Muca Maca 2 ali brez dlake na jeziku

TEATER

Produkcija: Zavod za kulturo Maribor in KUD Teater G, igra in režija: Martina Ipša in Tina Gorenjak, premiera: Gledališče Medvode, 1. marec 2009

Tokrat sta svoje moči in predvsem veliko duhovitosti združili vrhunska stand up komičarka Martina Ipša in prepoznavna dramska igralka Tina Gorenjak. Muca Maca 2 ali brez dlake na jeziku je nadaljevanje prve velike uspešnice Tine Gorenjak Muca Maca ali brez ljubezni mi živeti ni, ki je pustila nepozaben pečat na slovenski medijski in gledališki sceni. Tokrat pa sta tukaj dve popolnoma različni ženski, s popolnoma različnimi pogledi na moške, ženske in … še marsikaj. Tudi zato se jima je posrečilo narediti predstavo, ki je novum v množici slovenskih popularnih komedij. Če Tina ugotavlja, da so s protikadilskim zakonom moški manj lepi, saj jih v lokalih ne zakriva več dim, Martina pripoveduje, kako je, če pripelje domov punco, ki vidi predvsem to, kar je potrebno popraviti. Dva dokaj različna pristopa se slednjič zlijeta v zabavno in drzno komedijo, v kateri zares lahko uživamo vsi, ne glede na spol ali spolno usmerjenost.

Ocena: ♦♦♦♦

 Pogovor z Martino Ipša in Tino Gorenjak

Kako sta prišli na misel o skupni predstavi, v kateri združujeta dva pristopa, igralskega in stand-up?

Martina: Misel se je porodila, ko sem jaz Tino začela spraševati, zakaj se ne začne ukvarjati s stand up komedijo in seveda je ona odgovorila z vprašanjem o tem, zakaj jaz ne bi igrala. In potem sva rekli, zakaj pa ne predstava, kjer bo tudi stand up komedija. In rodila se je Muca Maca 2.

Tina: Sva popolnoma različni ženski, s popolnoma različnimi pogledi na svet, moške in ženske. V poplavi predstav z vsebino o moško-ženskih odnosih, bi sama težko našla nekaj novega in zanimivega. Martina je bila moja absolutna inspiracija in jaz verjetno njena.

Zakaj je preigravanje stereotipov vedno tako zabavno in se pravzaprav nikomur ne zameri?

Martina: Morda, ker je pri stereotipih včasih tako, da se sploh ne zavedamo, da so stereotipi. Uporabljamo jih vsak dan, jih sprejemamo in tudi nevede širimo naprej. Zato se mi zdi pomembno jih poudariti, saj jih od zunaj morda prej opazimo in se jih zavemo. In seveda je zabavno, saj se nasmejimo, ko nekaj prepoznamo kot resnico. (Smeh.)

Tina: Če imaš svoje lastno mnenje, lahko govoriš o kateri koli tabu temi. Sva se pa na začetku zavedali, da ni nujno, da bi bili odzivi samo pozitivni. Homoseksualnost, zlasti ženska, je še vedno tema, o kateri se govori med vrsticami. Vendar je bil odziv neizmerno pozitiven! Gotovo pa je za tako pozitivno sprejemanje te teme zaslužna Martina, ki o odnosu s partnerko govori spontano in brez dlake na jeziku.

Tudi vidve sami nastopata v vlogah prave mačke in prave lezbe – sta našli skupne točke v humorju?

Martina: S Tino se enkratno razumeva. Ujeli sva se že pri prvem pogovoru, tako da skupnih točk ne manjka. Je pa res da ima Tina enkraten smisel za humor, ki meni super ustreza, tako da je že vsak najin pogovor zelo zabaven.

Tina: Menim, da sva vsaka na svoj način ženski, ki ne živiva po ustaljenih tirnicah, ljubiva še neodkrito, predvsem pa življenje jemljeva s kar največ duhovitosti – tako za odrom, kot na njem. Najino sodelovanje je čudovito, saj je Martina iskrena in predana ustvarjalka.

Koliko je potrebno razgaliti samo sebe v taki predstavi?

Martina: Kar se tiče Tine, jaz podpiram čim več golote, hehe, ampak mislim, da ne govoriva o tej goloti. Stand up komedija je nasploh taka, da se moraš zelo razgaliti in tudi najini dialogi so taki, da se morava čutiti. Zato je biti odprt nujno potrebno.

Tina: Stand up že tako temelji na lastnih izkušnjah, ki jih seveda malo prirediš. Sama ponavadi pomešam več različnih zgodb, čeprav te včasih govorijo o eni osebi. Toda že pri predstavi Muca Maca 1 ali brez ljubezni mi živeti ni, v kateri so bile tri zgodbe bolj ali manj izmišljene, se je zgodilo, da so mi gledalci rekli: Hvala, ker si o tem spregovorila, mislila/mislil sem, da je to samo moja izkušnja. Življenje je pač lahko zabavno, četudi je zapleteno, če ga le pogledaš s svetle strani.

Kakšne so dozdajšnje reakcije občinstva?

Martina: Reakcije do zdaj so enkratne. Mislim, da sva naredili nekaj drugačnega in nekaj takega, kar je morda malo manjkalo, in predvsem zelo zabavnega. Smeha pa ni nikoli preveč. (Smeh.)

Tina: Skupaj nama je, sodeč po odzivu gledalcev, uspelo presenetiti in nasmejati občinstvo.

Tags from the story
Written By
More from Suzana Tratnik

»Razfukali bomo mizo in se vsi posedli na tla!«*

KOLUMNA Dekonstrukcija neke ideologije Draga Suzana, kot gotovo že veš, smo te...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja