob takšnih izjavah oglasijo in jih (vsaj) moralno ostro obsodijo predstavniki civilne družbe ter ugledni politiki. S kazensko zakonodajo in sodišči si pri preprečevanju posledic sovražnega govora, kadar to niso ravno razbite šipe ali počene kosti, namreč ne moremo prav dosti pomagati.

Tags from the story
Written By
More from Alma M. Sedlar

O pedroljubkah in zdravljenju lezbičnosti

SKRITA KAMERA Testiranje spletnih svetovalnic Ko sem pred davnimi leti ugotovila, da...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja