Rumeni lakasti čeveljci – X. del

Objavljamo zgodbe iz avtobiografskega romana v nastajanju z naslovom Rumeni lakasti čeveljci avtorja Aleša Čakša.

 

Temno zelena srajca z rdečimi vrtnicami

Glava je bila polna, misli so mu švigale na tisoč koncev. Od silnega vznemirjenja sploh ni mogel zaspati. Komaj je verjel, da je konec. Eno leto se je zanj vleklo kot desetletje. Matki je naročil, naj mu v zadnjem paketu pošlje temne kavbojke in temno zeleno srajco z rdečimi vrtnicami, ki jo je videl v ljubljanski veleblagovnici med vojaškim dopustom, preden je Zadar zamenjal za Surdulico. Da, Surdulico, mesto na koncu sveta, uradno pa blizu srbsko-bolgarske meje. Za ‘prekomando’ se matki ni izšla želja, da bi sina obdržala bliže Sloveniji. Zjutraj je bil Filip dobro volje, tako zelo dobre volje, da se ne spomni, kdaj nazadnje je bil tako radosten. Užival je v pogledih fantov, ki so ga opazili v njegovi izbrani srajci. Nihče ni imel žaljive pripombe, čeravno je bila srajca ne ravno zelo moška. Filipu je bilo docela vseeno, čutil je krila svobode in čez nekaj minut je zapustil vojašnico.

Študent

Ko se je konec septembra pojavil na Fakulteti za družbene vede, je ugotovil, da se mora še enkrat vpisati v prvi letnik. Vpisal se je že pred vojsko, a vmes se je FSPN preimenoval v FDV. Ena zmešanka iz referata ga je takoj nadrla, da nima kaj spraševati, naj gre v vrsto in počaka. Predavalnice so pokale po šivih od študentov. Čutil je posebno zadovoljstvo ob dejstvu, da bo študent, da bo spoznal nove ljudi, prijatelje morda. Dokončno je opravil tudi s homoseksualnostjo. Tega, da je gej, ni obešal na veliki zvon, to se mu ni zdelo potrebno, nikomur, ki ga je o tem spraševal, pa svojega gejevstva ni zanikal. Na vrsti, da pove, kaj je, je bila le še matka. Zavlačeval je samo zato, ker je vedel, da bo ob razkritju prizadeta. Že brez tega se je matka znašla na novi življenjski prelomnici. Prav vse ji je šlo narobe, za njo so prišle vse njene nespametnosti. Takrat Filip še slutil ni, kaj vse ju s sestro čaka zaradi matkinih napačnih odločitev.

S polnimi pljuči

Filip je dihal nov zrak življenja. Na faksu je spoznal veliko zanimivih ljudi, punc in fantov. Z nekaterimi se je hitro spoprijateljil. Nekaj predmetov mu je zelo ležalo, veselil se je učenja zanje, nekaj predmetov pa ni jemal preveč resno in vedel je, da se bo zanje potrudil le toliko, da bo v indeksu šestica. Bil je odločen, da posrka kar največ znanja, da bo čim prej dober novinar. Zavedal se je, da bo moral med študijem tudi delati, saj matka ni imela denarja zanj, še zase in za sestro ga ni imela dovolj. Poleg tega je želel čim prej od doma, Filip se je počutil čedalje bolj utesnjenega. Hotel je svoj mir, zase, za študij. Kot študent se je počutil svobodnega. Tudi kot gej se je na faksu počutil sproščeno. Družil se je s sošolci, ki se jim je zdelo gejevstvo nekaj povsem normalnega. Sicer je pričakoval, da bo na faksu glede homoseksualnosti vse mnogo lažje, a je bil vseeno presenečen nad odprtostjo sošolcev. Z njimi je snoval tudi prva potovanja, ki si jih je zelo želel. Zanimali so ga novi svetovi.

Matka

Študij mu ni povzročal posebnih težav. Z učenjem ni pretiraval, najraje je imel predmete, povezane z novinarstvom in kulturo. Precej več težav pa je imel z matko. Začela se je zgubljati. V službi so ji grozili z disciplinsko komisijo, ker je iz gostilne, ki jo je vodila, zginil denar. Izkazalo se je, da ga je, naivnica, posodila očimu, ker je bil dolžan. Seveda denarja ni nikoli vrnil, tudi on je bredel in bredel v dolgove. Matki je Filip sam spisal odpoved, da se je izognila odpustitvi. Očim je nenadoma poniknil, z matko in sestro so se preselili v drugo najemniško stanovanje, prejšnjega sta namreč izgubila zaradi neplačevanja najemnine. Počasi je Filip sestavljal zgodbo z denarjem pri matki in očimu in ugotovil, da sta bila oba neodgovorna. Očim zato, ker je goljufal stranke, matka pa, ker se do krize sploh ni zmenila, kaj in kako očim sploh pelje svoj posel. Pred drugimi je Filip matko branil, a ji je, ko sta bila sama, jasno povedal, da je za marsikaj kriva sama. Ni kaj prida pomagalo, začela je še piti, našla si je novega moškega, predvsem zaradi denarja, vmes se jo je lotila še mena in življenje zanjo ter za Filipa in sestro je postajalo čedalje bolj neznosno.

Rumeni lakasti čeveljci – I. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – II. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – III. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – IV. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – V. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – VI. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – VII. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – VIII. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – IX. del >>>

_________________________________________________________________

Foto: Jure Makovec

Avtor o avtorju

Že kot majhen sem vedel, da bom pisal, najprej kot novinar, potem pa … hm, morda celo knjiga. Leta 1996 sem na FDV diplomiral iz novinarstva, čez dve leti opravil še specializacijo iz komunikologije na University of Amsterdam.

Dolga leta sem delal kot novinar in urednik na Delu, predvsem sem pisal o šolstvu, tudi za Sobotno prilogo. Leta 2008 sem odšel na Finance in začel kmalu urejati modno in lifestyle revijo TRENDI. V tem času sem zelo od blizu spoznal svet modne industrije, ki me je zanimala tako močno, da sem lani spomladi ustanovil svojo modno znamko Alessio. S TRENDI sem končal, ko sem zapustil Finance in šel na samostojno pot.

Zdaj urejam lifestyle revijo Goodlife (izhaja z Delom) in časopis H.I.M. (Večer). Vmes sem naredil prvo kostumografijo za predstavo Artemisia, Srečanje, ki bo doživela premiero leta 2021, pišem pa tudi … avtobiografski roman. Vsebina se mi zdi nadvse primerna za bralke_ce Narobe.si. Morda si bi kdo lahko z mojim pisanjem pomagal_a, si odgovoril_a na kakšno vprašanje, ki jo_ga muči, se lažje odločil_a za homoseksualnost, bil_a bolj odločen_a na poti v življenje geja ali lezbijke.

Tags from the story
Written By
More from Aleš Čakš

Rumeni lakasti čeveljci – XVI. del

Objavljamo zgodbe iz avtobiografskega romana v nastajanju z naslovom Rumeni lakasti čeveljci...
Read More