Mediašit

V brezplačniku Dobro jutro so 5. julija objavili komentar Marjana Jermana Parada (ne)strpnih, v katerem Jerman med drugim »opravičuje« nasilje po paradi ponosa z nestrpnostjo, ki so jo odražali nekateri transparenti na paradi. S tovrstnimi napisi naj bi po njegovem spodbujali strasti prenapetežev. Na Jermanovo pisanje se je odzval voditelj letošnje parade Seku M. Condé, vendar Dobro jutro njegovega pisma nikoli ni objavilo. V Narobe ga objavljamo v strnjeni različici.

 Retorika (ne)strpnosti

Človeštvo se menda razvija. Menda se uči na napakah preteklosti. Menda pravim zgolj zato, ker se vse bolj kaže, da obči zgodovinski spomin Slovencev ne seže prav daleč …

Naj že na začetku povem, da sem kot moderator sodeloval na letošnji paradi, vendar moje pisanje in moja udeležba na paradi ni pogojena z ničimer drugim, kot z dejstvom, da v civiliziranih družbah obstaja nekaj, čemur rečemo človekove pravice, za katere se menda bori vsak posameznik.

Jerman v svojem razmišljanju zapiše: »Seveda pa bi morali biti organizatorji in udeleženci tako imenovanih parad ponosa nekoliko bolj kritični do sebe in svojih početij. Morda so za kakšen incident krivi tudi sami. Ozrimo se samo na transparente, ki jih nosijo in z njimi pritegnejo še večjo pozornost.« Nonsense, ki ga zapiše Jerman, lahko zraste samo na zelniku nekoga, ki ne razume smisla pojma ‘protest’. Mar ni namen opozarjanja na kršenje človekovih pravic prav v tem, da se na kršitve opozori? Da protestniki pritegnejo pozornost? Predstavljajte si Martina Luthra Kinga, Roso Louise McCauley Parks ali pa Mahatmo Gandhija, ki v svojem protestu zoper krivico ne bi pritegnili pozornosti! Predstavljajte si sufražetke in ostale borke za žensko volilno pravico. Kaj je protest brez pozornosti širše javnosti? 

Jerman se je namrdnil tudi ob sporočilih transparentov kot so Vesel sem, da sem gej, in v isti sapi dodal, da je sam vesel, da ni gej in da tega ne razglaša na velikem transparentu. Razlika, na katero ste, gospod Jerman, pozabili, je v tem, da bi se lahko vi s transparentom, na katerem piše Vesel sem, da nisem ge,j postavili sredi Prešernovega trga, odparadirali po vsej Ljubljani in nikjer ne bi naleteli na ljudi, ki bi vas zaradi vaše spolne usmerjenosti pretepli ali ozmerjali. Še homoseksualci ne! Če vas je res kaj v hlačah, poskusite isto s transparentom Vesel sem, da sem gej!

Jermana je zmotil predvsem napis na transparentu: Raj sam Salome kot Simona Weiss! Izvor tega zapisa je v oddaji Trenja, v kateri je bilo govora o družinah in v kateri je Simona Weiss trdila, da bi (menda zgolj istospolni) starši morali razmisliti, kakšne posledice bodo njihovi otroci trpeli v družbi zaradi spolne usmerjenosti staršev. Vrstniki bi se menda lahko norčevali iz njih. Prav zaradi tega stavka sem namenil vso podporo LGBT skupnosti! Kot temnopolt sem namreč prepričan, da se moje starševsko ozadje vidi dosti bolj kot to, ali ima otrok dva očeta ali dve mami. Po besedah Simone Weiss bi morali moji starši torej razmisliti, ali naj sploh imajo otroke, češ vrstniki bi se lahko norčevali iz njih. Po njenem bi bilo bolje, da me ne bi bilo. Res je, marsikaj bi mi bilo prihranjeno …  Ampak ali vas to ne spominja na že (menda) preživeto zgodovino? 

V nadaljevanju se Jerman sprašuje, če je ves cirkus s parado sploh potreben. Če se ne da morda drugače opozoriti na diskriminacijo. Alternative seveda ne predlaga. Kako bi jo sploh predlagal, ko pa hiti pisati, da homoseksualci po njegovem »skromnem mnenju s tovrstnimi paradami pri mnogih ljudeh podžigajo nestrpnost in sovraštvo«. Prav ste zapisali – res je »skromno« mnenje. Kot temnopoltemu Slovencu, ki ga predvsem zanimajo pravice drugačnih, se mi v spomin prikrade pohod Martina Lutra Kinga na Washington. Pohod, ki je zaznamoval boj temnopoltih Američanov, pohod, ki so ga mnogi obsojali, pohod, na katerem so mnogi na temnopolte pljuvali kot na pse, pohod, na katerem so mnoge pretepli in odpeljali v zapor. Lahko mi očitate, da primerjam dva povsem drugačna boja, ki sta potekala v povsem drugačnih obdobjih. Res je, vendar pa so človekove pravice večne, mar ne? Ne ozirajo se ne na čas in ne na žrtve. Pohodi za pravice se dogajajo vsak dan, samo izza ograje ignorance je potrebno pogledati!

Jerman se v svojem zapisu sprašuje tudi, kako trapasto bi izpadlo, če bi pohod organizirale prostitutke in z njim opozorile na njihov nerožnat položaj v družbi. Hkrati predlaga nekaj napisov za njihove transparente: Vesela sem, da sem prostitutka. Ob tem ga bolj skrbi, kaj bi ob paradi prostitutk rekle zgledne meščanke, ne pa, da so številna dekleta v prostitucijo brutalno prisiljena. Ne skrbijo ga porazni ekonomski razlogi, ki ženske silijo v prodajo lastnih teles. Vse bolj se me loteva občutek, da je Jerman samo še eden tistih, ki podpira boj za človekove pravice vseh in vsakogar, samo da je ta boj skrit. Daleč od oči. Da le ne zmoti vseh ostalih, zglednih in normalnih. Ali pa mu boj za pravico pride prav samo takrat, ko je potrebno pripraviti kak prispevek. Temu bi nekateri rekli dobičkarstvo na račun tuje nesreče.

Na začetku sem opozoril na slab zgodovinski spomin, ki ga premore slovenski živelj. Pa vendar ni potrebno iti daleč. Pred nekaj tedni je bila obletnica afere JBTZ, ki je imela za posledico med drugim tudi ustanovitev odbora za človekove pravice. Se, spoštovani gospod Jerman, spomnite katerega izmed zapisov na transparentih, ki jih je takrat na Kongresnem trgu držala množica? Se vam je zdel kateri izmed njih trapast? Posledica tistih protestov (lahko bi jim rekli tudi parada) je bila osamosvojitev naše države. Države, ki je letos predsedovala večkulturni, večetnični, večspolni in večrasni Evropski uniji. Udeleženci parade ponosa ne zahtevajo države, ne ekskluzivnih pravic. Zahtevajo le tisto, do česar imajo pravico. Do dostojnega in enakovrednega življenja, navkljub retoriki nestrpnosti s plašnicami opremljenih »pravičnikov«!

 Gejevski lobij

Dan pred volitvami je Žurnal objavil intervju z novinarjem Aleksandrom Lucujem »Gejevski lobij je močan in v vzponu«. Lucujeve nebuloze – pove tako ali tako nič, še najmanj, kdo je »gejevski lobij« – doživijo vrhunec v izjavi »Homoseksualnost je sicer naravna stvar, ampak je bolj razvita med premožnejšimi sloji, ker je to zelo drag način življenja.« Tovrstnih idiotizmov ne nameravamo komentirati, o gejevskem lobiju pa je tako ali tako že vse povedala Suzana Tratnik v svoji kolumni v Narobe 6. Če ste jo spregledali, jo preberite tule.

 

Tags from the story
Written By
More from Seku M. Conde

Vse bom tajil, samo, da izvem …

REPORT Zapiski o zamolčanem ali biti gej v Zahodni Afriki Priznam. V...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja